Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Ευρυτανίας με παρέμβασή της αναφέρεται στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τις ΑΠΕ στην Ευρυτανία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος. Σήμερα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση – κρίση βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση στην Ελλάδα και σε ολόκληρο  τον πλανήτη.

Η ισορροπία των οικοσυστημάτων και η συμβίωση του ανθρώπου – και της ανάπτυξης – με το περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημική.

Απέναντι στην πληθώρα δηλώσεων και δεσμεύσεων για την πράσινη μετάβαση οφείλουμε να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Και τα έργα απαιτούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση της επιστήμης, διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και δημόσιες χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η μετάβαση σε ένα άλλο τρόπο ζωής, σε ένα άλλο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο δεν πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα πεδίο κερδοσκοπίας και αναπαραγωγής αδιαφανών σχέσεων εξουσίας. Είναι ένα στοίχημα ζωής.

Η απάντηση στην κλιματική κρίση για να είναι αποτελεσματική και διατηρήσιμη πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση των ανισοτήτων. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους Ενεργειακής Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης οφείλει να είναι δίκαιο και να αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Η εκπαίδευση αλλά και η έρευνα έχουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της στάσης ζωής, σε μια νέα κουλτούρα για το περιβάλλον.

Τι κάνει όμως  σήμερα το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ;

Εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών.

     • θυσιάζει το φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων.

    • ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

    • αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης,

    • οδηγεί τη χώρα σε  καταδίκες στην Ε.Ε. για το φυσικό περιβάλλον

Τα «Περιβαλλοντικά» σχέδια της σημερινής κυβέρνησης τα είδαμε να μπαίνουν σε εφαρμογή στη Βαλαώρα Ευρυτανίας όπου εμφανίστηκε κάποιος «επενδυτής» που αξιοποιώντας  τη νέα νομοθεσία των απλοποιημένων διαδικασιών, που δεν χρειάζονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προχωρεί στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σταθμών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο προχωρούν και στις αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας και υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας.

Ούτε λόγος για συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες. Εάν είσαι επενδυτής δηλώνεις πόσο θέλεις, πού το θέλεις και το παίρνεις, έτσι απλά. Όμως αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε.

Και θα το αλλάξουμε !

Μπορεί να γίνει ενεργειακή μετάβαση με όρους Ενεργειακής Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες; ΜΠΟΡΕΙ!

Το 2020, η Τήλος ήταν ανάμεσα στα δέκα νησιά που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» και μάλιστα βρέθηκε στην πρώτη θέση, καθώς αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο και εν λειτουργία έργο, το οποίο έχει εισέλθει στο στάδιο της κανονικής λειτουργίας του. Ολοκληρώθηκε όταν  κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν διαφημίστηκε γιατί δεν είχε χορηγούς.

Σήμερα Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη

Το σχέδιο αποτελείται από επτά σημεία:

• Πρώτο σημείο του σχεδίου μας ο ρόλος της Πολιτείας.

• Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

• Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

• Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

• Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

• Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.

• Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

Οι πολίτες, και ειδικά οι νεότερες γενιές, έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξουμε και να αναλάβουμε δράση. Και το ζητούν έντονα.

Όλοι λοιπόν συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι σε μια υπόθεση που υπερβαίνει τα στενά όρια του πολιτικού ανταγωνισμού. Σε μια υπόθεση που αφορά τις βασικές αρχές με τις οποίες η πατρίδα μας πρέπει να πορευτεί, με ασφάλεια και δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια