Μια σειρά από εκδηλώσεις πραγματοποίησε στα Ιωάννινα ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, με σκοπό να τιμήσει τον προεπαναστατικό ήρωα ‘’Κατσαντώνη’’.

Αναλυτικότερα, το έτος 2022 χαρακτηρίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ως “ΕΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ”, προγραμματίζοντας μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή του προεπαναστατικού ήρωα στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του1821. Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις αυτές στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ήταν η διοργάνωση ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 στα Ιωάννινα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών η θεατρική παράσταση “Κλέφτης” από την ομάδα τέχνης “βορείως”.

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Κοινότητα Πετροβουνίου απ’ όπου ήταν οι ρίζες του πατέρα του Κατσαντώνη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Την εκδήλωση στήριξαν επίσης το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου “Πίνδος” και συμμετείχαν ο Δήμος Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Λίμνη Πλαστήρα και η Αδερφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Ο κ. Καρδαμπίκης ανέφερε τα εξής: «Αυτή η εκδήλωση είναι η απόδοση τιμής σε όλους τους αδάμαστους και ασυμβίβαστους προεπαναστατικούς ήρωες που αποτέλεσαν την “μαγιά της λευτεριάς” όμως ακόμα και σήμερα ο ρόλος τους δεν έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία στον βαθμό που τους αξίζει».