Το Σάββατο 16-09-2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική εκδήλωση «2η γιορτή ξεφλουδίσματος του καλαμποκιού» του Συλλόγου Ρουμελιωτών Βορείας & Ανατολικής Αττικής, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, η οποία ήταν αφιερωμένη στον νομό Ευρυτανίας και συνδιοργανώθηκε με τον Σύλλογο Γυναικών Δ.Ε. Φουρνάς και τον Συνεταιρισμό Μελισσοκομίας του Δήμου Αγράφων «Η Μέλισσα των Αγράφων», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Π.Ε. Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων.

Το Ρουμελιώτικο αντάμωμα, εκτός από αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι βγαλμένο μέσα από την ψυχή του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδα μας, είχε και έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού ο Σύλλογός Ρουμελιωτών δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πληγέντες συνανθρώπους μας στην Θεσσαλία αλλά και σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη, συνέλεξε τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ διέθεσε και μέρος των εσόδων από την λαχειοφόρο αγορά.

Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η αναβίωση του παραδοσιακού, εποχικού εθίμου του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών, που έφερε πολλές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους Ρουμελιώτες και μετέφερε την παράδοση στους νεότερους. Στην διαδικασία του ξεφλουδίσματος βοήθησαν μέλη από όλες τις χορευτικές ομάδες, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, καθώς και μικρά παιδιά. Κατά την διάρκεια του δρώμενου, η Πρόεδρος Αγγελική Σκοτίδα, αφηγήθηκε την ιστορία του ξέφλου από το χωριό Βράχα Ευρυτανίας, ενώ ακουγόταν παραδοσιακά τραγούδια. Τα στοιχεία αυτά της παράδοσής μας, όπως τόνισε η Πρόεδρος, έχουν αναλάβει ή και παραλάβει από τις παλιότερες γενιές, υπό μορφήν μιας άτυπης παρακαταθήκης. Κατά το έθιμο προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, κεράσματα, όπως χειροποίητο λικέρ, πίτες και καλαμπόκια. Συμμετείχαν επίσης το Χορευτικό Σαρακατσαναίων Αυλώνα Αττικής, το Χορευτικό Ρουμελιωτών Αθανάσιος Διάκος, το Χορευτικό Συλλόγου Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδας «Ο Άγιος Κυπριανός», το Χορευτικό του Συλλόγου «Αλληλεγγύη για όλους» Αγ. Παρασκευής, και οι  καλλιτέχνες που πλαισίωσαν την γιορτή Πέτρος Πανάγος, Σοφία Βώττα, Κατερίνα Κατσιγιανη, Γιάννης Σφήκας, Ρούλα Τουράλια και Χρήστος Οικονόμου, Κώστα Κουλτούκη, Χρήστος Καρβέλης.