Βιογραφικό

Ρουμελιώτης Γεώργιος

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1972.

Εν ενεργεία στη Πολεμική Αεροπορία από το 1992. Προϊστάμενος στην Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών τη Π.Α. (επαγγελματίας Διασώστης), Πρόεδρος της ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος και Αιγάλεω και εκπρόσωπος της ΕΠΟΜΕΑ στην EVOLSAR. (www.evolsar.eu). Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών στην Π.Α. με άδεια διδασκαλίας από την Υπηρεσία, Εκπαιδευτής και Διευθυντής προγραμμάτων ERC στην Καρδιοπνευμονική, Εκπαιδευτής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) στις Α΄ βοήθειες, Εκπαιδευτής σε Τεχνική Αστική – Ορεινή Διάσωση με σχοινιά με πιστοποιήσεις από Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία και  Πολεμική Αεροπορία με άδεια διδασκαλίας, Εκπαιδευτής διασωστικών σκύλων από την Π.Α. με άδεια εκπαίδευσης, Εκπαιδευτής σε τεχνική διάσωση με μηχανήματα για καταστροφές, Μηχανοσώστης – ναυαγοσώστης – δύτης. Συνεργασία ως εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών στην TÜV AUSTRIA HELLAS , Συνεργάτης και εκπαιδευτής σεμιναρίων σε θέματα Α΄ Βοηθειών , Τεχνικής διάσωσης με το ΙΕΚ Δέλτα, Εκπαιδευτής σε προγράμματα εκπαίδευσης ενήλικων  στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων .

Ο Ευρυτανικός Παλμός συνάντησε τον δραστήριο Πρόεδρο της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας, κ. Γιώργο Ρουμελιώτη, ο οποίος μας έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη δράση της ομάδας αλλά και για την ομάδα των Αγράφων που βρίσκεται υπό σύσταση.

Ε.Π. Μόλις λίγες ημέρες πριν, βρεθήκατε στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων για την παραλαβή του νέου ασθενοφόρου που θα έχει έδρα το χωριό. Ποιος ο ρόλος της ΕΠΟΜΕΑ στην όλη υπόθεση;

Γ. Ρ. Το ασθενοφόρο προσφορά του Ομίλου «Υγεία» προς την ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος  με σκοπό να έρθει στην νέα υπό σύσταση εθελοντική ομάδα την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Αγράφων (Παράρτημα της ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω). Παραδόθηκε στο Δήμο Αγράφων και το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει κόσμο μέσω ΙΕΚ ως πληρώματα διασώστη Ασθενοφόρου για να βοηθήσει πραγματικά τους κατοίκους. Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. έχει αναλάβει να το επανδρώσει με εθελοντές της περιοχής, οι οποίοι θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε μια επείγουσα συνθήκη μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στην περιοχή. Επιπλέον σε διάφορα σχόλια που ακούστηκαν πως θα λειτουργούν το ασθενοφόρο όχημα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ελπίζω σύντομα να βρούμε λύση μέσω του Δήμου αλλά προτιμότερο να έχεις εθελοντές και να σώζεις ζωές πάρα να έχεις ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ και να περιμένεις απλά το μοιραίο. Η ΕΠΟΜΕΑ δεν ήρθε να αντικαταστήσει κάποιο κρατικό φορέα αλλά μόνο να συνδράμει επικουρικά και να βοηθήσει σε αυτούς προς ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ της περιοχής. Και αυτό θα κάνει εκπαιδεύοντας κόσμο με επαγγελματίες και να πιστοποιήσει μέσω Ευρωπαϊκών και Ελληνικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Κάποιοι πληγωθήκαν με το άκουσμα της είδησης αλλά κανείς από αυτούς ίσως δε μένει στις περιοχές των Αγράφων ή δεν έχει ανθρώπους δικούς του εκεί για να καταλάβει το τι προσπαθούμε. Δεν πειράζει ο καιρός θα δείξει και όπως προ είπα…είμαστε εθελοντές και δεν αντικαθιστούμε κανένα Κρατικό φορέα. ΜΟΝΟ  ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ κάτω από τις εντολές του και τους κανονισμούς τους. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ.

