Πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Νέο Κουβαρά καθώς πλέον έχει «ξεφύγει», ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση στο Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στον Κουβαρά Αττικής, λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας.

Το 112 έχει στείλει μηνύματα εκκένωσης και προσοχής προς του κατοίκους της περιοχής με το τελευταίο να καλεί τους πολίτες να μην κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιά Φώκαια αλλά προς την Αθήνα. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγονήσι, εκκενώστε προς Αθήνα» αναφέρει το μήνυμα του 112.

«Καίγονται σπίτια», λέει στον Alpha ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, επισημαίνει και τονίζει ότι η φωτιά είναι πολύ δύσκολη με τον ίδιο να μην μπορεί να πλησιάσει.  «Ο δρόμος έχει κλείσει, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να περάσουν», σημειώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνη είναι η φωτιά.

Νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα 112 στους κατοίκους της περιοχής, το πρώτο για να ακολουθούν τις εντολές των αρχών και λίγο αργότερα στους κατοίκους του οικισμού Πέτα για να εκκενώσουν. Τελευταίο 112 στις 14:20 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μελισσουργός-Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου. Εχει επίσης εκκενωθεί το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης.

Εντολή εκκένωσης σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, πολύ δύσκολη η κατάσταση στην περιοχή.

Φωτιά τώρα στο Νέο Κουβαρά στην Κερατέα. Ήδη έχει κλείσει η Λεωφόρος Λαυρίου με κατεύθυνση το Λαύριο – Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρα στο Νέο Κουβαρά σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν ρίψεις από εναέρια μέσα. Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

fotia383

Χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνει εύκολη τη μετάδοση. Τώρα κατευθύνεται νότια, έχει περάσει προς το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112) και υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει προς την παραλία (Καλυβίων – Αναβύσσου).

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου.

Σύσταση να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές. 

Συγκεκριμένα:

-Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

-Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

fotia381

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

-Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο Νέο Κουβαρά επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κοντά στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά υπάρχουν σπίτια χωρίς να απειλούνται μέχρι στιγμής.

Πριν λίγα λεπτά εστάλη και μήνυμα από το 112. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κλειστή είναι η Λεωφόρος Λαυρίου με κατεύθυνση το Λαύριο.

Κοντά στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, υπάρχει το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης με 12 μοναχούς να παραμένουν στο σημείο και να περιμένουν τους πυροσβέστες για να τους απεγκλωβίσουν.

Το μήκος της είναι 1,5 με δύο χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο δήμαρχος Λαυρωτικής, Δημήτρης Λουκάς. «Υπάρχουν δρόμοι πλησιάζουν τα οχήματα, αλλά υπάρχει πρόβλημα γιατί είναι δύσβατη περιοχή. Υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, αυτό είναι το άσχημο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

fotia45

Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης αναφέρει:

«Δυστυχώς η φωτιά έχει ξεφύγει από την λεωφόρο Λαυρίου προς το βουνό. Είναι ενδιάμεσα στα σύνορα Λαυρωτικής και Σαρωνικού. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να την πιάσουνε αλλά φυσάνε πολλοί δυνατοί άνεμοι. Ακόμα δεν έχει απειλήσει σπίτια αλλά είναι πολύ κοντά. Πνέουν ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ».

https://youtube.com/watch?v=yTK5z2fU-as%3Ffs%3D1%26wmode%3Dtransparent

«Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες τις επόμενες ώρες» προειδοποιεί το meteo

Το meteo εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στο Νέο Κουβαρά Αττικής και την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το METEO «σχετικά με την φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

meteo3

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες».

dikaiologitika.gr