Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα της Αγρότισσας Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας τιμά την Ευρυτάνισσα Αγρότισσα με την εκδήλωση ‘‘Αγροδιατροφή – Παράδοση και Βιώσιμος Τουρισμός’, που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στον τόπο μας και έχει και ευρωπαϊκό προσανατολισμό συνδυάζοντας τη τοπική μας γαστρονομία με τον βιώσιμο τουρισμό. Έτσι την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 το απόγευμα, οι γυναίκες του νομού, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα συναντηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, ανταλλάσσοντας απόψεις για το σήμερα και το μέλλον του αγροτουριστικού τομέα.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα βραβευτούν και μερικές απ΄ τις γυναίκες που συμμετείχαν σε δράσεις που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουριστικού τομέα της Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα, συμμετείχε το 2022 και ο Σύλλογός Γυναικών Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με γυναίκες που μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά της αγροτοδιατροφικής μας κληρονομιάς με θέμα ‘‘Από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας’’. Τα βίντεο που δημιουργήθηκαν γνώρισαν μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο, κυρίως την Ευρώπη και την Αμερική, και θεωρήθηκε αναγκαίο να τιμηθούν όλες οι γυναίκες του Νομού Ευρυτανίας που συμμετείχαν στην εθελοντική δράση προβάλλοντας την Γη της Ευρυτανίας και την τοπική παράδοση. Στην εκδήλωση θα προβληθεί και ένα σύντομο σχετικό ντοκιμαντέρ για την γυναίκα της ορεινής υπαίθρου που με την εργατικότητά της συνεχίζει την παράδοση και την πολιτισμική παρακαταθήκη του τόπου της.

Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η κα Σωτηρίου Σοφία, Υπεύθυνη Διαχείρισης Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και οι Καθ. Ηλία Κρίσπη & Δρ. Α. Σαμαρά-Κρίσπη, Ειδικευμένοι στην Πολιτική για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τον Βιώσιμο Τουρισμό και Επιστημονικοί Συνεργάτες του Ιδρύματος Διεθνών & Νομικών Μελετών. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κα Χαρίτου Παρθενία πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων έχοντας συντονίσει πάμπολλες εκδηλώσεις σχετικές με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με προϊόντα αγροδιατροφής  που παράγει ο τόπος μας και τους παραγωγούς τους.