Ένα κράτος… σε λοταρία. Από τη σύνταξη

30746

Με τζακ ποτ 10 εκατομμύρια ευρώ κλήρωσε η Φορολοταρία της Παραμονής των Χριστουγέννων, τα οποία θα δοθούν σε 10.000 τυχερούς φορολογούμενους.

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2017, Παραμονής Χριστουγέννων, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ οι τυχεροί της λοταρίας αποδείξεων, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και τον Νοέμβριο. Από τις δέκα κληρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το συγκεκριμένο πρωί της Παραμονής Χριστουγέννων θα διανεμηθούν από 1.000 ευρώ σε 10.000 τυχερούς. Τα χρηματικά έπαθλα του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ενώ η επόμενη κλήρωση της φορολοταρίας για τις συναλλαγές που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα στο aade.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων διενεργείται με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο την επιβράβευση των πολιτών και την ενίσχυση των κινήτρων για τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος που με τη σειρά του συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Μία πρακτική νέα για την Ελλάδα, αλλά γνωστή εδώ και χρόνια σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, έκθεση της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής αποκαλύπτει πως αυξάνεται διαρκώς η υιοθέτηση αυτών των πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φορολοταρίες χρησιμοποιούνται ήδη στη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Με τον τρόπο αυτό οι αρχές δίνουν στους φορολογούμενους το κίνητρο να συμμορφωθούν με τους κανόνες πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ οι ίδιοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έπαθλα, τα οποία είναι συνήθως γενναιόδωρα!

Όσο δελεαστική κι αν ακούγεται μια τέτοια πρακτική, δεν ξέρει κανείς από πού να την πιάσει και πού να την αφήσει!

Σίγουρα στη φύση του ανθρώπου και πολύ περισσότερο του Έλληνα υπάρχει ένα κομμάτι τυχοδιωκτισμού, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, το οποίο μας οδηγεί να κυνηγάμε την τύχη μας οπουδήποτε. Και καλά κάνουμε, θα έρθω να συμπληρώσω, γιατί η τύχη είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήνεις σε ησυχία, ώστε κάποια στιγμή να ανταποκριθεί και να σου αποδώσει.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μιλάμε για την πρακτική ενός επίσημου κράτους, το οποίο θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Θέλει να δελεάσει δηλαδή τους φορολογούμενους πολίτες να ζητούν απόδειξη και κυρίως να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα, προκειμένου να ελέγχονται όλες οι συναλλαγές τους.

Σε μια Ελλάδα που η φορολογία του κάθε απλού πολίτη είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Σε μια χώρα που φορολογούμαστε για το κάθε τι και πολλές φορές. Σε μια χώρα που τα προϊόντα φορολογούνται με πολύ υψηλό ΦΠΑ αλλά και πολλούς άλλους φόρους, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Σε μια χώρα που οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘γονατίζουν’ κυριολεκτικά από την υπερβολική και χωρίς λογική φορολογία. Σε μια χώρα που οι μεγάλοι κολοσσοί και οι επιχειρηματίες ή εισοδηματίες, βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν από τη φορολογική δαγκάνα, είναι τραγικό να μιλάμε για φορολοταρία.

Είναι αδιανόητο να θεωρούμε καλό ένα τέτοιο κίνητρο, τη στιγμή που ‘ματώνουμε’ να πληρώσουμε τη φορολογία που μας λένε ότι μας αντιστοιχεί, τη στιγμή που δεν μας αφήνουν να ανασάνουμε από τις περικοπές και τους φόρους. Είναι εξωφρενικό να μιλούν στον πιο φτωχό φορολογούμενο για φοροδιαφυγή, όταν τα μεγάλα κεφάλαια δρουν ανενόχλητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Καλός ο ύπνος μας. Όχι ο ύπνος του δικαίου, αλλά ο ύπνος του αδικημένου.

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια