Ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Αγροτ. Ανάπτυξης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης βρέθηκε στην Ευρυτανία προκειμένου να επισκεφθεί παραγωγούς και επαγγελματίες την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022. Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο κ. Αραχωβίτης μίλησε αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό για την Ευρυτανία, τις εκλογές και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ε.Π. Πριν από λίγες ημέρες επισκεφθήκατε παραγωγούς κι επαγγελματίες στην Ευρυτανία,ποιαεικόνααποκομίσατε για τον πρωτογενή τομέα στο νομό και ποια θεωρείτε θα ήταν η πιο εύκολη και προσοδοφόρα καλλιέργεια για την ορεινή Ευρυτανία;

Σ.Α. Την προηγούμενη εβδομάδα, με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευρυτανίας, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε με εκπροσώπους , εργαζόμενους και επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα σε Καρπενήσι, Μεγάλο Χωριό, Γαύρο, Άγιο Νικόλαο, Μυρίκη, Κερασοχώρι, Παλαιοκατούνα, Βαλαώρα. Επίσης, επισκεφτήκαμε κτηνοτροφικές, μελισσοκομικές, ιχθυοτροφικές μονάδες και συνεργατικά σχήματα της περιοχής.

Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι πολλά, μεγάλα και κοινά: Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους στην παραγωγή, και κύρια στις ζωοτροφές, στην ενέργεια και στα καύσιμα, η έλλειψη υποδομών, αλλά και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και την ρευστότητα. Όλα αυτά δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την άσκηση της παραγωγικής διαδικασίας και επακόλουθα εντείνουν την αδυναμία των ανθρώπων της υπαίθρου να καλλιεργήσουν και να ζήσουν στον τόπο τους.

Ε.Π. Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αυτή τη στιγμή στον τόπο μας, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείπουν οι περισσότεροι νέοι φεύγοντας για τις μεγάλες πόλεις. Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν από την κεντρική κυβέρνηση;

Σ.Α. Η υιοθέτηση δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι ασφαλώς ένα πρώτο βήμα που η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρνηθεί πεισματικά να κάνει μέχρι τώρα. Όλες οι παρεμβάσεις της είναι αποσπασματικές, άτολμες και άκαιρες και άρα αναποτελεσματικές ώστε να αναστρέψουν την πορεία εγκατάλειψης της πρωτογενούς παραγωγής. Πόσο μάλλον στα μέρη της χώρας μας με την μεγαλύτερη στην Ευρώπη ορεινότητα και μειονεκτικότητα όπως είναι και η Ευρυτανία.

Η στήριξη της υπαίθρου και των πληθυσμών για τη παραμονή τους στην Ευρυτανία και αλλού, πρέπει να είναι πολύπλευρη και στρατηγική. Πρώτα απ όλα χρειάζεται να ενισχυθεί το εισόδημα των κατοίκων και των παραγωγών ώστε το επάγγελμά τους να τους επιτρέπει να διαβιούν αξιοπρεπώς στον τόπο τους. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα αδύναμα σημεία και να ενισχυθούν τα πλεονεκτήματα. Η άμεση στήριξη για την αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους παραγωγής από την εκτόξευση της ενέργειας είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Επιπλέον αυτών όμως, χρειάζονται παρεμβάσεις και στους άλλους τομείς της ζωής όπως στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό. Η ανθρωποκεντρική αντίληψη των παρεμβάσεων όμως, απαιτεί μια ξεκάθαρα προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ε.Π. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η ακρίβεια σε καύσιμα και ενέργεια που καθιστά σχεδόν αδύνατη την παραγωγή προϊόντων σε έναν ορεινό νομό. Πώς θα λύσετε ένα τέτοιο πρόβλημα αν επανεκλεγείτε με τις τιμές να έχουν φτάσει ήδη στα ύψη;

Σ.Α. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα καύσιμα είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη ήδη από την περσινή χρονιά. Αλλά παρόλο που είναι διατυπωμένη, και μέσα στο πλαίσιο των προτάσεων που και η ίδια η ΕΕ προτείνει στην εργαλειοθήκη προς τα Κράτη μέλη,  ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ακόμη δεν μειώνεται στα καύσιμα, και αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ που ιδιωτικοποιήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ούτε μια λέξη του στην περσινή ΔΕΘ, έχουν δυστυχώς άλλη προτεραιότητα. Επέλεξαν να παραδώσουν, εν μέσω κρίσης, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες!! Σαν συνέπεια, ακόμα και στο πόρισμα της ΡΑΕ που ήρθε στη Βουλή αποδεικνύεται ότι, μόνο για ένα 6μηνο, από τα 927 εκατομ.€ υπερκέρδη τα 730 εκατομ.€ ήταν της ΔΕΗ.

Αντί την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο κέρδους φρόντισαν και φροντίζουν νυχθημερόν να βάζουν πλάτη στο καρτέλ ενέργειας να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ζήτημα κόστους του αγαθού του ηλεκτρισμούκαι να αυξήσουν τις αμοιβές και τα bonus.

Το όλο μοντέλο που προκρίνει η κυβέρνηση στηρίζεται στην εκ των υστέρων επιδότηση των λογαριασμών με λεφτά που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει σε προηγούμενους λογαριασμούς. Δηλαδή επιστρέφει και με καθυστέρηση λεφτά που κακώς εισπράχτηκαν από τους καταναλωτές στερώντας ρευστότητα από νοικοκυριά και αγορά. Αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, φάνηκε ακόμη στην απόφασή της να μην ψηφίσει άλλη μία νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τροπολογία, για να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως και με την παρέμβαση της «γαλάζιας» διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με την πολιτική δίκη, ώστε να καθυστερήσει η απόφαση της συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας Μητσοτάκη.

Όσο για τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μπορούν να είναι άμεσα εφαρμοστέα  και μπορούν να μειώσουν τις τιμές κατά 50% αυτά είναι συγκεκριμένα: προτείνουμε την παρέμβαση στον τρόπο διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, στην επιβολή πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών βάσει μεταβλητού κόστους ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία και στην υποχρεωτικότητα σύναψης διμερών συμβολαίων.

Ε.Π. Από την εμπειρία σας ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποιες οι δικές σας ενέργειες σε περίπτωση επανεκλογής σας, το τεράστιο ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς και κυρίως στον αγροτικό τομέα;

Σ.Α. Με το άρθρο 58 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ Α΄ 78/26-4-2016) προστέθηκε το άρθρο 13Α στο ν. 4251/2014, παρέχοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας, αποκλειστικά προς κάλυψη θέσεων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί κατά τη διαδικασία της μετάκλησης. Η εισαγωγή του άρθρου 13 Α στόχευε στη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία και, τέλος, στην αύξηση των εισροών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στόχοι οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκαν, καθώς η αφοριστική αντίληψη ότι στην αγροτική οικονομία το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο έως και αναπόφευκτο, αναστράφηκε τα τελευταία έτη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, αντί να επέλθουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, τόσο προς όφελος των εργοδοτών/παραγωγών όσο και των εργαζόμενων δυνάμει του ως άνω καθεστώτος, με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4825/2021, το άρθρο 13α του ν. 4251/2014, περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, καταργείται από 1-7-2022!  Πρακτικά λοιπόν από 1 Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα ενώ οι εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν. Εκτός όμως από την τελευταία αυτή αποτρεπτική νομοθέτηση, η Κυβέρνησης της ΝΔ ήδη από την έναρξη της θητείας της δέσμια των ιδεοληψιών της, αποφάσισε την αφαίρεση ΑΜΚΑ, και ύψωσε ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους εργάτες γης. Όλες λοιπόν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε για την διευκόλυνση της νόμιμης και αξιοπρεπούς εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή ξηλώθηκαν και όσο πιο γρήγορα ανατραπεί η ιδεοληπτική αυτή κυβέρνηση, μπορούν να επανέλθουν με τις απαραίτητες ασφαλώς βελτιώσεις και επικαιροποιήσεις.

Ε.Π. Παραβρεθήκατε και στην Ορκωμοσία του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, το οποίο έχει ολοένα και λιγότερους φοιτητές μέσα στα χρόνια παρόλο που το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ και εντάχθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Πώς μπορεί να πάρει ζωή το τμήμα αυτό;

Σ.Α. Όλα τα περιφερειακά τμήματα αποτελούν πνοή ζωής για τις περιοχές και τις πόλεις που εγκαθίστανται και λειτουργούν, αλλά πρώτα και κύρια αποτελούν το εφαλτήριο γνώσης, επιστημονικής προόδου και κατάρτισης νέων επιστημόνων. Στις δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες και το επιδεινούμενο διαρκώς περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η δικαίωση για τον  αγώνα που κατέβαλαν οι οικογένειες και οι ίδιοι οι νέοι όλα αυτά τα χρόνια είναι όλο και πιο δύσκολη. Η κατάργηση της βάσης εισαγωγής, η κατάργηση του συντελεστή βαρύτητας σε κάποια μαθήματα, η ενίσχυση των οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά σε διαφορετική πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας, τα δωρεάν μεταπτυχιακά και μια σειρά από άλλα δραστικά μέτρα επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν άμεσα με την αλλαγή κυβέρνησης.

Οι ιδεοληψίες της ΝΔ και η ξεκάθαρη στήριξη των συμφερόντων των ιδιωτικών κολλεγίων οδηγούν σε μαρασμό τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα.

Ε.Π. Πώς επιλέξατε να επισκεφθείτε την Ευρυτανία; Η επιλογή σας έγινε στα πλαίσια προεκλογικής εκστρατείας;

Σ.Α. Ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχω την υποχρέωση και την ευθύνη να επισκέπτομαι όλες τους νομούς της περιφέρειες και να συζητώ με τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι εποχή είναι ή αν έρχονται ή όχι εκλογές. Αντλώ από αυτούς ιδέες, λύσεις, προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, ένα κόμμα σε επαφή με την κοινωνία. Ακούει τα προβλήματα των ανθρώπων της παραγωγής και της καθημερινότητας. Κατανοεί τις ανάγκες τους και αναδιαμορφώνει λύσεις.

Ε.Π. Θα έχουμε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, όπως ακούγεται; Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ουσιαστικά μια αυτοδυναμία;

Σ.Α. Ο Πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριό μας, διαμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη ότι όσο πιο πολύ καθυστερεί να προκηρύξει τις εκλογές τόσο πιο συντριπτική θα είναι η ήττα της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική, επειδή ακριβώς ήθελε να σηματοδοτήσει ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός για μας. Όμως είμαι πεισμένος ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές θα είμαστε πρώτο κόμμα, και είμαι βέβαιος ότι οι επιλογές μας θα είναι αποκλειστικά με γνώμονα την ευημερία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που συντρίβεται καθημερινά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης.