Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, τον Δημήτρη Λερογιάννη επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Καρπενησίου και  Δημήτρη Γκορόγια επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ευρυτανίας, την Δ.Σ Παρασκευή Τσιτούρη-Κατσιάρη, οι εκπρόσωποι των ευρυτανικών συλλόγων, Συντονιστικού Αθήνας και κίνησης πολιτών για την προστασία του ευρυτανικού περιβάλλοντος μιλούν για τη διάσωση των ευρυτανικών βουνών.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από μεριάς του Δήμου αλλά και συλλόγων, των φορέων και των κατοίκων, όσον αφορά την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης επιδρομής των εταιρειών εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στα βουνά της Ν.Α Ευρυτανίας και ειδικά στην ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε

1. να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη μεριά του Δήμου Καρπενησίου ώστε να γίνει σύντομα από την Οικ. Επιτροπή, η ανάθεση στον εξειδικευμένο δικηγόρο κ. Τρύφωνα Κόλλια της στοιχειοθετημένης γνωμοδότησης και αντίθεσης του Δήμου και των κατοίκων στις ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ:

ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 49,6MW της ΝΝΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, στη θέση  “ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ-ΠΑΛΙΟΛΑΚΑ ΡΕΜΑ-ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ” τωνΔ.Ε. Σπερχειάδας, Δομνίστας και Αποδοτίας, των Δήμων Μακρακώμης, Καρπενησίου και Ναυπακτίας.

2. να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου να εγκρίνει την τεκμηριωμένη από τον δικηγόρο γνωμοδότηση και να την καταθέσει στο ΗΠΜ, στην Περιφέρεια Στερεάς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας

3. να συνταχθούν όλοι οι σύλλογοι και οι συλλογικότητες με την αρνητική γνωμοδότηση στην παραπάνω ΜΠΕ, που θα εκπονηθεί για λογαριασμό του Δ. Καρπενησίου.

Με κείμενό τους οι σύλλογοι αναφέρουν επίσης για την προστασία των βουνών των Αγράφων:

«Ο αγώνας κατά των αιολικών στα βουνά των Αγράφων, έγινε ο αγώνας σύμβολο, κατά της αλλοίωσης του τοπίου και της απώλειας της ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής. Αυτό τον αγώνα τώρα, προσπαθεί να καπηλευτεί η υπουργική απόφαση, η οποία εκ των υστέρων διατείνεται πως σκοπεύει να διαφυλάξει τις βουνοκορφές μας, υποσχόμενη να τις διατηρήσει απάτητες.

Αιχμή του δόρατος για τον αντιαιολικό αγώνα αποτέλεσαν οι άδειες εγκατάστασης αιολικών, στις τοποθεσίες της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου. Ο αγώνας αυτός κερδήθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Το ΣτΕ ακύρωσε τις άδειες εγκατάστασης.

Κατόπιν ενός αγώνα που αριθμεί πάνω από μια δεκαετία και ύστερα από στοχευμένες και συστηματικές προσπάθειες της περιβαλλοντικής πολιτικής των παρελθουσών και νυν κυβερνήσεων να υποβαθμίσουν το ζήτημα και να το αναγάγουν σε ζήτημα κλιματικής βιωσιμότητας, το υπουργείο ανακοινώνει την πρωτοβουλία των απάτητων βουνών, η οποία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου.

Όπως μέσα στη λέξη «απάτητα» κρύβεται η λέξη «απάτη», έτσι κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να ψάξουμε μέσα από τις γραμμές για να διαπιστώσουμε πως ο θησαυρός είναι άνθρακας.

Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετρ. χιλ.

Εντός των Αγράφων υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 Όρη Άγραφα με κωδικό GR2430002 και έκταση 390 τετρ. χιλ.

Η έκταση που το Υπουργείο εντάσσει στην πρωτοβουλία του είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ.

Επομένως όπως παρατηρούμε, υπάρχει μια συνεχόμενη συρρίκνωση της προστασίας των ορεινών μας όγκων, όσο και αν το Υπουργείο προσπαθεί επικοινωνιακά να μας πείσει για το αντίθετο.

Το συμπέρασμα είναι πως σήμερα, τα μόνα προστατευμένα μέρη στην περιοχή μας είναι οι θέσεις Νιάλα και Βοϊδολίβαδο, οι οποίες προστατεύονται με δικαστική απόφαση και το μικρό ποσοστό εκτάσεων που καλύπτει η υπουργική απόφαση περί απάτητων βουνών, οι οποίες στην ουσία δεν χρήζουν προστασίας λόγω της αδυναμίας εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών και του δύσβατου χαρακτήρα της γεωμορφολογίας τους, γεγονός που καταδεικνύεται από την απουσία αδειών εγκατάστασης.

Σε αντίθεση, παραμένουν ενεργές οι άδειες που έχουν χορηγηθεί και ευρίσκονται εντός της περιοχής NATURA αλλά και εκτός αυτής. Στην ουσία, λοιπόν, η υπουργική απόφαση όχι μόνο δεν προστατεύει περιοχές που όντως απειλούνται, αλλά αποψιλώνει και συρρικνώνει την προστασία των περιοχών που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε, πως θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή παραπλάνησης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα οποία το Υπουργείο προσπαθεί και να αδρανοποιήσει κόσμο και κινήματα.

Οι απαντήσεις θα δίνονται με κάθε δυνατό, θεσμικό τρόπο, στα χωριά μας, στις δικαστικές αίθουσες, στις πλαγιές των βουνών μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ».