Με μια ανακοίνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη του υπό σύσταση νέου συλλόγου της Βαλαώρας, επικοινωνούν τη δημιουργία του και καλούν νέα μέλη σε μια συλλογικότητα που έχει στόχο την ανάπτυξη στο μεγάλο αυτό χωριό του Δήμου Αγράφων και γενικότερα της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Πρόκειται για έναν νέο υπό κατασκευή Σύλλογο, που προέκυψε από το όραμα νέων ανθρώπων που θέλουν να δώσουν πνοή στον τόπο τους και στοχεύουν στη δημιουργία νέων πολιτισμικών προτύπων στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, της Συλλογικότητας – Συνεργατικότητας, της Περιβαλλοντικής Συνείδησης και της Βιώσιμης – Ενδογενούς – Τοπικής Ανάπτυξης, ώστε να αναδειχθούν νέες προοπτικές για την Τοπική Κοινότητα της Βαλαώρας, που πρέπει να ξαναζωντανέψει με υγιή τρόπο, κόντρα στους παλιούς και νέους ξεριζωμούς του ξεπουλήματος του τόπου.

Συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξική θέση και τη γενικότερη πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική δυναμική της Τ. Κ. Βαλαώρας αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για βελτίωση των υποδομών, κοινωνικοοικονομική τόνωση των κατοίκων, όπως και τουριστική και κατ’ επέκταση πληθυσμιακή αναζωογόνηση. Αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από: α) την καλλιέργεια και ανάπτυξη συνεργατικών κοινωνικοοικονομικών δομών και β) την αξιοποίηση και εξωτερίκευση του φυσικού, πολιτισμικού και εν δυνάμει τουριστικού προϊόντος. Συνεπώς, ο Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας θα δρα προς τους συγκεκριμένους Σκοπούς, με τα όλα τα κατάλληλα μέσα.

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει η επιδίωξη ικανοποίησης των σημερινών αναγκών χωρίς να υποθάλπεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Με σεβασμό, λοιπόν, στο φυσικό μας περιβάλλον, στον συνάνθρωπο και σε κάθε άλλο έμβιο οργανισμό, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να θέσουμε υγιείς βάσεις για το μέλλον και ακόμα να γίνουμε το καλό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους, γιατί η κοινωνία μας το έχει ανάγκη!».