Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου Προυσιώτη Χρήστου Στρεμμένου, ακαδημαϊκού και δημιουργού του ομώνυμου αλλαντοποιείου και η Καθημερινή της Κυριακής τίμησε τη μνήμη του με ένα αφιέρωμα για την ζωή του.

Η αφήγηση μέσα από τις μνήμες δικών του ανθρώπων και συνεργατών, αναφέρεται στον τόπο όπου γεννήθηκε, την Σαρκίνη Ευρυτανίας, τα γυμνασιακά του χρόνια στο Αγρίνιο και στις πανεπιστημιακές στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, από όπου πήρε το πτυχίο Χημικού Μηχανικού με άριστα. Εκεί άρχισε η ακαδημαϊκή του καριέρα όταν του ζητήθηκε να διδάξει κβαντομηχανική, καθώς είχε εκτιμηθεί το ερευνητικό του έργο κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Έτσι έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιταλία. Εκεί τον βρήκε το 1967 η δικτατορία στην Ελλάδα.

Στη δεκαετία του ’80, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τον καλεί να αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρώμη. Στα έξι χρόνια που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας των χειροποίητων, φυσικής ωρίμανσης ελληνικών αλλαντικών. Η Αλλαντοποιία Στρεμμένου έγινε πραγματικότητα το 1992 στον Προυσό. Μεταξύ των προϊόντων της ήταν το ελληνικό προσούτο («Ακροκώλιον το τακερόν», όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα), το ζαμπόν «Ακροκώλιον το δίoφθον» και το προσούτο από μαύρο ελληνικό χοίρο («Ακροκώλιον το Μέλαν»). «Η ελληνική παράδοση περιέχει συσσωρευμένη γνώση χιλιετιών», έλεγε, «η οποία απλώς δεν αξιοποιείται».

Ο Χρήστος Στρεμμένος ολοκλήρωσε στην Μπολόνια την ακαδημαϊκή του καριέρα, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Από τότε περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα –κυρίως στον Προυσό, όπου έβρισκε την Ιθάκη του– και τον χειμώνα στην Ιταλία. Το τέλος της ζωής του τον βρήκε στην πατρίδα του, αφήνοντας πίσω έως σήμερα έντονη το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του.