Σκάνδαλο στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας

353
domn 1
ther

Υπάλληλος ‘έφαγε’ πάνω από 250.000€

Η Μιχαηλίδου διατάσσει ΕΔΕ και στέλνει μήνυμα: «Μηδενική ανοχή!»

Αποκλειστικές πληροφορίες για την απάτη που συντάραξε την Ελλάδα

domn

Μπροστά σε μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος βρίσκεται η δομή πρόνοιας του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, καθώς η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έπειτα από ενδείξεις εκτεταμένης οικονομικής ατασθαλίας.

Η είδηση, που προκάλεσε έντονη κινητικότητα στους ελεγκτικούς και δικαστικούς μηχανισμούς, αφορά έναν υπάλληλο της δομής, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί πάνω από 250.000 ευρώ. Αν και ο ίδιος παραδέχθηκε εγγράφως την πράξη του για την περίοδο Απριλίου 2023 έως και σήμερα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φέρονται να έχουν εντοπίσει επαναλαμβανόμενες παρατυπίες ήδη από το 2016.

Η είδηση έγινε ευρέως γνωστή από δελτίο τύπου που εξέδωσε το ίδιο το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, χθες Τρίτη 13 Μαΐου 2025, όπου γνωστοποιείται το εύρημα των οικονομικών ελέγχων. Βέβαια, οι πρώτες πληροφορίες έφτασαν αποκλειστικά στα γραφεία του Ευρυτανικού Παλμού και κάνουν λόγο για γυναίκα εργαζόμενη σε καίρια θέση στο διοικητικό κομμάτι του Θεραπευτηρίου, η οποία μετά τις αποκαλύψεις βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού

Θολό το τοπίο σε σχέση με τον τρόπο που διαπράχτηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης που αν προχωρήσει νομικά είναι κακούργημα, ενώ η έρευνα θα δείξει αν η υπεξαίρεση του ποσού γινόταν μέσα από το σύστημα της μισθοδοσίας του Θεραπευτηρίου και με ποιο τρόπο. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι από πού αποδιδόταν η μισθοδοσία κάθε μήνα στο μόνιμο προσωπικό, από όπου και φαίνεται να έχει προκύψει το πρόβλημα και όχι από τους συμβασιούχους του θεραπευτηρίου. Αν δηλαδή η μισθοδοσία προέκυψε από το αποθεματικό του τραπεζικού λογαριασμού του θεραπευτηρίου ή απευθείας από το αρμόδιο υπουργείο και συγκεκριμένα από την ενιαία αρχή πληρωμών του υπουργείου. 

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που τηρούνταν είναι ότι η ενιαία αρχή πληρωμών ενέκρινε και συμφωνούσε την κατάσταση που έστελνε η υπηρεσία του Θεραπευτηρίου και στη συνέχεια η ίδια κατάσταση έπρεπε να είναι σύμφωνη με τα εντάλματα πληρωμών. Άρα προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για το πώς μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση η υπεξαίρεση ενός τόσο μεγάλου χρηματικού ποσού. 

Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό εάν στο πεδίο βάλουμε τους παράγοντες ότι οι καταστάσεις υπογράφονταν με απόλυτη διαφάνεια και από τους εκάστοτε διοικητές του Θεραπευτηρίου αλλά και τους προϊσταμένους της υπαλλήλου που φαίνεται ότι έκανε την υπεξαίρεση.

Μάλιστα το Θεραπευτήριο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία είχε αναθέσει σε εξωτερικό λογιστή εκτός νομού τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων καθώς και του αποθεματικού ενώ η τελευταία διοίκηση ανέθεσε και σε ομάδα ορκωτών λογιστών τον έλεγχο των οικονομικών του θεραπευτηρίου που απ ό,τι φαίνεται δεν διαπίστωσε κάποια αδιαφάνεια. 

Ένα πιθανό σενάριο είναι άλλες μισθοδοσίες να εμφάνιζε η υπάλληλος και να υπέγραφε – ενέκρινε η ενιαία επιτροπή πληρωμών και οι διοικητές και τελικά άλλο ποσό να έστελνε προς πληρωμή στην τράπεζα. Ένα άλλο σενάριο είναι να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα πιθανότατα και εκτός θεραπευτηρίου στην υπόθεση αυτή. 

Σίγουρα η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και ο έλεγχος που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα δείξει τις διαδρομές των χρημάτων ενώ είναι πιθανό το θεραπευτήριο να βρεθεί και κάτω από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ για τους ίδιους λόγους.

Πώς έφτασαν στην κατάχρηση

Η υπόθεση άνοιξε με οικονομικό έλεγχο από κλιμάκιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο από τις 5 Μαΐου διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο επί των οικονομικών της δομής. Παράλληλα, ο υπάλληλος έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, ενώ το υπουργείο προχωρά άμεσα στις προβλεπόμενες πειθαρχικές και νομικές διαδικασίες.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία με τις δικαστικές και ελεγκτικές αρχές συνεχίζεται, με στόχο την ολοκληρωμένη αποκάλυψη της αλήθειας και εντοπισμό ενδεχόμενων συνενόχων.

Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο δεν αποκλείουν τη διεύρυνση της έρευνας, εάν προκύψουν νέες ενδείξεις εμπλοκής ή παραλείψεων από άλλους φορείς ή υπαλλήλους.

Η υπόθεση εγείρει επιτακτικά ζητήματα διαφάνειας, εσωτερικού ελέγχου και διοικητικής λογοδοσίας, με το υπουργείο να βρίσκεται πλέον μπροστά στην πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην κοινωνική πρόνοια, ένα θεσμό θεμελιώδους σημασίας για το κοινωνικό κράτος.

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Μηδενική ανοχή»

Σε δήλωσή της, η υπουργός Μιχαηλίδου υπήρξε κατηγορηματική:

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει το πρόσωπο της δημόσιας φροντίδας. Η θέση μας είναι αμετακίνητη. Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή διαφθοράς. Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα δεν είναι τεχνικό ζήτημα, είναι ζήτημα πολιτισμού και δικαιοσύνης. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους και θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες. Όποιος έχει παραβεί το καθήκον του, θα λογοδοτήσει.»

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους με την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς πέραν της ποινικής και οικονομικής διάστασης, το περιστατικό πλήττει βάναυσα την κοινωνική εμπιστοσύνη στο κράτος πρόνοιας.

Σε δεύτερη δήλωσή της, η κ. Μιχαηλίδου εστίασε στην ηθική βαρύτητα της υπόθεσης:

«Το κράτος πρόνοιας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών και στην ακεραιότητα όσων το υπηρετούν. Το γεγονός ότι το πρόσωπο που εμπλέκεται εργαζόταν σε δομή πρόνοιας κάνει την πράξη ακόμα πιο σοβαρή. Οι δομές μας δεν είναι ουδέτεροι φορείς, είναι σύμβολα κοινωνικής ευθύνης. Κάθε σκιά εντός τους είναι προσβολή για τους πολίτες και για τους λειτουργούς που τις τιμούν.»