Τι γίνεται με τα αντιικά χάπια και το τέλος της πανδημίας;

Μειωμένα δείχνουν να είναι τα κρούσματα σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε να μην ξεπερνούν τα 10.000 κρούσματα. Η μετάλλαξη «Όμικρον» όπως φαίνεται είναι άκρως μεταδοτική, αλλά εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία. Οι ειδικοί τονίζουν στους πολίτες να μην εφησυχάζουν, καθώς η πορεία της πανδημίας θα κριθεί από τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με την Ευρυτανία, σημειώνεται ανάλογη εικόνα ύφεσης με τα κρούσματα ημερησίως να αγγίζουν τα 10 με 12, αν και σημειώθηκαν και ημέρες με τα κρούσματα να φτάνουν ξανά τα 20, ενώ ο καθημερινός αριθμός των τεστ που διεξάγονται ανέρχονται στα 130-150 σύμφωνα με τα στοιχεία του Κλιμακίου του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται μόλις τρεις συμπολίτες μας με ήπια συμπτώματα.

Τα αντιικά χάπια και η πανδημία

Καλεσμένη σε δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όπου μίλησε για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον και τα αντιικά χάπια. Η ίδια τόνισε: «Είμαστε κοντά στο τέλος του κορωνοϊού. Η Όμικρον θα δώσει πολλές λύσεις γιατί είναι πιο μεταδοτική και κάνει πολύ λιγότερη νόσο. Πρέπει όμως να προσέχουμε. Και η γρίπη με την έχουμε ανάμεσά έναν αιώνα κάνει κατά καιρούς επιδημίες. Να τηρούμε τα μέτρα να μην είμαστε χαλαροί αλλά να είμαστε αισιόδοξοι». Παράλληλα η ίδια ανέφερε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, αλλά και πως από την άνοιξη θα δεδομένα θα είναι καλύτερα. Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα θα δίνονται σε όσους δίνονταν και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε  ανοσοκατεσταλμένους οι οποίοι υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσουν βαριά. Δεν έχει ακόμη όμως δοθεί έγκριση από τον ΕΟΦ για τα συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς βρίσκονται σε συνθήκες κλινικής μελέτης.