Διάπυρες καλοκαιρινές ημέρες περνούν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με το αν τελικά ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει ή όχι εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εντάξει στο κόμμα εμπροσθοβαρείς δυνάμεις από την κοινωνία και τον επιστημονικό κόσμο, που θα καθιστούν ελκυστική την προοπτική να ξαναβρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Χρειάζεται πολύ ψάξιμο, «βουτιά» στις παραγωγικές δυνάμεις εντός και εκτός των τειχών και «ανθρωποθυσίες», αν χρειαστεί.

Η απώλεια της εξουσίας πριν από τρία χρόνια έκανε σαφές πως τις εκλογές ναι μεν τις κερδίζει η οικονομία, όμως οι ψηφοφόροι βάζουν σταυρό σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και η αξιοποίηση και ανάδειξη τεχνοκρατικών στελεχών αποτέλεσε προτεραιότητα, παρά τις όποιες αρχικές εσωτερικές διαφωνίες. Η δημιουργία του «think tank» ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, που όμως ήρθε η ώρα να πάει παρακάτω. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πυκνώσει τις επαφές του με την επιστημονική ομάδα των «30», τους οποίους συμβουλεύεται παράλληλα με τους τομεάρχες του κόμματος. Η απειλή του έκτου κύματος της πανδημίας επιβάλλει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώνεται συνεχώς από τον Όθωνα Ηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής και κλινικό ογκολόγο στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, και από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI). Για τον κ. Ηλιόπουλο οι πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος της ομογένειας σε εκλόγιμη θέση. Το ίδιο έχει ακουστεί και για τον κ. Γεροτζιάφα.

Για τα θέματα της ενέργειας ο Νίκος Φαραντούρης, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet, είναι σε συνεχή επαφή με τον τέως πρωθυπουργό. Εχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητά του στην Κεφαλονιά. Η παρεξήγηση του περυσινού Αυγούστου με τον ανασχηματισμό της Ν.Δ. έχει ξεπεραστεί και ο Ευάγγελος Αποστολάκης παραμένει εξωτερικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα άμυνας. Εκτιμάται πως θα είναι υποψήφιος είτε στο Ρέθυμνο είτε κάπου στην Αθήνα. Σταθερή αξία στην Κουμουνδούρου παραμένει εδώ και χρόνια ο διπλωμάτης Βαγγέλης Καλπαδάκης για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η ασφάλεια και το προσφυγικό εντάσσονται στο πεδίο της αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, η οποία εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και αναμένεται να ενταχθεί στις εκλογικές λίστες.

Για τα δικαιωματικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται τον κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητή Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Χριστόπουλο καθώς και τον Κωστή Παπαϊωάννου, που διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πεδίο των οικονομικών, πέραν του κομματικού επιτελείου, ο Παναγιώτης Κορκολής, που θα είναι υποψήφιος, συμβάλλει συνεχώς με την εμπειρία του στην εκπόνηση των προγραμμάτων. Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Τη μάχη του σταυρού θα δώσει και ο Κώστας Στρατής, που συζητάει με τον Αλέξη Τσίπρα τα θέματα του πολιτισμού. Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν πως από το «think tank» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα, θα βρίσκονται επίσης οι Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Γιάννης Μυλόπουλος, Σπύρος Κίντζιος, Διάνα Βουτηράκου κ.ά.

(Πηγή: kathimerini.gr/ Αντώνης Αντζολέτος)