Το τριήμερο 11 έως 13 Ιουνίου οι διοργανωτές του EVRYTANIA TRAIL RACES προσκαλούν τους φίλους του ορεινού τρεξίματος να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο νέες διαδρομές στα ελατοσκέπαστα μονοπάτια της Ευρυτανίας και να γνωρίσουν τη μαγεία της ορεινής φύσης, σε ένα από τα πέντε καθαρότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης!
Συναντήσαμε τον υπεύθυνο της διοργάνωσης κ. Γιώργο Τσακίρη και μας μίλησε για την ιδέα του Evrytania Trail Races, το πρόγραμμα των 3ήμερων δράσεων που διοργανώνεται από τον Σύλλογο ‘Ε4 – Το Πάντα Βρέχει’.
ΕΠ. κ. Τσακίρη βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν την έναρξη ενός μοναδικού 3ημέρου που διοργανώνεται από τον Σύλλογό σας, με ορεινό τρέξιμο, φυσιολατρικές δράσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και διασκέδαση στα βουνά μας. Πείτε μας συνοπτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα αυτού του 3ημέρου.
ΓΤ. Ο αγώνας των 12km ξεκινά το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 5:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Σκοπιάς στα 1120μ. υψόμετρο. Ο τερματισμός θα είναι στην κεντρική πλατεία του χωριού Στάβλοι, ένα χωριό έκπληξη κρυμμένο μέσα στα έλατα και «σκαρφαλωμένο» στα 1.230 μ. υψόμετρο! Το ψηλότερο χωριό της Ευρυτανίας είναι xτισμένο στο όρος Οξυά και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς στην Ελλάδα. Βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και 13 χιλιομέτρων αντίστοιχα βρίσκονται τα γειτονικά χωριά Δομνίστα και Κρίκελλο.
Από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία της Δομνίστας θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου ο μεγάλος αγώνας των 30km. Ο τερματισμός της κυκλικής όμορφης διαδρομής θα είναι πίσω στο ίδιο σημείο, σε υψόμετρο 1020μ.
ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες δρόμου φαίνεται ότι κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμμετοχές. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και σε τι διαφοροποιείται συγκριτικά ο αγώνας που διοργανώνεται από το ‘Ε4 – Το Πάντα Βρέχει’;
ΓΤ. Η ενασχόληση με το τρέξιμο ως μορφή άσκησης γνωρίζει, πλέον, πολύ μεγάλη απήχηση και κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερους οπαδούς. Τα οφέλη στην υγεία, η θετική επίδραση που ασκεί στην ψυχολογία αλλά και η επαφή με τη φύση, είναι μερικοί από τους λόγους. Και εδώ στο τέλος βρίσκεται και η διαφορά του συγκεκριμένου αγώνα.. Η ίδια η «Ευρυτανικη φύση» να τρέχει κανείς μέσα σε μονοπάτια, πάνω στα βρύα, κάτω από τα έλατα, ευρισκόμενος σε άμεση επαφή με τη φύση.
ΕΠ. Βάσει των φετινών συμμετοχών, τι αναμένουμε από τον φετινό αγώνα;
ΓΤ. Αναμένουμε πάνω από 250 συμμετοχές. Για πρώτη φορά είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, το οποίο δείχνει τη δυναμική της διοργάνωσης. Ενώ μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε για μεγαλύτερα νούμερα την επόμενη χρόνια.
ΕΠ. Βλέποντας το πρόγραμμα και των φετινών δράσεων, η Ευρυτανία με όλες τις εκφάνσεις (περιβάλλον, γαστρονομία, πολιτισμός) της βρίσκεται στον πυρήνα. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία της περιοχής πάνω στα οποία δομήθηκε το πρόγραμμα αυτό;
ΓΤ. Ο «ορεινός πολιτισμός» του νομού, είναι η βάση στην οποία δομήθηκε το πρόγραμμα αυτό. Το περιβάλλον, οι εικόνες άγριας, παρθένας ομορφιάς, γεμάτες ελατοδάση, ποτάμια, λίμνες και ψηλές κορυφές, η γαστρονομία της περιοχής καθώς και ο μουσειακός πολιτισμός (το πρώτο μουσείο βουνού στην Ελλάδα, βρίσκετε στο Καρπενήσι) είναι όλα αυτά που διαμορφώνουν την πολυπολιτισμικότητα της Ευρυτανίας.
ΕΠ. Ποια θέση έχουν στη φετινή διοργάνωση ο εθελοντισμός και η σύμπραξή σας με τους κατοίκους της περιοχής, θεσμικούς φορείς αλλά και τοπικές επιχειρήσεις;
ΓΤ. Οι δράσεις αυτές γίνονται σε επίπεδο συνδιοργανώσεις με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Καρπενησιού και τους ευχαριστούμε γι αυτό, καθώς η υποστήριξη τους ήταν καταλυτική για να γίνει η διοργάνωση. Ο εθελοντισμός επίσης έχει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι τοπικοί φορείς αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν συνδράμει καθοριστικά ως προς αυτό το σκοπό. Και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι αυτό.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
 ΣΑΒΒΑΤΟ 11 IOYNIOY: Αγώνας 12km (650μ. υψομετρικής – χρονικό όριο τερματισμού 3 ώρες)- Έναρξη: Σκοπιά: 17:00
1ο τμήμα: ΣΚΟΠΙΑ – ΥΛΗΕΣΣΑ (ΔΟΜΝΙΣΤΑ)
5.800m απόσταση – 230m άνοδος – 380m κάθοδος
2ο τμήμα: ΥΛΗΕΣΣΑ (ΔΟΜΝΙΣΤΑ) – ΣΤΑΒΛΟΙ
6.200m απόσταση – 400m άνοδος – 260m κάθοδος

 ΚΥΡΙΑΚΗ 12 IOYNIOY: Αγώνας 30km (1600μ. θετικής υψομετρικής – χρονικό όριο τερματισμού 3 ώρες)- Έναρξη: Δομνίστα: 9:00
Σταθμοί ανεφοδιασμού στα χωριά Στάβλοι, Κρίκελλο και Σκοπιά.
1ο τμήμα: ΔΟΜΝΙΣΤΑ – ΣΤΑΒΛΟΙ
7χλμ απόσταση – 400m άνοδος – 260m κάθοδος
2ο τμήμα: ΣΤΑΒΛΟΙ – ΚΡΙΚΕΛΛΟ
5.800m απόσταση – 300m άνοδος – 410m κάθοδος
3ο τμήμα: ΚΡΙΚΕΛΛΟ – ΣΚΟΠΙΑ
11.600m απόσταση – 440m άνοδος – 400m κάθοδος
4ο τμήμα: ΣΚΟΠΙΑ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
5.400m απόσταση – 230m άνοδος – 380m κάθοδος

  • Στο 17ο χλμ, στο 3ο τμήμα, θα υπάρχει σταθμός εφοδιασμού, γιατί η απόσταση των 11.600m είναι μεγάλη. Άρα συνολικά θα υπάρχουν 4 σταθμοί εφοδιασμού, συν τον τερματισμό στην Δομνίστα!

ΑΛΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
 ΣΑΒΒΑΤΟ 11 IOYNIOY – ΚΡΙΚΕΛΛΟ
Μετά τον τερματισμό των αθλητών, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στο βουνό και στις 19:30 θα γίνει η απονομή επάθλων νικητών των 12Κ.
4η Γιορτή Μανιταριού
Στις 9 το βράδυ, ο Σύλλογος “Ε4 Το πάντα Βρέχει” θα έχει ετοιμάσει και το ξεχωριστό Μανιταρόπαστα party, για όλους τους δρομείς και τους συνοδούς τους, στην πλατεία του Κρίκελλου, με τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη, γνωστός και ως «το πιο μεγάλο τηγάνι»


 ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΚΡΙΚΕΛΛΟ
Η δράση ξεκινάει με πεζοπορία και περισυλλογή μανιταριών» στις 10:00 π.μ. στο Κρίκελλο. Η πεζοπορία είναι κυκλική, διάρκειας 2 ωρών, με βαθμό δυσκολίας 1 και σημείο συνάντησης την πλατεία του χωριού και προσφέρεται για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά. Τη δράση αυτή θα συνοδεύσει ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου και ο κ. Καλαντζής Σπύρος, οι οποίοι θα «μεταφέρουν» τις γνώσεις τους για τα μανιτάρια. Θα ακολουθήσει μαγειρική και συνταγές μανιταριών και στις 13:00 η απονομή επάθλων νικητών 30Κ στη Δομνίστα.
 ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΚΡΙΚΕΛΛΟ
Ελληνική μουσική και χορός στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Κρικέλλου για τον επίλογο του 3ημέρου.