Έρχονται αλλαγές στον Καλλικράτη

Δεν καταργούνται οι Τοπικές Κοινότητες και οι Τοπικοί Πρόεδροι

50-50 θα είναι άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο σχέδιο «Καλλικράτης» που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, αλλά και με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι αλλαγές, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις κατά πάσα πιθανότητα, με την πρώτη να υλοποιείται μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2017.

Ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση, είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης. Ενώ, επίσης ανέφερε ότι στην «ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή διοίκηση, πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί οι Δήμοι, να είναι πιο κοντά στον πολίτη. Σε αυτό εντάσσεται και το πολύ κρίσιμο θέμα του εκλογικού συστήματος».

Αλλαγές και εκπλήξεις

Οι αλλαγές που προβλέπονται θα είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και να υπάρχουν πιο άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτό που μάλλον είναι σίγουρο, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος θα προβλέπει την απλή αναλογική ως νέο εκλογικό σύστημα. Οι εκλογές θα γίνονται σε δύο γύρους. Στον πρώτο θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα μοιράζονται τις έδρες και στο δεύτερο γύρο θα αναμετρώνται οι δύο πρώτοι, ώστε να βγει ο Δήμαρχος. Κατεύθυνση της αλλαγής αυτής είναι η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, μιας και δεν θα μπορεί να έχει απόλυτη πλειοψηφία κανείς συνδυασμός και θα πρέπει να συνεργαστούν δύο και τρεις παρατάξεις για να σχηματιστεί η δημοτική αρχή.

Μια ακόμη αλλαγή που δρομολογείται είναι η κατάργηση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη και η σταυροδοσία των υποψηφίων για τη θέση αυτή, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους υπάρχοντες αντιπεριφερειάρχες.

50-50 θα είναι άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρυτανικού Παλμού, υπάρχει και μια ακόμη αλλαγή, όμως, που συζητιέται από την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Το πιθανό σενάριο για τις επόμενες εκλογές είναι ότι το 50% των υποψηφίων θα πρέπει να είναι γυναίκες. Δηλαδή, από το ποσοστό του 33% των γυναικών σε κάθε ψηφοδέλτιο που ορίζει μέχρι σήμερα ο νόμος, υποχρεωτικά να ανεβεί στο 50%. Λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη την έλλειψη γυναικών σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές – όπως είναι και η Ευρυτανία – και στη δυσκολία που θα προκύψει να κλείσει ένα ψηφοδέλτιο, υπάρχει περίπτωση να οριστεί τελικά ένα ποσοστό 40% γυναικών σε κάθε ψηφοδέλτιο. Όπως και να έχει, το 33% φαίνεται να καταργείται.

‘Όχι’ Σκουρλέτη στην κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων και στις χωροταξικές αλλαγές

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας συναντήθηκε προ ημερών ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, με αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής, όπου εκτός των άλλων επιβεβαίωσε τη θέση του να μετατεθούν για αργότερα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 και να αποσυνδεθούν με τις ευρωεκλογές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε «η απόλυτη δέσμευσή μας, από τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων», εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο, «θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην πορεία για τις κυοφορούμενες αλλαγές, αυτός ο διάλογος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο «Καλλικράτης» ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις -όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή», κατέληξε.

«…δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου…»

Αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές: Περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που διαθέτουμε. Συζητήσαμε, βεβαίως, και για τα θέματα της ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής διακυβέρνησης, αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών».

Στην ερώτηση αν θα ακολουθήσει κι άλλος διάλογος με την αυτοδιοίκηση και πότε θα δούμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Υπουργός απάντησε «Oλα αυτά θα μορφοποιηθούν όταν θα σας γνωστοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο, που όπως είχαμε πει, ελπίζουμε να το καταθέσουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχουμε, θα έλεγε κανείς, μία απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις».

Ανακούφιση για τους Δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων η είδηση για τη ‘διάσωση’ των Τοπικών Κοινοτήτων

Η πιθανότητα και μόνο της κατάργησης των Τοπικών Προέδρων και των τοπικών συμβουλίων, είχε θορυβήσει και τους δύο Δημάρχους της Ευρυτανίας. Η είδηση τελικά, από το στόμα του Υπουργού ότι δεν θα καταργηθούν οι κοινότητες και οι πρόεδροι αυτών, χαροποίησε και το Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή, αλλά και το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος μάλιστα συνάντησε και από κοντά τον κ. Σκουρλέτη κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα όπου ο κ. Σουλιώτης βρισκόταν για την τουριστική προβολή του Δήμου Καρπενησίου. Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις τους  στον Ευρυτανικό Παλμό, ο κ. Σουλιώτης είπε ότι είναι πολύ καλό για τον τόπο μας να διατηρηθούν οι Τοπικές Κοινότητες, ώστε να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η τοπική αυτοδιοίκηση στην ορεινή Ευρυτανία, ενώ ο κ. Μπαμπαλής εξέφρασε τη χαρά και την ανακούφισή του για τη μη κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων, ιδιαίτερα σε ορεινούς και δυσπρόσιτους δήμους όπως τα Άγραφα, που αποτελούνται αποκλειστικά από κοινότητες χωρίς αστικό κέντρο, μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική.

 

Οι Αντιπεριφερειάρχες στον Σκουρλέτη για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Τις προτάσεις του Δικτύου Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Ενδοπεριφερειακή Αποκέντρωση, κατέθεσαν με υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τα μέλη της Προσωρινής Επιτροπής του Δικτύου στο πλαίσιο του διαλόγου για την Αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Πολλά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό σχετικά με τη λειτουργία των Περιφερειών και κυρίως αναφέρθηκαν στην ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση αλλά και την αμεσότητα της Περιφέρειας στον πολίτη.

Τα κύρια σημεία των προτάσεων τους αφορούν:

Α) Την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ενοτήτων (Νομών) με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, για τις οποίες θα υπάρξει ενιαία νομοθετική κατοχύρωση για όλες τις Περιφέρειες.

Β) Την ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου (συμβουλίου) ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα της ΠΕ (κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού, τοπικού τεχνικού προγράμματος, τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών κ.λπ. που θα εντάσσονται στον γενικότερο προγραμματισμό της Περιφέρειας).

Γ) Στην εκλογή του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) με σταυροδοσία σε χωριστή λίστα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Δ) Στη λειτουργία Υπηρεσίας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα με αρμοδιότητες κατοχυρωμένες στο γενικό θεσμικό πλαίσιο αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας. (πηγή: aftodioikisi.gr)