Ολοκληρωτική καταστροφή για τουρισμό, μελισσοκόμους και παραγωγούς

Σε κατάσταση επιφυλακής η Ευρυτανία

Τι λένε στον Ευρυτανικό Παλμό οι Ευρυτάνες μελισσοκόμοι που πήγαιναν στην Εύβοια τα μελίσσια τους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η χώρα μας από την περασμένη εβδομάδα , όπου ξέσπασαν συνολικά 55 πυρκαγιές. Αρχικά τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν πρώτα στη Ρόδο, στη συνέχεια  στην Αθήνα με το μέτωπο στη Βαρυμπόμπη και ακολούθως στην Εύβοια, περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ αρκετά ήταν και τα παράλληλα μέτωπα που σημειώθηκαν σε Μεσσηνία, Ηλεία, Κόρινθο και Πρέβεζα. Ειδικότερα μεγάλης έκτασης ήταν φωτιά στη Βαρυμπόμπη που για πέντε ημέρες κατέκαιγε σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα και Αφίδνες.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών, απαγορεύοντας κάθε είδους υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ η παραβίαση αυτών επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα.

Κάηκε η Εύβοια

Βιβλική καταστροφή σημειώθηκε στην βόρεια Εύβοια με τον μέχρι τώρα απολογισμό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περισσότερα από 460.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πύρινη λαίλαπα, η οποία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη για 7η ημέρα. Να θυμίσουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 μπαίνοντας στους ανατολικούς οικισμούς της Εύβοιας Σκεπαστή και Κουρκουλούς, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο χωριό Ροβιές, Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία και Αγκάλη Ευβοίας και το Μαντούδι. Η φωτιά έφτασε μέχρι το Πευκί, με τους παραθεριστές να επιβιβάζονται άρον άρον σε πλοία για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Από τη φωτιά απειλήθηκε η Μονή του Οσίου Δαυίδ, όπου τελικά την άφησε ανέγγιχτη, καθώς και το Προκόπι Ευβοίας, όπου μετά την προγραμματισμένη λιτανεία, στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο σημειώθηκε καταρρακτώδης βροχή. Η επιχείρηση πυρόσβεσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την περιοχή της Ιστιαίας.

Αβοήθητη η Εύβοια τις πρώτες μέρες

Κραυγές απελπισίας ήταν οι δηλώσεις των κατοίκων της Εύβοιας τις πρώτες μέρες της πυρκαγιάς που μαινόταν ανεξέλεγκτη. Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι ζητούσαν με κάθε τρόπο, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών ή των κοινωνικών δικτύων, την κρατική παρέμβαση για να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους. Τον κρατικό μηχανισμό επικαλούνταν και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος ουσιαστικά αβοήθητος, έβλεπε την Περιφερειακή του Ενότητα να καίγεται, χωρίς την παρέμβαση εναέριων μέσων πυρόσβεσης ή άλλης βοήθειας, μιας και ο μεγάλος όγκος της πυροσβεστικής επιχειρούσε στην Αττική που καιγόταν παράλληλα. 

Στη μάχη με τις φλόγες, ρίχτηκαν οι κάτοικοι και εθελοντές από άλλες περιοχές που με αυταπάρνηση έσωσαν τα χωριά τους από τη φωτιά.

Τις επόμενες ημέρες στην περιοχή επιχείρησαν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, ενώ σημαντική είναι και ενίσχυση μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών κλήθηκαν να εκκενώσουν πάνω από 25 περιοχές με πολλούς να επιβιβάζονται σε πλοία που ναυλώθηκαν για το σκοπό αυτό. Οι στάχτες έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ακόμη και σε Φθιώτιδα, Στυλίδα και Σπερχειάδα σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε επιφυλακή η Ευρυτανία – Τα μέτρα της Π.Ε. Ευρυτανίας

Σε ό,τι αφορά τον τόπο μας σε επίπεδο επικινδυνότητας «3», δηλαδή υψηλό είχε τεθεί και η Ευρυτανία, τις πρώτες μέρες, ενώ από το Σάββατο και μετά στο «γαλάζιο 2» μέσης επικινδυνότητας.

Μικρή εστία φωτιάς σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 στο χωριό Σύχνικο δίπλα στο νεκροταφείο, η οποία ευτυχώς τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο. Η Π.Ε. Ευρυτανίας από την πλευρά της απέστειλε ενημερωτικό μήνυμα σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της Ευρυτανίας σχετικά με την απαγόρευση στο σύνολο του Νομού με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο κάθε μετακίνηση, διέλευση η παραμονή στα δάση μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, η οποία πήρε παράταση και για την εβδομάδα που διανύουμε, μέχρι και την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Βέβαια, παρόλο που οι επαγγελματίες του Καρπενησίου τήρησαν την απαγόρευση και δεν πήγαν εκδρομές σε φαράγγια και δάση και νέκρωσε για μια ακόμη φορά το Καρπενήσι, δεκάδες ήταν οι ιδιώτες που πήγαν εκδρομή στο ΠάνταΒρέχει και αλλού.

