Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτοπούλου ‘Η ΠΡΟΟΔΟΣ’

Έτος ίδρυσης: 1982

Έδρα: Ραπτόπουλο

Ένας από τους πιο παλιούς συλλόγους της Ευρυτανίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ραπτοπούλου ‘Η ΠΡΟΟΔΟΣ’, κλείνει ένα χρόνο από την επανεκκίνησή του με νέο Δ.Σ. και πολλή διάθεση για πρόοδο και προσφορά. Αφορμή για το αφιέρωμα της στήλης του Ευρυτάνα της εβδομάδας, στο Σύλλογο, οι τελευταίες δράσεις εθελοντισμού με την ‘καλλωπιστική’ παρέμβασή του σε διάφορα σημεία του Ραπτόπουλου, τους καθαρισμούς, το βάψιμο και τη συντήρησή τους, με προσωπική εργασία των μελών του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Ντόκας, μας μίλησε για τα άμεσα σχέδια του Συλλόγου, τις δράσεις για τους επετειακούς εορτασμούς της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, τις προκλήσεις και τα προβλήματα της Δυτ. Ευρυτανίας και ο Αντιπρόεδρος Θεοφάνης Σβάρνας για την χαρά της προσφοράς και της συνεργασίας.

ΕΠ. Ποια είναι τα σχέδια του Συλλόγου σας για το προσεχές διάστημα;

ΧΝ. Τα σχέδιά μας ξεκινούν το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά όλα εξαρτώνται από τα περιοριστικά μέτρα, μιας και υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί και δεν μπορούμε ούτε να βρεθούμε από κοντά, αν και κάνουμε μέσω διαδικτύου τις συνελεύσεις μας, δεν είναι το ίδιο. Αρχικά λοιπόν αν πάνε όλα καλά και έχοντας αποδεχτεί την πρόταση συνεργασίας που έκανε ο Δήμος Αγράφων σε τοπικούς συλλόγους, έχουμε ετοιμάσει περίπου 30 δράσεις που αφορούν κυρίως τον καλλωπισμό του χωριού μας. Η αρχή έγινε αυτές τις μέρες με το βάψιμο στον Αη Γιώργη και το καθάρισμα των δέντρων στο προαύλιο, σε συνεργασία με τον π. Στυλιανό. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να ομορφύνουμε και άλλες γωνιές του χωριού, όπως τον λόφο της Σωτήρας, την Μεγάλη Βρύση που είναι ένας πολύ ωραίος χώρος, είναι στην άκρη του χωριού με πλατάνια. Εκεί σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε το σημείο βάζοντας παγκάκια και ομορφαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης θέλουμε να αναδείξουμε τα τρία πέτρινα γεφυράκια που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χωριού μας, τοποθετώντας πινακίδες και κάνοντάς τα επισκέψιμα.  Επίσης, μια δράση που θέλουμε να κάνουμε είναι σε σχέση με τα σκουπίδια που πετιούνται στο χωριό μας, με το μάζεμά τους και την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων. Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετηθούν στο χωριό ξύλινες πινακίδες με φωτογραφίες από διάφορα τοπία και το καλωσόρισμα στους επισκέπτες.

ΕΠ. Έχετε ετοιμάσει κάποιες δράσεις για τους φετινούς επετειακούς εορτασμούς της συμπλήρωσης 200 από την Ελληνική Επανάσταση;

ΧΝ. Ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Π.Ε. Ευρυτανίας για τους επετειακούς εορτασμούς.  Σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε μια γιορτή στο χωριό μας με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά στοιχεία του Ραπτοπούλου το 1821, μιας και γνωρίζουμε ότι οι ήρωες του, χρησιμοποιούσαν το χωριό σαν πέρασμα. Υπάρχουν αναφορές και ιστορικά στοιχεία και κάποια πρόσωπα που είναι απόγονοί ατόμων που είχαν συμμετάσχει  στην Ελληνική Επανάσταση. Ένα από τα παλαιότερα μέλη του Συλλόγου μας ο Γιώργος Παπαδήμος, έχει μελετήσει καλά το συγκεκριμένο κομμάτι και θα έχει την επιμέλεια της δράσης.

Επίσης στην πλατεία του χωριού σκεφτόμασταν να έχουμε και μία έκθεση η οποία θα δείχνει μία ανδρική ενδυμασία των παππούδων μας και μια γυναικεία ενδυμασία παραδοσιακή, στα πλαίσια αναβίωσης παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της εποχής, βασισμένα σε ιστορίες που μας έχουν πει οι παλαιότεροι και φωτογραφικό υλικό που έχει πάρα πολύ μεγάλο ο Σύλλογο μας στην αίθουσά του. Θα ετοιμάσουμε μια προβολή που να δείχνει όλη αυτή την ιστορική διαδρομή του χωριού έως σήμερα. Εξάλλου ο Σύλλογός μας διαθέτει και χορευτικό τμήμα με 30 ενεργά μέλη, παιδιά και ενήλικες, που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις με την παράδοση της Δυτ. Ευρυτανίας.

Επίσης στόχος είναι το φετινό καλοκαίρι να αναβιώσουμε μια γιορτή του Συλλόγου που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, την ‘Βραδιά Αγάπης’ ή ‘Βραδιά Γερόντων’, που πραγματοποιείται για να τιμήσουμε κάποιο συγχωριανό μας, μεγαλύτερης ηλικίας, για την πορεία του, την προσφορά και το έργο του. Η βραδιά θα συνοδεύεται από φαγητό και εδέσματα και θα είναι μια ευκαιρία να προσφέρουμε και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα του τόπου μας.

ΕΠ. Ποιο είναι το μήνυμα ενός Συλλόγου σαν τον δικό σας, που έχει έδρα σε ένα τόπο με διάφορους περιορισμούς;

ΧΝ. Το μήνυμα είναι ότι δεν στεκόμαστε στα προβλήματα, αλλά λέμε ΝΑΙ σε κάθε πρόκληση, πρόσκληση και νέα ιδέα που θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη και θα φέρει πρόοδο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σε όλους τους φορείς που συνεργαζόμαστε, αλλά κυρίως στους συγχωριανούς μας για την υποστήριξή τους.

Θεοφάνης Σβάρνας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου

ΕΠ. Πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει κανείς εθελοντικά στον τόπο που ζει;

ΘΑ. Το σημαντικότερο είναι ότι αισθανόμαστε πολύ όμορφα και κάθε δράση μας, μας δίνει δύναμη και καλή διάθεση, με δεδομένο ότι η ζωή στο χωριό δεν έχει και πολλές επιλογές. Σίγουρα είναι μια προσφορά που μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας και το χωριό μας και παράλληλα γεμίζει δημιουργικά τη μέρα μας. Ένα επίσης πολύ σημαντικό όφελος είναι ότι μας φέρνει όλους πολύ κοντά, γιατί όσο και να φαίνεται παράξενο, ακόμα και σε μικρούς τόπους, όπως το χωριό μας, δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε, να συνεργαστούμε συλλογικά. Το βασικό είναι ότι σε όλους μας αρέσει πολύ όλη αυτή η δραστηριοποίηση και την απολαμβάνουμε!

Το βάψιμο και το καθάρισμα των δέντρων στο προαύλιο στον Αη Γιώργη
Το βάψιμο και το καθάρισμα των δέντρων στο προαύλιο στον Αη Γιώργη
Οι παραδοσιακές στολές στα γραφεία του Συλλόγου
Το χορευτικό τμήμα με 30 ενεργά μέλη του Συλλόγου