Ποιοι αντέδρασαν

Αναταραχή προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ Αγράφων η πρόταση του κ. Μπαμπαλή Θεόδωρου και της κας. Σουλιώτη Χρυσούλας, οι οποίοι πρότειναν τη μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στο 20%. Η πρότασή τους ψηφίστηκε με 11 ψήφους ΥΠΕΡ, όμως αυτή δεν συνοδευόταν από έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας που να επιτρέπει τη μείωση των τιμών τελών καθαριότητας – φωτισμού κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των δαπανών.

Ο κ. Δημητρόπουλος με τη σειρά του ανέφερε τα εξής για την πρόταση που έκανε ο κ. Μπαμπαλής και η κα. Σουλιώτη: «γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και δεν μπορεί να υφίσταται καν ως πρόταση στο ΔΣ, καθώς αφενός δεν έχει την απαιτούμενη έγκριση από την οικονομική υπηρεσία και αφετέρου μπορεί να διαταράξει τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το έτος 2022 γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού».

Οι τιμές των τελών

Οι τιμές για τα τέλη καθαριότητας – φωτισμού, για το έτος 2022 προτάθηκε από το Δ.Σ. να  διαμορφωθούν ως εξής:

Οικιακή χρήση 1,50 € / τμ,

Κοινωφελής, μη κερδοσκοπική & φιλανθρωπική χρήση 1,50 € / τμ

Άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας 1,90 € /τμ

Επίσης ο συντελεστής φόρου των ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2022 παραμένει ως έχει και συγκεκριμένα για τους στεγασμένους χώρους σε 0,07 € ανά τμ ετησίως. Η παρούσα απόφαση θα ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι τροποποίησής της ή λήψη νέας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Δ.Σ. μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι ενδεχόμενες εναλλακτικές προτάσεις συζητούνται διακριτά, ανά γενικό ή ειδικό συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους και τίθενται σε ψηφοφορία κατ’ αντιπαράθεση. Κάθε εναλλακτική πρόταση λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη το σύνολο των κωδικών αριθμών εσόδων ή/και δαπανών που αφορούν στις υπηρεσίες, για τις οποίες επιβάλλεται το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος, και οι οποίοι θα πρέπει να τροποποιούνται καταλλήλως, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται η ισοσκέλιση των δαπανών με τα έσοδα.