Κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Ευρυτανίας της ΝΔ Θωμαΐδος (Τζίνας) Οικονόμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε την κατά προτεραιότητα εφαρμογή του νέου προγράμματος δασικής διαχείρισης στην Ευρυτανία.

Αναλύοντας την πρόσφατη εξαγγελία του ΥΠΕΝ για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών σε όλα τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών από την αξιοποίησητης δασικής βιομάζας, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το χρηματικό μέρος της παροχής αυτής θα δίνεται με τη μορφή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όπως το ειδικό τέλος ΑΠΕ και ότι το νέο πρόγραμμα δασικής διαχείρισης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 1ηφορά στην Ευρυτανία καθώς διαθέτει έναν εν πολλοίς αναξιοποίητο δασικό πλούτο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Είναι κρίσιμο τα δάση μας να αποκτήσουν διαχείριση. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και μεγάλα και πλούσια δάση, όπως τα δάση της Ευρυτανίας, δεν έχουν σήμερα τη διαχείριση που θα έπρεπε, και αυτό είναι πραγματικά αμαρτία. Εκεί πέρα, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει άμεσα και δραστικά» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Θωμαΐδος Οικονόμου. «Σ’ ό,τι αφορά την Ευρυτανία ειδικά, είναι στις προθέσεις μας να προτεραιοποιηθεί στην εφαρμογή του καινούργιου συστήματος και να αποτελέσει μία από τις περιοχές-πιλότο. Ειδικά η Ευρυτανία έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, από δημιουργία πλούτου, από αξιοποίηση αυτού του καταπληκτικού δασικού οικοσυστήματος το οποίο διαθέτει. Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευθεί και από την κλιματική αλλαγή», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Παλιότερα τα δάση μας τα μεγάλα ήταν τελείως απρόσβλητα λόγω της πολύ υψηλής υγρασίας τους μήνες του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό και είναι ανάγκη όλα τα δάση να μπουν σε διαχείριση και σε όλα τα δάση να έχουμε παρέμβαση. Είναι ένα σισύφειο έργο, πολύ δύσκολο, αλλά θα ξεκινήσουμε από την Ευρυτανία, ανάμεσα στις άλλες περιοχές».

Από πλευράς της, η Τζίνα Οικονόμου επεσήμανε πως το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να προστεθεί σε άλλες θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους όπως:

  • Η νέα έκτακτη ενίσχυση από 1.1.2024 για θέρμανση με ηλεκτρισμό 1,2 εκατ. νοικοκυριών που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως η Ευρυτανία. Το τελικό ύψος της ενίσχυσης για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα προσαυξάνεται κατά 25% για όσους μένουν στα ορεινά, με πλαφόν τα 480 ευρώ το τρίμηνο
  • το κλασσικό επίδομα θέρμανσης, που θα χορηγηθεί αναδρομικά από τον Οκτώβριο σε νοικοκυριά για την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας ή για τη χρήση τηλεθέρμανσης, και
  • η συνέχιση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους των αγροτών και το Νοέμβριο, και μάλιστα αυξημένης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού πλέον ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικά για το τελευταίο μέτρο που αφορά ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους, η Βουλευτής Ευρυτανίας ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό να εξετάσει από κοινού με τον κ. Χατζηδάκη κάθε δυνατό τρόπο επέκτασης της ενίσχυσης αυτής των αγροτών και για το έτος 2024.