Σαρώνει με ελέγχους στα καφενεδάκια των Αγράφων το Υγειονομικό

178
untitled 1

Μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο τον Δήμο Αγράφων έχει ξεκινήσει η Διεύθυνση Υγιεινής από τη Λαμία τις τελευταίες ημέρες. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως στα καφενεία των χωριών των Αγράφων και σε όλα τα καταστήματα που έχουν να κάνουν με παρασκευή τροφίμων και ποτών και έχουν ήδη εκθέσεις υγειονομικού ελέγχου με παραβάσεις.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα χωριά βρίσκονται σε απόγνωση μιας και οι έλεγχοι ζητούν μια μακρά λίστα πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων που σε μεγάλο βαθμό δεν τα διαθέτουν και απαιτούν τεράστιο κόστος και γνώση για να τα αποκτήσουν, τη στιγμή που τα περισσότερα καταστήματα εξυπηρετούν τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους των ερημωμένων χωριών τους.

Εντύπωση προκαλεί σε όλους του Αγραφιώτες ένας τέτοιος έλεγχος λίγες μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και μάλιστα σε μικρά παραδοσιακά καφενεδάκια που πουλάν 5 – 10 καφέδες την ημέρα, γεγονός που θα έπρεπε αυτόματα να τους κατατάσσει σε ειδική κατηγορία δυσπρόσιτων και ακριτικών περιοχών και κάνουν λόγο για οριστικό λουκέτο σε περίπτωση προστίμων.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό για το θέμα:

«Έχουν ξεκινήσει ήδη έλεγχοι σε μικρά καφενεδάκια – μαγαζάκια σε όλη την Ευρυτανία και φυσικά και στον Δήμο Αγράφων από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Κάνουν εκθέσεις υγειονομικού ελέγχου σε όλα τα συγκροτήματα ζητώντας αρχείο νερού, αρχείο προσωπικού, αρχείο καθαρισμού, αρχείο απολύμανσης, αρχείο θερμοκρασιών, αρχείο απεντόμωσης και πολλά ακόμη. Η δική μου τοποθέτηση είναι πως δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τη νομιμότητα ξεκινώντας από τα μικρά μαγαζάκια που ήδη κοντεύουν να κλείσουν στα Άγραφα, αλλά από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο, ο νόμος πρέπει να λειτουργήσει κανονικά, απλώς ζητάμε λίγη κατανόηση και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το καφενείο είναι το πιο σημαντικό που έχει απομείνει στα χωριά. Εάν κλείσουν κι αυτά τα λίγα, θα χαθεί και η ελάχιστη ζωή που έχει απομείνει. Σε πέντε (5) συνοικισμούς στην Πρασιά δεν υπάρχει κανένα καφενείο. Μάλιστα, τα περισσότερα δε σερβίρουν φαγητό, οπότε δεν τίθεται και μεγάλο θέμα κινδύνου.»