Τέλος στις διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ του διαχειριστή και των ενοίκων μιας πολυκατοικίας σχετικά με διάφορα οικονομικά θέματα όπως η ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ή στο επίδομα θέρμανσης, φαίνεται να βάζει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για την απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες.

Αναθεωρώντας ένα παρωχημένο πλαίσιο δεκαετιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκολύνει την απόκτηση ΑΦΜ από τις πολυκατοικίες και καθιστά απλούστερη τη ζωή διαχειριστών, ενοικιαστών και ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία και μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Σε κάθε περίπτωση, για να εκδοθεί ΑΦΜ διαχείρισης και τραπεζικός λογαριασμός πολυκατοικίας έπρεπε να γίνουν τα εξής:

  • Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας καταθέτει σχετικό αίτημα στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, πρακτικό ορισμού του Διαχειριστή από τη Γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, αντίγραφο της ταυτότητας του διαχειριστή).
  • Στη συνέχεια ο διαχειριστής απευθύνεται σε πιστωτικό ίδρυμα και προβαίνει σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος θα πρέπει να συνδέεται με το ΑΦΜ που εκδόθηκε.