Θωμαΐς Οικονόμου στη Βουλή: «Βασικός μας προσανατολισμός η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών…»

449
thwmais oikonomou 696x464

Η βουλευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, μίλησε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις – Συνταξιοδοτική διάταξη».

Στην αρχή της ομιλίας της, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στη στόχευση του Νομοσχεδίου, που είναι «ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος της χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, η προστασία του πολίτη και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, με διαφάνεια, σεβασμό στον πολίτη και Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενη στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, είπε ότι πρόκειται για «ένα νέο πλαίσιο που έρχεται να μειώσει οικονομικές επιβαρύνσεις, να ελαχιστοποιήσει τις γραφειοκρατικές εμπλοκές των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση και να διευκολύνει τη καθημερινότητα των πολιτών».

Ειδικότερα, ανέδειξε τα προβλεπόμενα μέτρα που αφορούν στη μείωση έως και 50% των προστίμων σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των ελέγχων και στην άμεση απαλλαγή περισσότερων από 1 εκατομμύριο φορολογουμένων με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις από την υποχρέωση συμπλήρωσης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, αφού θα συντάσσεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τη βουλευτή, κινείται και η κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων για τους φορολογούμενους που ακολουθούν το απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Ως «μεγάλο κεφάλαιο στις σχέσεις κράτους πολίτη που στο παρελθόν προκάλεσε προβλήματα και αμφισβητήσεις» χαρακτήρισε την επικοινωνία των πολιτών με τις φορολογικές αρχές. «Ο συζητούμενος κώδικας δίδει οριστική λύση επεκτείνοντας την ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογουμένων στη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών μας με το Δημόσιο, αφού η τήρηση κάθε αρχείου της φορολογικής διοίκησης θα γίνεται με ενιαίο ψηφιακό τρόπο, ενώ ψηφιοποιείται το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ».

Ακολούθως, η κα Οικονόμου ανέδειξε τη γρηγορότερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, αφού η ΑΑΔΕ θα επικοινωνεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με τους Δήμους για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπογραμμίζοντας το βραχυπρόθεσμο στόχο της πολιτικής ηγεσίας, που είναι η χορήγηση κοινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε όλους και για όλες τις χρήσεις.

Κλείνοντας την αγόρευση της, η βουλευτής άδραξε την ευκαιρία για να θέση υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, μια πρόταση που αφορά το σύνολο των απομονωμένων και απομακρυσμένων περιοχών συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ευρυτανίας.

«Πέραν των ουσιαστικών επενδυτικών κινήτρων που πρέπει να δοθούν για την εγκατάσταση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων στην Περιφέρεια, μπορούμε να στηρίξουμε την πληθυσμιακή της ανάκαμψη με την παροχή φοροελαφρύνσεων στους μονίμους κατοίκους τους, Με αφορμή την ειδική αντιμετώπιση του ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα κτίρια, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε και την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που πλήττονται σκληρά από το δημογραφικό πρόβλημα» ήταν τα καταληκτικά λόγια της βουλευτού Ευρυτανίας.