‘‘Μπορεί να ξαναζωντανέψει ένας γερασμένος τόπος; Μέχρι πού θα πήγαινες για να νιώσεις ελεύθερος;’’

Η εκπομπή «365 ΣΤΙΓΜΕΣ» με τη Σοφία Παπαϊωάννου βρέθηκε στα ιστορικά χωριά των Αγράφων, την περιοχή με τον πιο γερασμένο πληθυσμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισε τους τολμηρούς κατοίκους τους, που αγωνίζονται να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο. Νέοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις ανέσεις της πόλης και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν σε μια απομονωμένη και δύσβατη περιοχή, βιώνοντας, όπως μας λένε, ένα μοναδικό αίσθημα ελευθερίας.’’. Η εκπομπή προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου από την ΕΡΤ, ενώ είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Η Σοφία Παπαϊωάννου επισκέφτηκε τα Ευρυτανικά Άγραφα και συνάντησε στη Βελαώρα τον κτηνοτρόφο Χρήστο Τσιαμπούκαλο, που πάντα αφηγείται με ενθουσιασμό το πως άφησε την Αθήνα για να γίνει βοσκός στη Δυτική Ευρυτανία. Συνάντησε επίσης τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Επινιανών Κώστα Γαντζούδη, που μετακόμισε με την οικογένειά του σε έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό χωρίς ρεύμα και δρόμο και ξεκίνησε να ξαναχτίζει το χωριό δίνοντάς του ζωή και ανοίγοντας το Δημοτικό Σχολείο, τον Βασίλη Κατσώνη που επέλεξε με τη σύζυγό του τα Επινιανά για να αναπτύξει τουριστικά την ποδηλασία βουνού και την γνωστή κυρία Νίκη Κομπογιάννη στο χωριό των Αγράφων. Όλοι τους μίλησαν για τις δυσκολίες της απόφασής τους, αλλά και για το όραμά τους για τον τόπο.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη μίλησαν για τη σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία, να συντάξουν μαζί με άλλους δύο δημάρχους γειτονικών δήμων, ένα σχέδιο για να σώσουν τα Άγραφα από την ερήμωση.

“Η θεματολογία δεν περιορίστηκε μόνο στα προβλήματα που ψάχνουν εναγωνίως λύσεις αλλά επικεντρώθηκε στη ζωή άλλοτε και τώρα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές των Αγράφων με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων του τόπου μας που μίλησαν για τις ιδιαιτερότητες αυτής της περιοχής και έδειξαν την αγάπη τους αποδεικνύοντας πως αυτός ο τόπος έχει κάτι μαγικό κι όποιος τον γνωρίζει δεν τον ξεχνά ποτέ αλλά πάντα θέλει να επιστρέψει εδώ. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν κ όλους όσους βοήθησαν για μια ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσουν τα Αγραφα σε ένα μεγάλο ενημερωτικό μέσο της Ελλάδας και να γνωρίσει πολύς κόσμος τον πανέμορφο τόπο μας που παλεύει μέσα από αντιξοότητες και προβλήματα να βρει τη θέση του στους τουριστικούς χάρτες της Ελλάδας αλλά και στις καρδιές όλων”, έγραψε ο δήμαρχος με αφορμή το επεισόδιο.