Το Νοσοκομείο Καρπενησίου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις 24 Σεπτεμβρίου, και είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Διοικητή & το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν: «Αφορμή αποτέλεσαν  οι αναστολές εργασίας που επέβαλε η κυβέρνηση στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς και η γενικότερη ανησυχία  για την λειτουργία, το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου», ενώ στη συνέχεια αναφέρουν:

«Από την ενημέρωση που είχαμε διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι οι αναστολές  προκάλεσαν την πλήρη αποδιοργάνωση των λειτουργιών του. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στην ουσία δεν υπάρχει πλέον αναισθησιολόγος γιατρός για την κάλυψη οποιασδήποτε περίπτωσης, όπως για παράδειγμα διασωλήνωση και μεταφορά ασθενούς covid 19 ή μια χειρουργική, έστω και απλή επέμβαση. Παρατηρείται δε περαιτέρω διαρροή ιατρικού προσωπικού αλλά και απροθυμία  κάλυψης τυχόν νέων θέσεων.

Σε αναστολή είναι 26 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 7 είναι γιατροί, περίπου το 20% των υπηρετούντων. Να σημειώσουμε ότι πλέον η κάλυψη του οργανογράμματος μετά τις αναστολές φτάνει σχεδόν στο 55%. Ακόμη και σε κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να λειτουργεί φυσιολογικά πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός της μη ύπαρξης αφ’ ενός μεν οργανωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφ΄ ετέρου δε  ιδιωτών γιατρών στον νομό, αντιλαμβανόμαστε τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει το Νοσοκομείο μας.

Ο πληθυσμός του νομού μας δυστυχώς είναι ο γηραιότερος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 53% είναι άνω των 50 ετών και σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες σημαίνει αυξημένη νοσηρότητα .

Επισημαίνουμε τον σοβαρό κίνδυνο εν όψει του χειμώνα σε συνθήκες πανδημίας να θρηνήσουμε θύματα αφού πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε η συνήθης νοσηρότητα.

Επιτέλους ας το αντιληφθούν οι θεσμικοί παράγοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Δήμαρχοι και κυρίως ο Βουλευτής του Νομού. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας δώσουν λύση χρησιμοποιώντας  όλα τα μέσα που διαθέτουν».