Μέριμνα: Νικολάου, Παναγιώτη, Ανδρέα Αποστολόπουλου και Αθανασίου Νικόπουλου

Ένας διαπρεπής Ευρυτάνας και φίλος των Ευρυτάνων της Αμερικής έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών τον Ιανουάριο του 2023. Ήταν ο Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος αναδείχθηκε ως μια λάμπουσα προσωπικότητα της Νεοελληνικής εκπαίδευσης καταλαμβάνοντας την ύψιστη βαθμίδα του Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης.

     Ο Παναγιώτης Βλάχος τίμησε το αξίωμά του με την εμπνευσμένη παιδαγωγική καθοδήγηση, διαπρέποντας με  την ευρύτητα και το βάθος των εκπαιδευτικών του γνώσεων, διδάσκοντας με υποδειγματικό τρόπο την ελληνική γλώσσα, την οποία είχε διανθίσει με ελληνική παράδοση και πατριωτικό ενθουσιασμό.

        Θα θέλαμε να εκδηλώσουμε προσωπικά, πιστεύοντας όμως και εκ μέρους όλων των  μελών του Συνεδρίου και των Ευρυτάνων της Αμερικής, την υψηλή εκτίμησή μας για τον συμπατριώτη μας αυτόν και να επισημάνουμε ότι θα αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα Ευρυτάνα και Έλληνα  πατριώτη. Θεωρούμε ότι η πραότητα, η σύνεση, η ευρυμάθεια και οι σοφές γνώμες του συνέβαλαν πάντοτε στην λήψη σωστών αποφάσεων σε πολλά συλλογικά και θεσμικά όργανα, στα οποία συμμετείχε.

      Υπήρξε ένας υποδειγματικός καθηγητής, πολίτης και αγωνιστής, ένας Ευρυτάνας με αγνά πατριωτικά αισθήματα, δακρύζοντας όταν ομιλούσε για τους ομογενείς του Ευρυτάνες της Αμερικής. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Βλάχος, γιος μετανάστη και ο ίδιος, είχε αναγορευτεί σε επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» για την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του στη Γενέτειρα Ευρυτανία και όχι μόνο. Ο Παναγιώτης Βλάχος συνδύαζε την αρετή, την ευφυΐα, την ευρυμάθεια, την φιλολογία και ορθοδοξία και έχαιρε του σεβασμού όλων για την  ρητορική του δεινότητα.

      Ο Παναγιώτης Βλάχος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς. Καθηγητής κοσμούμενος με πλείστες όσες αρετές, σπουδαίος εκπαιδευτικός, προικισμένος πνευματικός άνθρωπος, διακρινόμενος για την υπεροχή του στον προφορικό και γραπτό λόγο. Θα μνημονεύεται πάντα με αγάπη και θα  χαρακτηρίζεται με υπερηφάνεια από όλους μας ως διαπρεπής ευρυτανική προσωπικότητα.

                Σεβαστέ μας δάσκαλε, το όνομά σου και το έργο σου θα μείνουν στην αιωνιότητα. Είθε να αναπαύεσαι στο Πάνθεο των Αθανάτων! Προτείνουμε την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τον κορυφαίο αυτόν Ευρυτάνα  εκπαιδευτικό και φίλο των Ευρυτάνων της Αμερικής και γενικότερα των Αποδήμων Ελλήνων!