Νέο ‘μέτωπο’ η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Κρεμαστών

Σε αναστολή τίθεται η άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου σε 3200 στρέμματα βοσκότοπους της Βαλαώρας, του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Ευρυτανίας.

H εταιρία, κάτω από την πίεση των ομόθυμων και ομόφωνων αποφάσεων του χωριού της Βαλαώρας, του Δήμου Αγράφων και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με τις κινηματικές δράσεις, τις δικαστικές προσφυγές και την προβολή που πήρε το θέμα από φορείς και συλλογικότητες, απέσυρε το ενδιαφέρον της.

Οι εκπρόσωποι της κινητοποίησης δηλώνουν: «Ο αγώνας όμως συνεχίζεται ενάντια στην  νέα απειλή εγκατάστασης 5000 στρεμμάτων πλωτών Φ/Β στην επιφάνεια της λίμνης των Κρεμαστών, που στην ουσία ακυρώνει κάθε προοπτική προβολής, ανάπτυξης και αξιοποίησης της λίμνης».

Το χρονικό

Να θυμίσουμε ότι για να γίνει η αναστολή της συγκεκριμένης άδειας υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και των Αρχών με ομόφωνο ψήφισμα κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα, η ιδιωτική εταιρεία φωτοβολταϊκών (CENTAYRUS ENERGY SOLUTION 1 ΙΚΕ), μετά από μελέτες που έχει πραγματοποιήσει σκόπευε να δημιουργήσει ένα πάρκο φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σμίξη έως Βλάχου και δυτικά σε μία έκταση 3.000 στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή από πολύ παλιά ήταν και παραμένει κτηνοτροφική ζώνη και υπάρχουν σε αυτήν τουλάχιστον τα 2/3 της κτηνοτροφίας του χωριού. Η δημιουργία του έργου αυτού θα είχε αρνητικές συνέπειες, τόσο στο χωριό Βαλαώρα, όσο και κατ’ επέκταση στο Δήμο Αγράφων, καθώς γίνεται χωρίς την συναίνεση των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγράφων είχε δηλώσει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα των κτηνοτρόφων και της Τοπικής Κοινωνίας. Επίσης, είχε αποφασίσει ότι θα αναλάβει τη νομική στήριξη υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, η δημοτική αρχή αντιδρώντας σε μια πιθανή εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε έκταση 5.000 στρεμμάτων επάνω στη Λίμνη Κρεμαστών, θα φέρει το θέμα άρνησης μιας τέτοιας εξέλιξης, προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα αποφασίσει το σώμα του συμβουλίου για τις περαιτέρω κινήσεις τους.