Έχοντας γνώση αφ’ των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΓΑΚ Ευρυτανίας και αφ΄ ετέρου έχοντας ιδιαίτερη σχέση με τα αρχεία, είτε επαγγελματική, είτε ερασιτεχνική, μια μικρή ομάδα συμπατριωτών μας αποφάσισε να βοηθήσουν εμπράκτως και επισήμως, προκειμένου να στηρίξουν και προωθήσουν το δύσκολο έργου των ΓΑΚ Ευρυτανίας. Η ίδρυση του νέου Ευρυτανικού Σωματίου «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Ευρυτανίας» είναι γεγονός και στόχο έχει τη συμβολή στη διάδοση των σκοπών και της σημασίας του έργου των ΓΑΚ Ευρυτανίας στο ευρύ κοινό, καθώς και την ηθική συμπαράσταση και την υλική ενίσχυσή τους. Παράλληλα, άμεσος στόχος είναι η συμβολή στον εντοπισμό και τη διάσωση αρχειακού υλικού, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα κι αν αυτό βρίσκεται, που να αφορά τον νομό Ευρυτανίας, αλλά και η ανάληψη πάσης φύσεως εργασιών υπό την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση της Υπηρεσίας των ΓΑΚ Ευρυτανίας, που να αποβλέπουν στη διάσωση, επεξεργασία και ασφαλή μεταφορά αρχειακού υλικού.

Μέσα επίτευξης των παραπάνω, θα είναι μεταξύ άλλων διαλέξεις με θέματα αρχειονομικά και ιστορικά, τα οποία να στηρίζονται, κυρίως, σε αρχειακό υλικό των ΓΑΚ Ευρυτανίας αλλά και εκδόσεις, των οποίων το περιεχόμενο να σχετίζεται με την ιστορία του νομού Ευρυτανίας. Παράλληλα, προβλέπονται διοργάνωση συμποσίων και συνεδρίων με αρχειονομικό και ιστορικό περιεχόμενο, συνεργασία με άτομα και άλλους φορείς, που τα αντικείμενα των ενδιαφερόντων τους να συμπίπτουν με τους σκοπούς του σωματείου, αλλά και συγκρότηση ομάδων εργασίας με σκοπό την αρωγή προς την Υπηρεσία των ΓΑΚ Ευρυτανίας. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ψηφιακών προγραμμάτων με θέμα την νεότερη ιστορία της Ευρυτανίας, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και κάθε νόμιμη ενέργεια και δραστηριότητα που θα αποβλέπει στην επίτευξη των σκοπών του σωματείου και θα εναρμονίζεται με το συμφέρον και στους σκοπούς των ΓΑΚ Ευρυτανίας, θα συμπεριληφθεί.

Η σύνθεση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου αποτελείται από τους: Μπουρδάρα Καλλιόπη – Πρόεδρο, Γκαρίλα Βασίλειο – Αντιπρόεδρο, Σβερώνη Σπυριδούλα – Γ. Γραμματέα, Δημητρίου Ιωάννη – Ταμία, Τσελίκα Αγαμέμνονα – Μέλος. Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή προς το παρόν δέχεται εγγραφές μελών, δωρεών και ετησίων εισφορών, στα γραφεία των ΓΑΚ Ευρυτανίας, μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 2237024111 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση filoigakevrytanias@gmail.com, καθώς και στα τηλέφωνα 6981007144  (Δημητρίου Ιωάννης) και 6974060847 (κ. Σβερώνη Σπυριδούλα).