Οι Δήμαρχοι, μαζί με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον Υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν την Παρασκευή 6 Αυγούστου στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ν.Ευρυτανίας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, του Δ/ντη Δασών Ευρυτανίας, του Δασάρχη Καρπενησίου, του Αστυνομικού Δ/ντη Ευρυτανίας, του Διοικητή Πυροσβεστικής και των εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων. Εκτιμήθηκε η ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας και αποφασίστηκε ο Δήμος Καρπενησίου να διαθέσει αυτοκίνητο και προσωπικό αναλαμβάνοντας καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σημεία επιτήρησης και διέθεσε ένα αυτοκίνητο στην Πυροσβεστική για την κάλυψη των αναγκών της. Επίσης είναι σε ετοιμότητα το προσωπικό, οι υδροφόρες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου ώστε να επέμβει άμεσα όπου χρειαστεί. Οι εκπρόσωποι του Δήμου τονίζουν: «Επισημαίνουμε την ανάγκη να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις».

Εθελοντικές περιπολίες από Συλλόγους και κατοίκους

Σημαντική είναι και η κίνηση της Α.Λ.Α.Κ. που συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλει εθελοντικά στην προστασία της Ευρυτανίας, αλλά και απλοί πολίτες πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες στα δάση της Ευρυτανίας, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών στον τόπο. Συγκεκριμένα, η Α.Λ.Α.Κ. σε συνεργασία με το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας μαζί με περισσότερα από 30 άτομα περιπολεί καθημερινά τα δάση καθ’ όλη τη διάρκεια που ισχύει το μέτρο απαγόρευσης που έχει εκδώσει από την προηγούμενη εβδομάδα η Π.Ε. Ευρυτανίας και η Πολιτική Προστασία κεντρικά, για την αποφυγή διέλευσης στα δάση. Στη δράση αυτή συμβάλει και ο Σύλλογος Κυνηγών ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πυροπροστασία της Ευρυτανίας, ενώ ανώνυμοι συμπολίτες βοηθούν ενισχύοντας τα οχήματα των εθελοντών με καύσιμα μέχρι πυροσβεστήρες και φάρους. Τα μέλη της Α.Λ.Α.Κ  δεσμεύτηκαν παράλληλα για ενέργειες συγκομιδής αγαθών για τους πυρόπληκτους.

Φακίτσας «Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική – Όλη η περιοχή σε επικινδυνότητα»

Ο δείκτης επικινδυνότητας της Ευρυτανίας αυτή την εβδομάδα είναι στο επίπεδο 2, ενώ την προηγούμενη ήταν στο 3. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει τόσο οι πολίτες, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφησυχάζουν, καθώς ο δείκτης παραμένει υψηλός για τον τόπο μας. Ύστερα από επικοινωνία του Ευρυτανικού Παλμού με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ευρυτανίας Σταύρο Φακίτσα σχετικά με τον δείκτη επικινδυνότητας της Ευρυτανίας, ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Μόλις τελείωσε ο δεύτερος μακροσκελής καύσωνας, οπότε όλη η περιοχή είναι σε επικινδυνότητα, λόγω του ότι δεν υπάρχει η σχετική υγρασία και τα χορτάρια έχουν ξεραθεί, οπότε με το παραμικρό μπορεί να εκδηλωθεί φωτιά και να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά. Θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι πολίτες και να μην χρησιμοποιούν γυμνή φλόγα. Και αυτή τη βδομάδα απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια στα δάση, όπως αναφέρεται και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου υπάρχουν τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των δασών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες, όπως και το Κλιμάκιο Γρανίτσας και Φουρνάς μαζί με το Διασωστικό Σώμα, την Α.Λ.Α.Κ., τους δύο Δήμους και την Αντιπεριφέρεια».

Καταστροφή και για τους Ευρυτάνες Μελισσοκόμους που μετακινούνταν στην Εύβοια

Η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Βόρεια Εύβοια, έχει ως συνέπεια την καταστροφή και των μελισσοκόμων απ’όλη την Ελλάδα που μετακινούσαν τα μελίσσια τους κάθε χρόνο εκεί για να βγάλουν πευκόμελο. Για το μέγεθος του προβλήματος μας μιλούν δύο Ευρυτάνισσες μελισσοκόμοι που τέτοια εποχή ετοιμάζονταν κάθε χρόνο να μετακινηθούν στην Εύβοια.

Μελισσοκόμος: Κατερίνα Γερονίκου – Αθανασίου

Βούλπη Ευρυτανίας

«Βαλλόμαστε από παντού!!!

Καταρχήν δεν υπάρχει αλληλεγγύη και συναδερφικότητα. Δεύτερον το κράτος έχει στηρίξει με κορωνοενισχύσεις όλους τους κλάδους εκτός από την μελισσοκομία. Όλες οι νομές τείνουν να εκλείψουν τα τελευταία χρόνια. Όπως και τα ανοιξιάτικα ανθόμελα, το μέλι του ελάτου και το μέλι από τα βαμβάκια της Θεσσαλίας. Η πιο σίγουρη και ποιοτική νομή ως τώρα ήταν το πευκόμελο της Εύβοιας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως μετά την ολοσχερή καταστροφή που έγινε από τις πυρκαγιές τελείωσε και αυτό. Εμείς σε δέκα περίπου μέρες θα πηγαίναμε τα μελίσσια μας στην βόρεια Εύβοια. Τα χωριά αυτά που καήκαν τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά γιατί ήταν οι περιοχές που πηγαίναμε. Κάθε χρόνο ήμασταν εκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες. Γνωρίζαμε όλα τα χωράφια και τους υπέροχους ανθρώπους. Ποτέ δεν μας δημιούργησαν προβλήματα, πάντα ήταν εξυπηρετικοί και μας καλοδέχονταν χωρίς κανένα κέρδος. Είμαστε λοιπόν μαζί τους, τους συμπονούμε και ευχόμαστε να επουλωθούν οι πληγές τους όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτοί καταστράφηκαν ολοσχερώς αλλά και εμείς που ποντάραμε κάθε χρόνο στις περιοχές τους είμαστε αντίστοιχα κατεστραμμένοι. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσευχή όλοι μαζί να μην μας λησμονήσει ο Θεός!!»

Μελισσοκόμος & Επιχειρηματίας:

Ευαγγελία Καρανίκα

«Το Σπίτι του Μελιού» – Μελισσοκομία Καρανίκα

Καρπενήσι

«Οι πυρκαγιές στα πευκοδάση συντέλεσαν στην βαθιά ερημοποίηση του οικοσυστήματος της Βόρειας Εύβοιας που σημαίνει με λίγα λόγια ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τους μελισσοκόμους της Στερεάς Ελλάδος και ειδικά για εμάς τους μελισσοκόμους της Ευρυτανίας.

Το 60% του μελιού της χώρας μας παράγεται από το μελίτωμα του πεύκου. Αυτή την στιγμή που πληκτρολογείται αυτό το άρθρο έχει γίνει και γίνεται στάχτη το μεγαλύτερο μέρος του πευκοδάσους της Βόρειας Εύβοιας. Κάτι που έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το εισόδημα του μελισσοκόμου της Ευρυτανίας, καθώς η παραγωγή μελιού πεύκου επέφερε μια οικονομική ανάσα τα τελευταία έτη.

Το μέλι ελάτης στην περιοχή μας παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες πλέον λόγω των διακυμάνσεων του καιρού κατά την περίοδο παραγωγής του και έτσι ο πεύκος ήταν μια εναλλακτική λύση που βοηθούσε στην μελιτοπαραγωγή και κατ΄επέκταση στο εισόδημα μας. Από την άλλη ο κάμπος της Θεσσαλίας δεν προσφέρει πλέον μελιτοπαραγωγη λόγω των αλλαγών που γίνανε στις ποικιλίες βαμβακιού και έτσι η μοναδική διέξοδος ήταν η μεταφορά στα πευκοδάση της Εύβοιας.

Η Βόρεια Εύβοια ήταν ένας προορισμός εύκολα προσβάσιμος από την Ευρυτανία σε σύγκριση με τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και της Θάσου.

Η επιλογή πλέον  να πάμε στα πευκοδάση της Χαλκιδικής και της Θάσου είναι πολυέξοδη λόγω καυσίμων μεταφοράς και κομίστρων διοδίων. Είναι σχεδόν απαγορευτική η μετακίνηση από την Ευρυτανία σε αυτά τα μέρη λόγω και του χρόνου μεταφοράς που μπορεί  να προκαλέσει «στρές» στο μελίσσι κατά την μεταφορά του και να «σκάσει» αν δεν αερίζεται σωστά.

Άρα ΚΑΜΜΕΝΟ ΔΆΣΟΣ ≠ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΊΑ…. Οδηγούμαστε σιγά σιγά στο τέλος του κλάδου αυτού».