Ε.Π. Στην εκδήλωση αναφερθήκατε στη νέα Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου
Αγράφων που θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πώς θα συμβάλετε στη
δημιουργία και εκπαίδευση των εθελοντών μελών της ομάδας των Αγράφων;

Γ.Ρ. Όπως προαναφέραμε για την επίτευξη της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και την μετάδοση κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός της εκπαίδευσης και ο έλεγχος των ομάδων πραγματοποιείται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος

Θα εκπονήσει πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης των κατοίκων των περιοχών ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι κάποια περιστατικά, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προάσπιση της ζωής, της υγείας της περιουσίας τους, καθώς και στην προστασία της φύσης. Η ΕΠΟΜΕΑ έχει εκπαιδευτές πιστοποιημένους από ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ μιας και πολλοί από αυτούς ανήκουν στις ένοπλες Δυνάμεις αλλά και διασώστες που δουλεύουν στο ΕΚΑΒ ή ως πληρώματα ασθενοφόρων σε εταιρίες υγείας. Επίσης όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR και ιδρυτικό μέλος αυτού εκπαιδεύεται και ανανεώνει συχνά τα πρωτόκολλα πάνω στην διάσωση. Σκοπός μας είναι σε εύλογο διάστημα να κάνουμε και μια άσκηση κάτω από την σκέπη της Περιφέρειας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  φέρνοντας αρκετές Ευρωπαϊκές ομάδες στα Άγραφα. Τα μαθήματα γίνονται από επαγγελματίες της εκάστοτε ειδικότητας, οι οποίοι διαθέτουν άδεια διδασκαλίας.

Ε.Π. Πείτε μας δυο λόγια πώς θα δομηθεί ιεραρχικά η νεοσύστατη ομάδα, ποιοι θα
μπορούν να γίνουν μέλη και ποια θα είναι η δράση της;

Γ.Ρ. Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΕΛΛΑΔΟΣ είναι η επικεφαλής ομάδα η οποία ασκεί με ουσιαστικό τρόπο την Διοίκηση σε όλες τις ομάδες των Επιλέκτων ανά την Ελλάδα, όντας το Κεντρικό τμήμα. Εκπονεί προγράμματα εκπαίδευσης για όλες τις ομάδες των Επιλέκτων και είναι ιδρυτικό μέλος όπως αναφέραμε και πιο πάνω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR και ως εκ τούτου, όλα τα μέλη των ομάδων της ανά τηνΕλλάδα ανήκουν στον Ευρωπαϊκό αυτό οργανισμό.

Ωστόσο, για την επίτευξη της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και την μετάδοση κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός της εκπαίδευσης και ο έλεγχος των ομάδων πραγματοποιείται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος με καταστατικό ως αυτόνομο τμήμα. Μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί και αφού λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση, δώσει εξετάσεις και συμπληρώσει κάποιες ώρες πρακτικής σε νοσοκομείο ΤΕΠ ή Κέντρο Υγείας. Το Συμβούλιο της εκάστοτε ομάδας (Συλλόγου) ασκεί διοίκηση και ουσιαστικά όταν χρειαστεί βοήθεια ενημερώνει την Κεντρική Διοίκηση.

Ε.Π. Ποιες είναι οι δράσεις που έχει η ΕΠΟΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα; Πιστεύετε ότι
τα Άγραφα θα μπορέσουν να μπουν σε μια οργανωμένη δομή;

Γ.Ρ. Μέχρι σήμερα οι Επίλεκτες Ομάδες Ειδικών Αποστολών έχουν συμμετάσχει είτε προληπτικά είτε καθοριστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην διοργάνωση πολιτιστικών, πολιτισμικών και αθλητικών οργανώσεων

Κάτω υπό την σκέπη της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος και τα Άγραφα θα ενταχθούν ομαλά στην οικογένειά μας.

Οι δράσεις όπου συμμετέχουν οι ομάδες είναι όπου ζητηθεί από επίσημο φορέα να συνδράμει και να βοηθήσει επικουρικά όπως έκανε στο παρελθόν σε περιπτώσεις πλημμυρών (Εύβοια , Κινέτα , Αττική , Φάρσαλα, Καρδίτσα κτλ) σε σεισμούς (πρόσφατα στην Αλβανία και από την πρώτη στιγμή στο Δαμασι Ελασσόνας κτλ) σε πυρκαγιές (πρόσφατο περιστατικό στο Αλεποχώρι κάτω από την Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) σε έρευνες από στεριά και θάλασσα όπου ζητηθεί (περιστατικά σε Παρνασό, Ικαρία , Χανιά , Κερκίνη κτλ) και καλύπτει υγειονομικά κάθε είδους εκδήλωση μουσική και αθλητική. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως τα τελευταία τρία χρόνια καλύπταμε το Ηρώδειο  θέατρο, καλύπτουμε για δέκα συνεχόμενα έτη το θέατρο Βράχων, το ίδιο το θέατρο Πέτρας, το θέατρο Μινωτή, Θέατρο Γης και Δάσους, αγώνες τριάθλου και ποδηλατικούς ενώ κάνουμε μαθήματα σε σχολεία μετα από προσκλήσεις αυτών για αυτοπροστασία από σεισμούς η Α΄Βοήθειες.

