Το Πρόγραμμα Δράσεων του 2022

Ξεκινάει τον Απρίλιου το ετήσιο πρόγραμμα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ με μια σειρά από δράσεις που στο επίκεντρό τους έχουν όλο τον πλούτο της Ευρυτανίας. Γαστρονομία, φυσικό περιβάλλον, τοπικά έθιμα και άνθρωποι, βρίσκονται πίσω από την έμπνευση των δράσεων αυτών, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν διαδραστικά και να βιώσουν όλη την εμπειρία της Ευρυτανίας, αλλά και τις μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις της ΕΥΡΥΤΗΣ, από το μοναδικό εργαστήριο μεταποίησης με συνεταιριστική βάση στην Ευρυτανία.

Αναλυτικά:

25 Απριλίου 2022 – Με αφετηρία την κοιλάδα της Ποταμιάς μαθαίνουμε και μαζεύουμε τα άγρια χόρτα του βουνού. Γνωρίζουμε για τα οφέλη τους στην υγεία, αλλά λίγοι ξέρουν να τα αναγνωρίζουν.

22 Μαΐου 2022 – 2η Περιβαλλοντική Δράση ‘Καθαρίζουμε τα Δάση μας’. Σημείο δράσης:  Ραπτόπουλο.

18 Ιουνίου 2022Μανιταρο – συλλογή. Μαθαίνουμε για τα εδώδιμα ανοιξιάτικα μανιτάρια των βουνών μας, τους τρόπους συντήρησης και μαγειρέματός τους. Αφετηρία Μεγάλο Χωριό – ‘Και στην Κορφή Κανέλα’. *Δράση με πιστοποιημένο μανιταροσυλλέκτη.

24 Ιουνίου 2022 Γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο τον Άγιο Ιωάννη τον Μελά- Ραπτόπουλο. Μέλι, κηρήθρες, μελόπιτες και γλυκίσματα με μέλι από την ΕΥΡΥΤΗ.

26 Ιουλίου 2022 Γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο την πολιούχο του Μεγάλου Χωριού Αγία Παρασκευή με κεράσματα  παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι και φυσικά ‘Και στην Κορφή Κανέλα’.

7 Αυγούστου 2022 – 2η Γαστρονομική Γέφυρα στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου: ‘Ευρυτανία – Κωνσταντινούπολη. Μια πολιτισμική ένωση αιώνων’. Αφιέρωμα στον μπακλαβά. Οι Πολίτικοι μπακλαβάδες ‘συναντιούνται’ με τον Ρουμελιώτικο μπακλαβά.

22 Αυγούστου 2022 – Παραμονή του εορτασμού της Παναγίας Προυσιώτισσας,  περιπατητική δράση ‘Τα πατήματα της Παναγίας’ με φαναράκια. Αφετηρία οικισμός Γαύρου Μεγάλου Χωριού.

11 Σεπτεμβρίου 2022 – 3η Περιβαλλοντική Δράση ‘Καθαρίζουμε τα Δάση μας’. Σημείο δράσης: Καρπενήσι.

25 Σεπτεμβρίου 2022 – 4η Γιορτή Χειροποίητου Γλυκού του Κουταλιού στο Μεγάλο Χωριό. Αφιέρωμα στα ‘πειραγμένα’ γλυκά του κουταλιού. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ευρυτανίας.

16 Οκτωβρίου 2022 – Γαστρονομική δράση στο Μεγάλο Χωριό: Αφιέρωμα στα superfoods. Βατόμουρο, σμέουρο, μύρτιλο, αρώνια, κράνια σε μοναδικές γλυκές παρασκευές με τις υπερ- τροφές των δασών μας.

7 Νοεμβρίου 2022 – Αναβίωση παραδοσιακού Ευρυτανικού εθίμου ‘Πολυσπόρια’, που ενώνει αρχέγονα έθιμα, τοπική γαστρονομία, θρησκευτική παράδοση. Σημείο δράσης: ‘Και στην Κορφή Κανέλα’, Μεγάλο Χωριό.

28 Δεκεμβρίου 2022 Όλατα ζώα του δάσους ζωντανεύουν μέσα από το face painting και δίνουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους με xmas διάθεση. Σημείο δράσης: ‘Και στην Κορφή Κανέλα’, Μεγάλο Χωριό.

  • Μην χάσετε και τις μοναδικές δράσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων και τοπικών γεύσεων τα Σαββατοκύριακα στο φυσικό μας κατάστημα ‘Και στην Κορφή Κανέλα’ στο Μεγάλο Χωριό.

Ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες πίτες, παραδοσιακά γλυκίσματα, τραχανάς, χυλοπίτες, χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, μοναδικές μαρμελάδες και chutney, γευσιγνωσία τοπικών αλλαντικών και τυριών και πολλά άλλα! Στο φημισμένο γαστρονομικό ταξίδι που της ΕΥΡΥΤΗΣ.

INFO.

Όλες οι δράσεις μπορούν υλοποιηθούν και από παιδιά με τη συνοδεία ενηλίκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στα τηλ. 22370 41441, 6978210268.