Με επιτυχία η Ημερίδα στο Συνεδριακό Καρπενησίου

Με τίτλο: «Πολιτισμός και Διαχείριση στον Νομό Ευρυτανίας: ορισμοί, προκλήσεις και προοπτικές», ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συμβούλων Πολιτιστικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ), ο Δήμος Καρπενησίου και το Ελληνικό Σχολείο Προυσού με υπεύθυνη και εμπνεύστρια την κα Λεωνή Θανασούλα.

Παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις από Επιστήμονες και Ειδικούς στον τομέα του Πολιτισμού σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, όπως η υιοθέτηση νέων πρακτικών, καινοτόμων δράσεων, η εισαγωγή των ψηφιακών μέσων και η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο βασικών αρχών της πολιτιστικής διαχείρισης των έως τώρα πρακτικών και συνθηκών και των προκλήσεων που διαπιστώνονται στη σύνδεση του πολιτιστικού τομέα με την τοπική ανάπτυξη μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του πολιτισμού στην Ευρυτανία, με απώτερους στόχους τη βελτίωση των υπαρχόντων συνθηκών και την καλλιέργεια πολιτιστικών συνεργείων στο μέλλον.

Στο πρώτο μέρος ομιλητές ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπενησίου κ. Σοφία Ζαλοκώστα, η οποία μίλησε για τα μουσεία ως πυλώνα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού του δήμου. Ο κ. Γιάννης Δημητρίου ιστοριοδίφης και ερασιτέχνης λαογράφος, η κ. Νότα Παντζού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η κ. Λάουρα Ταπίνη, Συντηρητή Αρχαιοτήτων και συντονίστρια της diadrasis, οι κυρίες Ευαγγελία Πελενδρίνου και Μάρω Μάγουλα που μίλησαν για τις πρακτικές διαχείρισης πολιτισμού, η κ. Σμαράγδα Τουλούπα για την ανάπτυξη και τον τουρισμό και ο κ Αναστάσιος Φοίβος Μπέρδος για τις νέες τεχνολογίες και την πολιτιστική διαχείριση.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ομιλητές ήταν η κ. Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγος και υπεύθυνη του ΚΙΠΕ, η κ. Λεώνη Θανασούλα η οποία μίλησε για τον πολιτιστικό σχεδιασμό στο νομό Ευρυτανίας και ο κ. Μανώλης Κοπανάκης υπεύθυνος του ΚΠΕ Ευρυτανίας που μίλησε για την πολιτιστική προσφορά και το περιβάλλον της Ευρυτανίας.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ακούστηκαν προβληματισμοί για την επόμενη μέρα του πολιτισμού στην περιοχή της Ευρυτανίας αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Παρόντες η πλειονότητα των πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων της Ευρυτανίας. Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αριστείδης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής – Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου Σοφία Ζαλοκώστα και Γιάννης Σβερώνης και η Αντιδήμαρχος Αγράφων Αννέτα Κοτρώνα.