«…Ο Καπετάν Βασίλης Δίπλας (1732-1807), υπήρξε θρυλική φυσιογνωμία του Κλεφταρματολισμού της προεπαναστατικής περιόδου, γενναίος, ευφυής και ανυπότακτος, από τους εξοχότερους προδρόμους της Εθνεγερσίας. Ολόκληρη η ηρωική ζωή και η δράση του δίνεται για πρώτη φορά μέσα από τη μυθιστορηματική και λογοτεχνική αφήγηση με την ιστορική πραγματικότητα να επιβεβαιώνεται από την αναλυτική βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Εκτός από τα διάσπαρτα γραπτά ιστορικά ντοκουμέντα που υπάρχουν, καταγράφονται οι θρύλοι, οι παραδόσεις και τα τραγούδια που κυκλοφορούν ακόμη ζωντανά στην περιοχή των Αγράφων και στα καμποτόπια της Αιτωλοακαρνανίας όπου έδρασε…» Είναι το οπισθόφυλλο του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου «Ο Καπετάν Βασίλης Δίπλας» του υπογράφοντα συγγραφέα. Αποσπασματικά υπήρχαν και υπάρχουν  διάσπαρτες πάμπολλες αναφορές έγκριτων ιστορικών και συγγραφέων για τον προεπαναστατικό ήρωα, πουθενά όμως και από κανένα μέχρι στιγμής συγκεντρωμένες. Το εν λόγω πόνημα αποτελεί μια αποκλειστική, αυτοτελή, μυθιστορηματική βιογραφία, που στηρίζεται βέβαια σε αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα για τον θρυλικό Καπετάνιο των Αγράφων και της Κλεφτουριάς.

Ο Καπετάν Δίπλας, ένα παλικάρι απ’ αυτά που ξεχύνονταν μέσα από αγριοβούνια και λόγγους, νηστικά και ξυπόλυτα πολλές φορές, αλλά φιλιωμένα με το καριοφίλι και το γιαταγάνι. Χωρίς αυτούς  λευτεριά δεν θα βλέπαμε. Αυτοί οι ταπεινοί και λησμονημένοι μας την χάρισαν πολεμώντας τους Οθωμανούς. Όλοι αυτοί που ρίχτηκαν στη φωτιά, αδιαφορώντας για προσωπικούς κινδύνους, είχαν μέσα τους ολοζώντανη τη φλόγα και τη δίψα του Ελληνισμού. Ο Καπετάν Δίπλας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Από 17 χρόνων, μέχρι και τα 75 του χρόνια που σκοτώθηκε, πολεμούσε απροσκύνητος αδιάκοπα τον Τούρκο. Χωρίς αυτόν δεν θα μεγαλουργούσαν  δίπλα του ούτε ο  Κατσαντώνης, ούτε ο Καραϊσκάκης και τόσοι άλλοι στον νταϊφά του οποίου ανδρώθηκαν.

   Η εν λόγω συγγραφή αποτελεί ένα ελάχιστο φόρο τιμής στον ηρωικό Καπετάν Δίπλα και τους συντρόφους του, που για μια ολόκληρη ζωή πολέμησε μαζί τους τον δυνάστη. Η παρούσα μυθιστορηματική βιογραφία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ιστορική αλήθεια, αποδεικτικό στοιχείο της οποίας είναι και η πλούσια βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Τα πολλά λογοτεχνικά στοιχεία δεν αποκόπτουν την άμεση σύνδεση με την ιστορία και την παράδοση, που επιβεβαιώνει στα περισσότερα σημεία το ιστορικό γεγονός και το πρόσωπο του ηρωικού Κλεφταρματολού. Με την συγγραφή από τον υπογράφοντα για τον Κατσαντώνη, Δίπλα, Γιάννη Φραγκίστα και με το υπό έκδοση βιβλίο για τον Κώστα Βελή, από τον πολυγραφότατο Παπαβαγγέλη Φεγγούλη, φρονώ ότι κλείνει ο κύκλος των Αρχικαπεταναίων της Κλεφτουριάς των επαναστατημένων Αγράφων.

Το νέο αυτό βιβλίο, θεού θέλοντος, θα παρουσιαστεί τον επερχόμενο Αύγουστο σε κεφαλοχώρι του Δήμου Αγράφων (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία), στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα στις 24/8 και στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη. Κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία  από τις εκδόσεις ‘’Μπατσιούλας’’.

                                           Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr