Συνέντευξη της υποψήφιας Ντόρας Ράπτη με το συνδυασμό του Φάνη Σπανού

2154
  • Είστε μια επιτυχημένη επαγγελματίας στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ευρυτανία. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

 Πέρασαν  κοντά 20 χρονιά  από  την αρχή της ενασχόλησης μου με τα τουριστικά. Μεγάλη και συνεχής  προσπάθεια μέσα από πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ο τουρισμός είναι μια υπόθεση όλων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συνδεθεί ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας. Ο τουρισμός είναι πλέον μια συνθέτη και πολύπλευρη υπόθεση και δεν είναι μόνο ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το ίδιο ισχύει για τα κοινά και την αυτοδιοίκηση.  Είναι μια υπόθεση όλων που πρέπει να συμβάλει ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο. Έχω  επίγνωση του τι γίνεται γύρω μου και με βοηθούς τις  εμπειρίες και τις  γνώσεις θέλω να  προσφέρω στην ανάπτυξη του τόπου μας. Μόνο με τη  δουλειά πάνω σε φρέσκες ιδέες, μακριά από στερεότυπα και στο «έτσι το βρήκαμε» θα καταφέρουμε κάτι. Συνεργασίες και έξυπνες λύσεις  που θα δώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν του νομού μας. Αυτός είναι και ο λόγος που με κάνει να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. 

  • Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αγράφων τα τελευταία χρόνια; Θα σας βοηθήσει πιστεύετε στην πορεία σας στην Περιφέρεια;

Είναι μοναδική  εμπειρία να είσαι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αγράφων. Ένας μεγάλος και πολύ ιδιαίτερος δήμος. Αναμφισβήτητα πολύτιμος οδηγός αφού μου έμαθε πολλά. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε όχι. Μου έμαθε όμως πως αν έχεις προτάσεις πρέπει να τις μοιραστείς, να συνεργάζεσαι, να συνθέτεις, να συμπορεύεσαι. Ξεκινώ λοιπόν έχοντας  καταγράψει τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής αλλά και την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  προς  όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγράφων αλλά και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Είμαι σίγουρη ότι αυτές οι βάσεις που αποκόμισα από τον  Δήμο Αγράφων θα με συνοδεύουν και στην Περιφέρεια.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την Ευρυτανία εφόσον εκλεγείτε Περιφερειακή Σύμβουλος;

 Ο βασικότερος στόχος είναι η ανάδειξη του νομού  σαν ιδανικό  τόπο αναψυχής με άμεση σύνδεση και συνέργεια με τον πρωτογενή  τομέα. Η  Ευρυτανία  έχει μεγάλα αποθέματα φυσικού πλούτου που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η ομορφιά του τόπου μαγεύει και εμπνέει κάθε επισκέπτη. Η παρουσίαση  τον προϊόντων μας μέσω και του τουρισμού δεν θα έχει κανένα σκοπό όμως αν ο παραγωγός δεν μπορεί να παράγει εύκολα και με χαμηλό κόστος. Επιδίωξή μου είναι η επισήμανση και η  λύση  προβλημάτων των αγροτών και των  κτηνοτρόφων μας. Η παραγωγή τους χρειάζεται  περισσότερα έργα υποδομής και  βελτιωμένες συνθήκες εργασίας. Προτείνω λοιπόν στους Ευρυτάνες να μην εγκαταλείπουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Να παραμείνουν ενεργοί πολίτες σε συμμαχία με την τοπική αυτοδιοίκηση για το κοινό καλό. Αν φύγουν αυτοί οι τελευταίοι στυλοβάτες της παραγωγής τότε τι θα κάνουμε όλοι οι άλλοι? 

  • Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζετε σε ολόκληρη την Ευρυτανία; Η καταγωγή σας από τη Βίνιανη σας βοηθάει να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα του νομού; 

Τα προβλήματα της Ευρυτανίας είναι δυστυχώς κοινά με όλη την υπόλοιπη και ιδιαίτερα  την ορεινή χωρά. Ανεργία, εγκατάλειψη και οικονομική δυσπραγία με μοναδική διέξοδο την αστυφιλία. Πιστεύω πως πάση θυσία πρέπει να υποστηρίξουμε  την  ανάπτυξη και αναδόμηση των αγροτικών περιοχών. Χρειαζόμαστε  δράσεις επιμόρφωσης  σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Χρήματα μόνο σε στοχευμένες κινήσεις και επενδύσεις με συνετή διαχείριση για εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, η περεταίρω ενίσχυση του θεματικού και γενικού  τουρισμού σε όλες τις περιοχές του νομού.

Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια του χωριού Βίνιανη και έτσι γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία και τους κόπους τον αγροτών μας. Πάντα προσπαθούσαμε με ελάχιστα μέσα να βρούμε λύσεις και τα καταφέρναμε στο τέλος.Οι  γυναίκες της περιοχής μου αν και πλήττονταν περισσότερο μας έδειξαν τον τρόπο. Αγωνίστριες της ζωής, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν μια «αφανή» κοινωνική ομάδα.


Αυτή είναι και η δική μου κληρονομιά.  


Να βρίσκεις λύσεις και να προσπαθείς ενώ όλα γύρω σου είναι δύσκολα .