Πρόταση ένταξης στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Μπήκαν οι βάσεις για την επιστροφή του ιστορικού δρώμενου της περιόδου της Αποκριάς του Καρπενησίου «Πανάρατος», με την πραγματοποίηση της διάλεξης στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου το Σάββατο 30 Απριλίου 2022. Την πρωτοβουλία είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου. Κεντρική εισηγήτρια της διάλεξης ήταν η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, λαογράφος, τέως Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με μια ιστορική διαδρομή έθεσε τις βάσεις για την αναβίωση του αποκριάτικου δρώμενου «Πανάρατος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Ηλίας Τσώνη και στη συνέχεια του Δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη. Στη συνέχεια και χωρίς εκτενή πρόλογο, ο συντονιστής της συζήτησης κ. Γιάννης Δημητρίου, παρουσίασε την κυρία Αικατερίνη Καμηλάκη λαογράφο, τέως Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία παρουσίασε μέσα από στοιχεία της έρευνάς της, την προέλευση του δρώμενου και στοιχεία που το συνθέτουν ενώ ξεχώρισε και την ιερότητα που το χαρακτηρίζει καθώς και τη δυνατότητα που έχει να ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO.

Σπουδαίες και στοχευμένες υπήρξαν και οι παρουσιάσεις-τοποθετήσεις της κ. Νίκης Μπακογεώργου, φιλολόγου, και της κ. Βασιλικής Λάππα εκπαιδευτικού, οι οποίες παρουσίασαν υλικό ως παρακαταθήκη για την προσπάθεια αναβίωσης του δρώμενου “Πανάρατος”. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με αξιόλογες παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ο «Πανάρατος» είναι ένα έθιμο που αναβιώνονταν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο αυτό κρατάει απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα με άντρες να υποδύονται όλους τους ρόλους. Είναι μια θεατρική παράσταση με κεντρικό άξονα μια παραλλαγή της υπόθεσης της Ερωφίλης, αλλά εμπλουτίζεται και με θέματα της επικαιρότητας. Ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Θράκης και ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά, δυστυχώς η κοπέλα προορίζεται για άλλο σύζυγο και έτσι ο Πανάρετος αποκεφαλίζεται ενώ η άμοιρη κοπέλα αυτοκτονεί.

Για το Δήμο Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους η αναβίωση του δρώμενου “Πανάρατος” αποτελεί έναν νέο μεγάλο στόχο για την ανάδειξη της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και την ταύτισή του με την περιοχή του Καρπενησίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου έχει ήδη ξεκινήσει να περνάει στο πρακτικό σχεδιασμό της αναβίωσης του δρώμενου, αρχής γενομένης από τον επανασχεδιασμό των κουστουμιών τόσο του στρατού του βασιλείου της ιστορίας, αλλά και των κεντρικών πρωταγωνιστών της Ερωφίλης, του Βασιλιά, του Πανάρετου και του Χάρου, που με την παρουσία του κλείνει δραματικά την ιστορία.

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής  Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου Εύη Κονιαβίτη, Σοφία Ζαλοκώστα και Γιάννης Σβερώνης, η Αντιδήμαρχος Αγράφων Αννέτα Κοτρώνα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Γκαρίλα, η Πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ Κωνσταντία Τσιουγκρή, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δημήτρης Λερογιάννης,  ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Ευρυτανίας Χρήστος Τσάπρας, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπυριδούλα Παπαδοπούλου και ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Γιάννης Οικονομίδης.