Ε.Π. Στην παρουσία σας στην Ευρυτανία είδαμε ένα μεγάλο τμήμα των ομάδων και των μελών σας από ολόκληρη την Ελλάδα. Εντυπωσίασε η ευγένεια, η απλότητα, η
σοβαρότητα και η πειθαρχία όλων των μελών σας. Πώς το καταφέρνετε αυτό ως
Πρόεδρος μιας τόσο μεγάλης Ομάδας;


Γ.Ρ. Η δομή των ομάδων μας είναι όμοια με αυτή των στρατιωτικών ομάδων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Δυστυχώς ή ευτυχώς για μένα η δουλειά μου είναι αυτή, αφορά την Διάσωση και ευχαριστώ το Θεό που με ευλόγησε να κάνω μια δουλειά που είναι αυτή που αγαπάω και τυγχάνω και Προϊστάμενος της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ. Α.Κ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπάρχει ιεραρχία, υπάρχει τακτική εκπαίδευση, υπάρχει σεβασμός. Εξάλλου όποιος δε του αρέσει η δομή μας δεν τον κρατά κάνεις με το ζόρι. Όταν έχεις να κάνεις με διάσωση και ειδικά με ανθρώπους που το κάνουν από αγάπη πρέπει να υπάρχει ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Τα μέλη μας είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες με τις δουλειές τους και προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους με ιδία έξοδα για το κοινό καλό. Είναι προτιμότερο όλοι στον ελεύθερο χρόνο μας κάθε ηλικίας άνθρωποι να προσφέρουμε αντί να είμαστε μόνιμα για καφέ. Στις ομάδες μας έχουν μέλη με ηλικία από 18 έως 70. Και αυτό γιατί  όλοι μπορούν να προσφέρουν.


Ε.Π. Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εικόνες που πήρατε μαζί σας, από το
ταξίδι στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα τα Άγραφα;

Γ.Ρ. Τα Άγραφα είναι ένας μαγικός τόπος όπου η φύση έχει τον πρώτο λόγο: απότομα βουνά, πυκνά δάση, ορμητικά ποτάμια, φαράγγια και χαράδρες που κόβουν την ανάσα.

Ωστόσο τα χωριά έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους, υπάρχουν προβλήματα διακομιδής των ασθενών στην περιοχή και όπως αναφέρθηκε και από τους φορείς δυστυχώς συνάνθρωποι μας έχουν χαθεί περιμένοντας την μεταφορά τους στο Νοσοκομείο. Οι δρόμοι έχουν τα προβλήματα τους αλλά πιστεύω πως σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς όλα θα γίνουν πιο εύκολα εξοικονομώντας χρόνο με τις διακομιδές.

Οι εντυπώσεις μου πάντως ήταν μπερδεμένες όταν άκουγα ανθρώπους με λάθος πληροφορίες πως θα τους φέρναμε ένα όχημα άδειο, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς ουσιαστικά να είναι αυτό που έλεγε ο Δήμαρχος εδώ και καιρό. Μου ζητούσαν να το ανοίξουμε να το δούνε και δε το πιστεύανε. Μεγάλη η βοήθεια από τον Δήμαρχο κ. Καρδαμπίκη, την ταμία μας Παπαδήμου Δήμητρα και ακόμη μεγαλύτερη η συμβολή της Υφυπουργού  Σοφίας Ζαχαράκη που βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να εξαλειφθούν προβλήματα γραφειοκρατίας. Άνθρωποι που νοιάζονται για τα μέρη τους. Ο κόσμος που ήρθε στο Ραπτόπουλο είδε από κοντά το πόσο κοπίασαν για να βγει αληθινό κάτι που έλλειπε από τις περιοχές, τα χωριά των υπέροχων Αγράφων. Βιαζόμαστε να επιστρέψουμε και να ξεκινήσουμε να χτίσουμε λίγο περισσότερο από το μικρό λιθαράκι που βάλαμε και είμαστε σίγουροι πως με την βοήθεια σας και την υποστήριξη του Δημάρχου κ Καρδαμπίκη αλλά και της Υφυπουργού κυρίας Ζαχαράκη όλα θα πάνε καλά. Και θα κλείσω με το μήνυμα «Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας – εκπαιδευτείτε για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να μη περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους».