Ένα όραμα για να πετύχει πρέπει να γίνει όραμα πολλών

23561

Το όραμα ακολουθεί τον άνθρωπο… αυτό σκεφτόμουν όταν διάβαζα μια συνέντευξη του πρ. Προέδρου της Ανάβρας στο newsbeast.gr, πριν από λίγο καιρό. Πάντα το ‘θαύμα’ που κατάφερε να πετύχει αυτός ο άνθρωπος σε ένα ορεινό χωριό, με ενθουσίαζε, παρασυρμένη από το πάθος να δω και τα δικά μας χωριά να προοδεύουν. Η συνέντευξη όμως αυτή, χρόνια μετά τη θητεία του φωτισμένου προέδρου, αποδεικνύει ότι το όραμα για να πετύχει πρέπει να γίνει όραμα πολλών, για να μπορέσει να συνεχιστεί και μετά τον εμπνευστή. Αυτό δείχνουν τα λεγόμενα του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, πρώην κοινοτάρχη, ο οποίος αναφέρει ότι η Ανάβρα είναι το μέρος όπου το θαύμα… δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
‘Η Ανάβρα είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρου Όθρυος, σε υψόμετρο 925 μέτρων και απέχει 46 χλμ. από τη Λαμία και 36 χλμ. από την κοντινότερη μεγάλη πόλη, τον Αλμυρό. Δυσπρόσιτη περιοχή που αρκετά συχνά αποκλειόταν από τα χιόνια. Δρόμοι βελτιωμένοι και προσεγμένοι με σήμανση και προστατευτικά ασφαλείας και πολλά ζώα να βόσκουν ελεύθερα σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Ανά αρκετά μέτρα και μία κτηνοτροφική μονάδα. Και μόλις φτάσαμε στο χωριό μετά από μία μικρή βόλτα διαπιστώνεις ότι δεν είναι ένα κλασικό παράδειγμα ορεινού χωριού επαρχίας. Ταμπέλα για δημοτικό πάρκινγκ και χώρο για παροχή ίντερνετ δεν το συναντάς πολύ συχνά. Εξαιρετική εσωτερική οδοποιία και προσεγμένα σπίτια.
Αυτή ωστόσο δεν ήταν η εικόνα που είχε η Ανάβρα μέχρι και τις αρχές του 1990. «Αρχικά το χωριό το έκαψαν οι Ιταλοί, μετά χτυπήθηκε από το σεισμό του 1956 αλλά το μεγάλο πλήγμα ήρθε το 1982 μετά τον μεγάλο σεισμό. Τότε οι κτηνοτρόφοι του χωριού, αποφάσισαν να φέρουν τα ζώα τους μέσα στον ιστό του χωριού. Πάνω έμεναν αυτοί κάτω ήταν τα ζώα. Δεν υπήρχαν δρόμοι μέσα στο χωριό. Ζώα και άνθρωποι έπιναν νερό από τις ίδιες πηγές. Δεν υπήρχε πρόσβαση στο χωριό και στα σπίτια μας», μας λέει ο κ. Τσουκαλάς».
Και μας εξήγησε ποιο ήταν αυτό το περίφημο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο έφτασε σε σημείο να το παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν:
«Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήσαμε ήταν το εξής. Καταγράψαμε όλα τα προβλήματα του χωριού. Το μόνο θετικό ήταν η κτηνοτροφία. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσω ένα πρότυπο κτηνοτροφικό χωριό. Παρουσίασα το σχέδιό μου αλλά ο πρώτος και απαράβατος όρος για να συνεχίσουμε ήταν να φύγουν τα ζώα από το χωριό. Επαναστάτησαν! Φτιάξαμε πρότυπα κτηνοτροφικά πάρκα περιμετρικά του χωριού στα πρότυπα της ΕΕ. Στους 3 πρώτους τη μελέτη την έκανε δωρεάν η γυναίκα μου. Και μέσα σε ένα χρόνο είδαν ότι δούλευαν περισσότερο και είχαν περισσότερο κέρδος. Τον δεύτερο χρόνο ήρθαν σχεδόν όλοι και θέλανε να φτιάξουν μονάδες», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς.
Και για να είμαστε ακριβείς οι κτηνοτρόφοι είδαν μέσα σε μία 4ετια-5ετια ακόμα και δεκαπλασιασμό των εσόδων τους. «Κάποιοι συμφώνησαν τα προϊόντα τους να μπουν στα βιολογικά. Αυτό σήμαινε πρόσθετες επιδοτήσεις. Σχεδόν όλο το ζωικό κεφάλαιο της Ανάβρας μέχρι το 1998 είχε ενταχθεί στα βιολογικά και αποτελούσαμε πιλότο ανάπτυξης κτηνοτροφίας», αναφέρει ο πρώην κοινοτάρχης του χωριού. «Το μέσο εισόδημα των κατοίκων είναι 50-70.000 ευρώ καθαρά. Μπορεί και να ήμασταν το πιο πλούσιο χωριό πανελλαδικά».
Η Ανάβρα παραμένει ακόμα και τώρα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που παρουσίασε αύξηση πληθυσμού. Κάναμε επέκταση του οικισμού, έκοψα οικόπεδα δίνοντας στους ετεροδημότες τη δυνατότητα να έρθουν πίσω να το εκμεταλλευτούν δίνοντας ένα ποσό της τάξης 100 ευρώ το χρόνο. Έφευγαν για να σπουδάσουν ακόμα και εν μέσω κρίσης και επέστρεφαν πίσω. Από 300 οι μόνιμοι κάτοικοι έγιναν 500. Φτιάξαμε μέχρι και δημόσιο σφαγείο με βιολογικά πρότυπα».
Το 2014 επανήλθα και με τον τότε δήμαρχο Αλμυρού ξανακινήσαμε την διαδικασία για να πάρουμε 11,5 εκατ. ευρώ. Και τότε έγινε το απίστευτο. Ξέχασε να υποβάλει την αίτηση με τον φάκελό μας…», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς ο οποίος μας επισημαίνει ότι τότε δεν εμπλεκόταν ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Από το 2010 και μετά η Ανάβρα έπαψε να έχει διοικητική αυτονομία. Υπαχθήκαμε στο δήμο Αλμυρού. Ο Καλλικράτης για την ορεινή ύπαιθρο ήταν ό,τι χειρότερο. Τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με μία περιοχή σαν τον Αλμυρό; (πηγή:newsbeast.gr/ Γράφει ο Γαβριήλ Φιλιππόπουλος – Φωτογραφίες Γιάννης Κέμμος)
Μπορούμε να πετύχουμε κι εμείς κάτι τέτοιο; Αξίζει πάντως να διαβάσουμε όλη τη συνέντευξη… μπας και…
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια