Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας ‘Ο Άγιος Δημήτριος’, Αριστείδης Ντέκας, με δελτίο τύπου τους επανέρχονται στο θέμα της ιστορικής εκκλησίας Αγίου Νικολάου Καστανιάς που καταρρέει. Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρει:

«Στη συνέχεια της είδησης που πρόσφατα αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ότι η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου Καστανιάς άρχισε να καταρρέει και ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν μπάζα και συντρίμμια, οι απανταχού ευρισκόμενοι Καστανιώτες & Καστανιώτισσες, εκφράζουμε σήμερα μέσα από το συλλογικό μας όργανο, τη βαθιά θλίψη και ΟΔΥΝΗ μας.

Όμως, δεν είναι τώρα η ώρα για να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε την πλήρη κατάρρευση του ναού και την καταστροφή των εικόνων και των κειμηλίων μας. Απαιτείται εγρήγορση από όλους μας και κυρίως από τη Μητρόπολή μας και την Πολιτεία για άμεσες αποφάσεις και ανάληψη δράσης.

Το τι έγινε ή δεν έγινε στο παρελθόν, καθώς και η επίρριψη ευθυνών δεν μας απασχολούν αυτή τη στιγμή.

Γνωρίζουμε όλοι καλά:

-ότι το οικόπεδο που βρίσκεται ο ναός μας δεν κατολισθαίνει και ότι το κτίριο και το δάπεδο σε διάφορα σημεία υποχωρούν – βυθίζονται.

-ότι υπάρχει ήδη μια μελέτη του μηχανικού Δημήτρη Βονόρτα, με διακριτά στάδια, αυτό της διάσωσης του κτιρίου της εκκλησίας και αυτό της πλήρους ανακαίνισης.

-ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων επιτρέπει τις όποιες επεμβάσεις και εργασίες, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα επιβλέπονται  από μηχανικό.

-ότι το τέμπλο, οι εικόνες, το πέτρινο δάπεδο, οι κολώνες στο γυναικωνίτη, η βόρεια πύλη, η Αγία Τράπεζα και κάμποσα ακόμα θα πρέπει όχι μόνο να σωθούν, αλλά και να συντηρηθούν από ειδικούς τεχνίτες.

Ύστερα από αυτά και επειδή ακόμα κι αυτή την κρίσιμη ώρα νιώθουμε ότι η διάσωση του ναού είναι εφικτή και ότι οι μνήμες μας και ο ναός μας δεν πρέπει να θαφτούν κάτω από τα μπάζα, απευθύνουμε έκκληση προς τη Μητρόπολή μας και προς την Πολιτεία για να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες,

και ως Σύλλογος δηλώνουμε, ότι όχι μόνο θα συνεργαστούμε, αλλά και ότι θα σταθούμε δίπλα τους αρωγοί.

Με μεγάλη εμπιστοσύνη και ειλικρινή σεβασμό στο σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεώργιο».