Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος τον απολογισμό μιας χρονιάς σε λίγες γραμμές. Αλλά ένα απολογισμό του φετινού Δεκέμβρη έστω και επιγραμματικά, για μερικά επίκαιρα σημαντικά  γεγονότα, ντόπια και παγκόσμια, μπορείς να το επιχειρήσεις.

Η ακρίβεια, με την εκτόξευση των τιμών έβαλε τη σφραγίδα της στα φετινά Χριστούγεννα. Σε σύγκριση με πέρυσι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν κατά 12% ακριβότερο. Αν και επιστρατεύτηκαν τα περιβόητα ‘’καλάθια του νοικοκυριού’’, τα food pass και τα market pass δεν έγινε τίποτα. Χριστούγεννα με δελτίο για τρόφιμα και ρεύμα για τους μη έχοντες!

Τη δραματική κατάσταση με τις ελλείψεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία περιγράφει η επιμελήτρια της Α’ παιδιατρικής κλινικής, Αγγελική Κρικρή, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘’Αγία Σοφία’’ : «…Λόγω της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού και της οικονομικής δυσχέρειας …ο κόσμος έχει μάθει να περιμένει δυο χρόνια για να  χειρουργηθεί το παιδί του κι αν δεν μπορεί να περιμένει η νόσος, αναγκάζεται να πληρώσει ιδιωτικά…» Κα μη χειρότερα!

Ο Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρας, δηλώνει, πως «…Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων που θα γίνει σε δυο δόσεις όπως προανήγγειλε η Λαγκάρντ…» Κατά τα άλλα οι λαλίστατοι υπουργοί της κυβέρνησης, Ανάπτυξης και Εθνικής οικονομίας περί άλλων τυρβάζουν!

Η κα Εύα Καϊλή είναι φοβερά άτυχη: Αν δεν ήταν ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες αλλά πολιτικός στην Ελλάδα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Θα είχε καταγγείλει σκευωρία σε βάρος της, καθ’ ότι τα ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν  ‘’αδιευκρίνιστα’’, όπως δηλώνει ο Έλληνας συνήγορός της. Στο Βέλγιο όμως οι εκεί δικαστές δεν πείστηκαν από την απολογία της κι έκανε Χριστούγεννα στη φυλακή και έπεται συνέχεια. Η κα Σπυράκη βέβαια και ο κ. Αβραμόπουλος έκαναν Χριστούγεννα στο σπίτι τους… Πως αλλάζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν η απληστία σε τυφλώνει!

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έφυγε από την Ουάσιγκτον φορτωμένος με πυραύλους για να συνεχίσει τον πόλεμο. Αντίθετα, ο 99χρονος γνωστός Χένρι Κίσινκερ, συνεχίζει να σκέπτεται μάλλον περισσότερο από πολλούς διπλωμάτες στην Δύση. Προτείνει και πάλι διαπραγμάτευση για να τελειώσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο. Κατά τα άλλα η Ελλάδα πιέζεται από την Ουάσιγκτον να στείλει τους δικούς της πυραύλους S-300 στην Ουκρανία. Καλά ξεμπερδέματα και ο θεός να βάλει το χέρι του!

Τελικά, όπως αποδείχτηκε, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Εκατομμύρια Αργεντινέζοι μαζεύτηκαν στο Μπουένος Άιρες να υποδεχτούν το Μέσι με την παρέα του που έφεραν το παγκόσμιο κύπελλο από το Κατάρ στη Λατινική Αμερική. Ο βασιλιάς των αθλημάτων συγκινεί, παθιάζει κι αγαπιέται τόσο πολύ! Πλούσιοι, φτωχοί, μαύροι, μιγάδες και λευκοί όλοι γίνονται ίσοι μπροστά σε τέτοια γεγονότα.

Καλή πρωτοχρονιά σε όλους !

                                  Κώστας Μπουμπουρής

                               Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                  (k.boubouris@yahoo.gr)