
Ένα Κέντρο Υγείας με έναν γιατρό και καμία πολιτική ευθύνη
Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, ένα από τα ελάχιστα σημεία υγειονομικής φροντίδας σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας, βρίσκεται σε τροχιά αποσύνθεσης. Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης ή αναστολής της λειτουργίας του, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: για τις επόμενες δέκα ημέρες, η μονάδα θα εξυπηρετείται από έναν μόνο γιατρό, ο οποίος θα καλείται να καλύψει εφημερίες και πρωινό ωράριο ταυτόχρονα, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου.
Πρόκειται για μια σοβαρή υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, το οποίο μετατρέπεται de facto σε ένα απλό περιφερειακό ιατρείο, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς καν τη στοιχειώδη ασφάλεια για τους κατοίκους της περιοχής.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας να προσφέρει χρηματικά κίνητρα σε γιατρούς, η ανταπόκριση είναι αποκαρδιωτική, γιατί μάλλον αυτά δεν είναι αρκετά για να στηριχτεί ο τομέας της Υγείας. Από τις 19 θέσεις που προκηρύχθηκαν για αγροτικά ιατρεία στον νομό, καλύφθηκαν μόλις τέσσερις – με τις δύο να καταλαμβάνονται από γιατρούς που ήδη υπηρετούσαν.
Η αποτυχία δεν ανήκει μόνο στην 5η ΥΠΕ ή στο Υπουργείο Υγείας. Ολόκληρος ο διοικητικός και αυτοδιοικητικός μηχανισμός φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις, με την Περιφέρεια και τους δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, αντί να πιέσουν, ή να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους την παραμονή προσωπικού στον νομό, περιορίζονται σε λόγια. Η κατάσταση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές προτεραιότητες των αρχόντων.
Την ίδια στιγμή, προτάσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν άμεσες λύσεις, όπως η αξιοποίηση οπλιτών ιατρών για την κάλυψη κενών στα αγροτικά ιατρεία, παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γιατρού που έχει ήδη υπηρετήσει στην Ευρυτανία, γνωρίζει την περιοχή και υπηρετεί αυτή τη στιγμή τη θητεία του στον στρατό — και θα μπορούσε να επανέλθει άμεσα.
Το βάρος, όπως συνήθως, πέφτει στους υγειονομικούς. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, το Κέντρο Υγείας και το ΚΨΥ Καρπενησίου κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για την κρισιμότητα της κατάστασης και προειδοποιώντας για τις συνέπειες.
Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρυτανία δεν είναι μια απρόβλεπτη κρίση. Είναι το αποτέλεσμα διαχρονικής αδράνειας, έλλειψης πολιτικού σχεδιασμού και απουσίας πραγματικού ενδιαφέροντος για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων της ορεινής Ελλάδας.
Όσο οι κεντρικές και τοπικές αρχές συνεχίζουν να διαχειρίζονται την υγεία ως διαχειριστικό φορτίο αντί για δημόσιο αγαθό, τόσο περισσότεροι πολίτες θα μένουν ακάλυπτοι. Και τότε, καμία δήλωση καθησυχασμού δεν θα μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: πως ορισμένοι τόποι θεωρούνται από το κράτος λιγότερο σημαντικοί από άλλους.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις δομές Υγείας Ευρυτανίας
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου, αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα:
«Στον απόηχο της επίσκεψης του κυρίου διοικητή της 5η ΥΠΕ στο κέντρο υγείας Δυτικής Φραγκίστας την Παρασκευή 2 Μαΐου και μετά από την υπόσχεση του ότι το κέντρο υγείας δεν θα κλείσει, ήρθε σήμερα η αλήθεια να τον διαψεύσει.10 μέρες το κέντρο υγείας θα έχει μόνο ένα γιατρό από το πρωί να εφημερεύει μέχρι το βράδυ.
Αυτό είναι μία σημαντική υποβάθμιση του κέντρου υγείας σε απλό περιφερειακό ιατρείο. Το χρηματικό κίνητρο που δίνει η περιφέρεια αποδείχτηκε ότι δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν έστω και η μισές θέσεις των περιφερειακών αγροτικών ιατρείων. Στην τελευταία προκήρυξη από τις 19 θέσεις που προκηρύχθηκαν καλύφθηκαν οι τέσσερις με τις δύο από αυτές να είναι οι υπηρετούντες σε περιφερειακά ιατρεία .
Ο δήμος Αγράφων και μετά ο δήμος Καρπενησίου έμειναν απλοί παρατηρητές της Περιφέρειας μη δίνοντας έγκαιρα όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και σε όλο το προσωπικό που υπηρετεί στον τομέα υγείας του νομού μία χρηματική βοήθεια. Ερχόμαστε τώρα να θερίσουμε ό,τι σπείραμε, προτεραιότητα των δήμων και της κυβέρνησης δεν είναι η στελέχωση της υγείας του νομού μας. Άμεσες λύσεις υπάρχουν όπως να καλυφθούν τουλάχιστον δύο αγροτικά ιατρεία από οπλίτες γιατρούς εκ των οποίων το ένα αγροτικό ιατρείο από υπηρετούντα τώρα γιατρό στο στρατό που ήταν αγροτικός γιατρός στην Ευρυτανία και ξέρει τις ανάγκες του νομού. Αυτό θα ήταν μια άμεση ανάσα στο πρόβλημα της κάλυψης των περιφερειακών ιατρείων. Δεν ξέρουμε αυτή η ανακοίνωση αν θα έχει αποτέλεσμα. Οφείλουμε πρώτα σαν πολίτες αυτού του νομού και μετά σαν υγειονομικοί να ενημερώσουμε τον απλό πολίτη τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων του νόμου και κατ’ επέκταση τη στελέχωση του νοσοκομείου μας με αγροτικούς ιατρούς που τόσο απαραίτητοι είναι για την ομαλή λειτουργία του».