Όλα όσα συζητήθηκαν

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης μαζί με άλλους 33 Δημάρχους μικρών Δήμων.

Ο κ. Καρδαμπίκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη στα πλαίσια της σύσκεψης για τους Μικρούς Ορεινούς Δήμους, παρουσία αρκετών Υπουργών και Γ.Γ. Υπουργείων. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, διότι πολλές από τις προτάσεις της διαδημοτικής συνεργασίας Αγράφων – Αργιθέας – Λίμνης Πλαστήρα υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική του καλού κλίματος στη συνάντηση ήταν και η αντίδραση του Πρωθυπουργού στα δώρα του Δημάρχου, μεταξύ των οποίων ήταν και μια μπλούζα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων με το χαρακτηριστικό #SAVE AGRAFA# λογότυπο.

Σημαντικότερη όλων είναι η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό για την πρώτη στη χώρα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τα ενιαία Άγραφα.

Η ΟΧΕ είναι ένα δυναμικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει υποδομές σε όλα τα επίπεδα παραγωγής, δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας. Η διαδημοτική- διαπεριφερειακή ΟΧΕ Αγράφων, είναι εξειδικευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα και συντάσσεται για πρώτη φορά. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες με στόχο την ένταξη και χρηματοδότηση μέχρι τέλους του έτους. Σημαντική ήταν και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη μη εγκατάσταση αιολικών στις περιοχές, όπου δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν προσκλήσεις για χρηματοδότηση πεζοπορικών, ορειβατικών, προσκυνηματικών μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Παράλληλα, το δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ αναβαθμίζεται και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες καταγράφηκαν από τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη. Τέλος υπήρξαν δεσμεύσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ορεινών Δήμων μέσω της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό από ειδικά προγράμματα.

Οι προτάσεις Καρδαμπίκη

Τις προτάσεις του για το Δήμο Αγράφων επέδωσε στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο επιβλητικά και ελκυστικά τοπία της Ελλάδας, όμως είμαστε και το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της χώρα μας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες, δύσβατες και απότομες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη, γνωστές για τη δυσκολία τους, εκτεταμένα αλπικά οροπέδια, διάσελα, χαράδρες που συχνά και ειδικά τον χειμώνα οι κατολισθήσεις, ο πάγος και το χιόνι αποκόπτουν ακόμη και σήμερα το Δήμο μας από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τα ίδια τα χωριά μεταξύ τους.

Το οδικό δίκτυο στο Δήμο Αγράφων είναι σε δραματική κατάσταση, φαίνεται παρατημένο στο έλεος και οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται για το απαράδεκτο οδικό δίκτυο εδώ και πολλά χρόνια. Βρισκόμαστε το 2022 κι όμως ένα μεγάλο τμήμα από το οδικό δίκτυο στα Άγραφα, είναι ακόμα χωμάτινο.

Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση, η οποία θα συμβάλλει για να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι, να γίνουν ανακατασκευές σε ημιτελή σημεία, διανοίξεις δρόμων που θα οδηγούν σε χωράφια και στάνες αγροτών μας, να γίνει η τακτοποίηση φρεατίων όμβριων υδάτων και έργα στήριξης για αποφυγή κατολισθήσεων και λασποροών που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο ιστό.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση και πληθυσμιακή γήρανση εξαιτίας  του γεγονότος πως  οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά μας αφού  δεν υπάρχουν εργασίες οπότε δεν υπάρχουν και κίνητρα παραμονής.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η μεγαλύτερη  απόδειξη είναι ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μας που συνεχώς φθίνει.

Για αυτό το λόγο θα ζητούσαμε  τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων με νέους Επιστήμονες που η διάρκεια σύμβασής τους να είναι τουλάχιστον δύο έτη προκειμένου να δημιουργηθεί το δέλεαρ που χρειάζονται οι νέοι και έτσι να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο για να αναστήσουμε τα χωριά μας και να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας.

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας έχουμε καταθέσει καινοτόμα πρόταση μικρού κόστους, που δίνει ανάσα σε όλους τους δυσπρόσιτους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Παρότι έτυχε θετικής κρίσης, ίσως και λόγω της συγκυρίας με την επιδημία, δεν προχώρησε.

Ο κόσμος των Αγράφων, τον οποίο έχω την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ,
 έχοντας πλέον περιέλθει, εξ αντικειμένου, σε μια κατάσταση  επώδυνη για την οικονομική του θέση, περιμένει πολλά από εσάς.

Χρειάζεται συστράτευση και κοινή προσπάθεια.
Οι Αγραφιώτες και οι Αγραφιώτισσες έχουν δείξει τεράστιες αντοχές και έχουν επιδείξει απεριόριστη υπομονή.
Απαιτούνται όμως αποφάσεις που θα αποδείξουν ότι η Πολιτεία βρίσκεται αρωγός και δίπλα σε έναν μικρό- ορεινό  Δήμο όπως ο δικός μας ενώ η ορθή αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων θα αποτελέσει ένα σημαντικό αντιστάθμισμα για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας…».