Σταδιακή η χαλάρωση των μέτρων

Σταθερά αυξημένη παρουσιάζεται η εικόνα των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα με αυτά να κυμαίνονται από 18.000 έως 20.000 ημερησίως, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί στους 400.

Παρόμοια εικόνα εντοπίζεται και στην Ευρυτανία, όπου σύμφωνα με το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Ευρυτανίας, τα θετικά κρούσματα κυμαίνονται στα 8 με 10 ημερησίως στα 100 περίπου τεστ που διεξάγονται. Τα κρούσματα πλέον δεν περιορίζονται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες έως 50 χρονών. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται τρεις συμπολίτες μας, άνω των 50 ετών με ήπια συμπτώματα. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς πλέον από τις 31 Ιανουαρίου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση (ή τρεις μήνες αν έκαναν το Johnson & Johnson) θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα χάνουν τα σχετικά προνόμια.

Χαλάρωση των μέτρων

Τη χαλάρωση των μέτρων υιοθετούν ήδη πολλές χώρες του εξωτερικού, με κάποιες μάλιστα από αυτές όπως η Σουηδία να σταματά τη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αναφορικά με την Ελλάδα σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να δώσει “πράσινο φως” σε κάποιες δραστηριότητες που έχουν παραμείνει κλειστές. Κι αυτές είναι η λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης με όρθιους θαμώνες, η χρήση της μάσκας και η χωρητικότητα στα γήπεδα. Οι ειδικοί όμως παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί κυρίως ενόψει των Αποκρεών, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες.