Σχετικά με την αναοριοθέτηση της Παλιάς Βίνιανης, η κάτοικος του οικισμού και εθελόντρια για την ανάδειξη του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της Βίνιανης κα Βούλα Σούκη, η οποία παρευρέθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, θέτει σε νέα βάση την είδηση αυτή.

Με μια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει για το θέμα:

«Κύριε Δήμαρχε, άνθρακες ο θησαυρός για τον οποίο πανηγυρίζετε και εκφράζετε τις ευχαριστίες σας στην Υπουργό, κ. Λ. Μενδώνη για την αναοριοθέτηση της Βίνιανης. Την κ. Υπουργό συναντήσαμε στις 24/7/2020 και όχι το 2021. Την προηγούμενη ημέρα, 23-7-2020, συναντήσαμε και τον τότε υπουργό χωροταξίας, κ. Χατζηδάκη με το ίδιο ακριβώς αίτημα: τον αποχαρακτηρισμό του οικισμού της Βίνιανης ως μετακινητέου και μερικώς κατολισθένοντος εκτός κοστοβόρου και χρονοβόρου διαδικασίας με απλή τροπολογία Νόμου στη Βουλή. Αιτηθήκαμε επίσης και οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκόλυνση για κάποιο έργο.

Η κ. Υπουργός αρνήθηκε οτιδήποτε πλην της οριοθέτησης, η οποία ήταν στις υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΑ από το 1988 που η Βίνιανη χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος. Το με βραδυφλεγή ευαισθησία Υπουργείο Πολιτισμού εφάρμοσε τον νόμο το 2021 και έχει λάβει ουκ ολίγα σχετικά έγγραφα από το 2018!!!!! Η αναοριοθέτηση αυτή είναι πράξη πολιτιστικού αγαθού και απλά επιβεβαιώνει ότι η Βίνιανη είναι ιστορικός τόπος και προστατεύεται πολιτιστικά από το Υπουργείο Πολιτισμού κάτι που ίσχυε ήδη με το ΦΕΚ του 1988.

Το θέμα της πολεοδομικής οριοθέτησης δεν λύθηκε και είναι σε εκκρεμότητα αν και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού (καραμέλα στο στόμα κάθε αιρετού το «ο αποχαρακτηρισμός προχωράει»). Φυσικά το θέμα αυτό ουδέποτε απασχόλησε τους προκατόχους σας και την περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία θεωρεί ότι η Βίνιανη ανήκει σε άλλη περιφέρεια.

Κύριε Δήμαρχε εσείς μπορείτε να πανηγυρίζετε για την αναοριοθέτηση των αγελάδων στην Βίνιανη, ότι μεγάλη στάνη παραλάβατε τον οικισμό και μεγαλύτερη σε αριθμό περιπλανώμενων ζώων θα είναι στο τέλος της θητείας σας.

Εμείς οι κοινοί θνητοί, βαρεθήκαμε τον μεταξύ σας αυτοθαυμασμό, τις ευχαριστίες, τα αλληλοσυγχαρητήρια όταν η προσφορά αιρετών και προϊσταμένων αρμόδιων υπηρεσιών αν δεν είναι αρνητική είναι επιεικώς ανύπαρκτη.»