Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

6063
προφίλ

Όνομα: Νίκος Χαλιάσος

Ιδιότητα: Συνταξιούχος Τραπεζικός, δημιουργός του

                halniko.wixsite.com/domianoigenealogy

Τόπος καταγωγής: Δομιανοί

Τόπος διαμονής: Λαμία

Η στήλη αυτής της εβδομάδας αφιερώνεται στον Δομιανίτη Νίκο Χαλιάσο και το πολύ σημαντικό έργο του που μακάρι να έβρισκε και άλλους μιμητές στην Ευρυτανία.

ΕΠ. Κύριε Χαλιάσο, κατάγεστε από τους Δομιανούς Ευρυτανίας, έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς όλου του νομού. Ποια στοιχεία δίνουν στο χωριό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα;

Ν.Χ. Το 1978 με υπουργική απόφαση, περισσότερα από 400 χωριά και οικισμοί τους χώρας μας, χαρακτηρίστηκαν σαν παραδοσιακοί οικισμοί. Μεταξύ αυτών και 3 χωριά της Ευρυτανίας. Δομιανοί, Φιδάκια και Φουρνά. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Δομιανούς σαν παραδοσιακό οικισμό είναι Τα πετρόκτιστα σπίτια τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν μετά το σεισμό του 1966, τα καλντερίμια και τα πλακόστρωτα τα οποία καλύπτουν όλους τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού, Τις πάνω από δέκα πετρόκτιστες βρύσες και κούπες σε όλους του δρόμους του χωριού που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τους, το πετρόκτιστο τοξωτό γεφύρι στην είσοδο του χωριού, την «καμάρα» μας, η κατασκευή του οποίου χάνεται τους περασμένους αιώνες, η «καμάρα» μαζί με τα παρακείμενα παραδοσιακά αλώνια, νεροτριβή και νερόμυλο και τέλος το μοναστήρι μας, η Ιερά Μονή τους Παναγίας τους Δομιανίτησας. Χαρακτηρισμένο απ’ την Αρχαιολογική Υπηρεσία σαν ‘Μεταβυζαντινό μνημείο’ αποτελεί ένα θρησκευτικό μνημείο τριών και πλέον αιώνων εκπληκτικής ομορφιάς και ουσιαστικής κατάνυξης. 

ΕΠ. Είστε ο δημιουργός τους ιστοσελίδας ‘Δομιανοί – Γενεαλογία’ μέσω τους οποίας οι Δομιανίτες μπορούν να αναζητήσουν το οικογενειακό τους παρελθόν και να ανακαλύψουν το γενεαλογικό τους δέντρο. Με ποια αφορμή οδηγηθήκατε σε αυτήν την ενέργεια; 

Ν.Χ. Η προηγούμενη ενασχόλησή μου με τα δημοτικά του Καποδιστριακού Δήμου Κτημενίων όπου υπάγονταν και οι Δομιανοί, με έφερε σε πρώτη επαφή με τα βιβλία της  πρώην κοινότητας μας και μου δημιουργήθηκε το ερέθισμα για την καταγραφή και παρουσίαση των οικογενειών της πρώην κοινότητας Δομιανών (Δομιανοί και Αγία Παρασκευή). Αν και δεν έχω ζήσει στο χωριό, από νωρίς κορυφώθηκε το ενδιαφέρον μου γι’ αυτή την εργασία και άρχισα να συλλέγω στοιχεία τόσο από την κοινότητα και τον Δήμο, αλλά και από άλλες πηγές με σοβαρότερο το βιβλίο γεννήσεων της εκκλησίας μας. Βασική προϋπόθεση για να συμπληρωθεί και να ενημερώνεται συνεχώς η εργασία αυτή, είναι η συμβολή των Δομιανιτών και όσων έλκουν την καταγωγή τους από τους Δομιανούς  με παροχή πληροφοριών αφού, τα νεότερα χρόνια έχουμε σκορπίσει σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μη βρίσκονται πλέον στοιχεία στο Δήμο ή την Εκκλησία.

ΕΠ. Πώς καταφέρατε να συλλέξετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πόσους αιώνες καλύπτει η περισυλλογή αυτών, και πόσο δύσκολο εγχείρημα ήταν εντέλει; 

Ν.Χ. Η παρουσίαση των γενεαλογικών δέντρων αρχίζει χρονολογικά από την εμφάνισή τους στα γραπτά στοιχεία (τα οποία ξεκινούν με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους) ή από την πρώτη εμφάνιση της οικογένειας στο χωριό και συνεχίζει μέχρι σήμερα όπου στάθηκε δυνατό.

Γραπτά στοιχεία τα οποία εντόπισα είναι: Μητρώα ανδρών από το 1839 και γυναικών από το 1954, εκλογικοί κατάλογοι από το 1844 και νεότεροι, δημοτολόγια κοινότητας από το 1954 και μετά, γενικά αρχεία του κράτους από 1844-1856, βιβλίο γεννήσεων-βαπτίσεων της ενορίας Δομιανών από το 1895. Τα στοιχεία αυτά τα ταξινόμησα, δημιουργώντας μητρώα ανδρών και γυναικών, με βάση τα οποία συνέθεσα την πρώτη ανάπτυξη των γενεαλογικών δέντρων ανά επώνυμο. Στη συνέχεια και ύστερα από επαφές με συγχωριανούς και συγγενείς, ενημέρωσα και επεξέτεινα αυτή την ανάπτυξη μέχρι και σήμερα όσο στάθηκε δυνατό. αυτό τον καιρό προσπαθώ και πάλι να συλλέξω στοιχεία για νεότερους Δομιανίτες ανά τον κόσμο, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε μια πιο ενημερωμένη έκδοση της εργασίας. Η ανάπτυξη έγινε ανά επώνυμο με διαχρονική παρακολούθηση των ανδρών που διατηρούν το επώνυμο, ενώ οι γυναίκες αναφέρονται μόνο σαν τέκνα και μέχρι στοιχεία συζύγων, αφού μου ήταν πρακτικά αδύνατο να διευρύνω την έρευνα-ανάπτυξη και σ’ αυτές. Για τούτο ζητώ την κατανόηση των συγχωριανών μου. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι στα παλιότερα χρόνια απουσιάζουν οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο ότι τότε, οι γυναίκες δεν ψήφιζαν και δεν καταγράφονταν εκτός από τα βιβλία της εκκλησίας και τα ληξιαρχικά βιβλία τα οποία όμως έχουν καταστραφεί.

Θέλω να πω ευχαριστώ για τα γραπτά στοιχεία που μου παραχώρησαν, τον Αγιατραδίτη δάσκαλο και ιστοριοδίφη Κώστα Καββαδία, καθώς και τον Βραχινό  Γιώργο Κ. Γαλάνη, ο οποίος ασχολείται επίσης με τα γενεαλογικά του τόπου μας. Τέλος στον Κώστα Διαμαντή (Δομιανίτης γαμπρός), για την ουσιαστική του βοήθεια να ανέβει αυτή η εργασία μου στο διαδίκτυο.

ΕΠ. Πείτε μας δυο λόγια για το πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα. 

Ν.Χ. Η ιστοσελίδα είναι: halniko.wixsite.com/domianoi-genealogy. Μετά την είσοδό μας στην ιστοσελίδα; Επιλέγοντας από το μενού κάποια από τα γράμματα, ανοίγει υπομενού όπου βρίσκουμε τις οικογένειες με αυτό το αρχικό γράμμα. Πατώντας στο επώνυμο που μας ενδιαφέρει, ανοίγει ένα αρχείο pdf στο οποίο διαβάζουμε το γενεαλογικό δέντρο. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και να το τυπώσουμε. Αν θεωρούμε ότι πρέπει να διορθωθεί ή να προστεθεί κάτι, επικοινωνούμε με τον διαχειριστή της σελίδας. Σημαντική σημείωση: Στην ίδια ιστοσελίδα είναι αναρτημένη και εργασία μου η οποία παρουσιάζει τους πρώτους Δομιανίτες, οι οποίοι στην αρχή του εικοστού αιώνα μετανάστευσαν στην Αμερική (ΗΠΑ), με ονομαστική και χρονολογική ανάπτυξη.

ΕΠ. Έχει αξιοποιηθεί από τους Δομιανίτες η ιστοσελίδα σε ικανοποιητικό βαθμό και σε τι είδους συμπεράσματα έχετε καταλήξει μέχρι τώρα;

Ν.Χ.  Δυστυχώς δεν θα έλεγα ότι βρήκα την αναμενόμενη εκ μέρους μου ανταπόκριση από τους συγχωριανούς μου εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Βέβαια, η αδιαφορία αυτή ίσως οφείλεται στο ότι πολλοί δε γνωρίζουν αυτή την εργασία μου, κυρίως αυτοί που έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους από το χωριό μας ή στην αδυναμία να τη μελετήσουν λόγω έλλειψης σχετικών γνώσεων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, η εργασία μου αυτή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και τις οικογένειες της Αγίας Παρασκευής και μετά την πρόσφατη αναγνώρισή της σαν αυτόνομο οικισμό, αφού οι ρίζες τους ξεκινούν από τους Δομιανούς

ΕΠ. Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει τις ρίζες του; 

Ν.Χ. Σήμερα στο Διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες με γενεαλογικά δέντρα σημειώνουν ρεκόρ επισκεψιμότητας και η αναζήτηση των γενεαλογικών δέντρων καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις μαζί με τα ερωτικά, αθλητικά, οικονομικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει η τάση και η θέληση να ανακαλύψουμε και ερευνήσουμε τους προγόνους μας και την οικογενειακή μας ιστορία. Σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες γίνονται έρευνες ακόμη και μέσω του DNΑ δημιουργώντας τεράστιες βάσεις δεδομένων που μπορούν να φέρουν κοντά άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους. Πιστεύω η έρευνα του γενεαλογικού μας δέντρου αποδίδει οφειλόμενη τιμή στους προγόνους μας, αλλά μια προτροπή προς τους νεότερους να ανατρέχουν στις ρίζες τους.

δομιανοι
εφαρμογή 1