Οι θέσεις Παπαστεργίου, Σουλιώτη και Καρδαμπίκη

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στο Βόλο.

Με κεντρικό μήνυμα: ‘Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα’, περισσότεροι από χίλιοι αιρετοί πήραν μέρος στο συνέδριο, θίγοντας ο καθένας στις ομιλίες τους προβλήματα των Δήμων, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους, από την Κεντρική Διοίκηση. Στο συνέδριο επίσης παρευρέθηκαν οι υπουργοί Στέλιος Πέτσας και Μάκης Βορίδης. Να τονιστεί ότι πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί υπό τη σημερινή Διοίκηση της Ένωσης, αφού το 2023 είναι η χρονιά των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Στόχος του φετινού συνεδρίου όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου «είναι να γίνει ένα παραγωγικό συνέδριο που θα πάει την Αυτοδιοίκηση στην επόμενη μέρα».

Τα προβλήματα των δήμων έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου

Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, στα θέματα των χρηματοδοτήσεων των Δήμων, στην έλλειψη προσωπικού, στα μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους, από την ΚΕΔΕ, ενώ ζήτησε να αντιμετωπίζονται οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ισότιμα με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

Αύξηση πόρων

Αναφορικά με την αύξηση των πόρων των Δήμων ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες, χάρη στη σοβαρότητα και τη χρηστή διαχείριση, οι Δήμοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι. Μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων της, την τριετία 2020-2022 άρχισε σταδιακά η αντίστροφη πορεία και οι πόροι αυξήθηκαν κατά 31%, σε σχέση με την περίοδο 2017-2019, ήτοι από 5,3 δις ευρώ περίπου ανήλθαν στα 6,95 δις ευρώ. Παράλληλα εκταμιεύτηκαν από το ΥΠΕΣ 1,2 δις ευρώ ως λοιπές και έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ  συμπλήρωσε ότι «για το 2023 ξεκινάμε με +120 εκ., αυτά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ».

Χρηματοδοτήσεις Δήμων

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων από τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως «Αντώνης Τρίτσης», παλιό και νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο, Ηλέκτρα, κλπ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι σήμερα οι Δήμοι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικότατους πόρους, περισσότερους από ποτέ. Σημαντική εξέλιξη είναι και ο ρόλος που έχουν πλέον οι Δήμοι στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς πλέον συμμετέχουν από τη φάση του σχεδιασμού και εκφέρουν γνώμη μέσω των υποχρεωτικών ΠΕΑΣ.

Έλλειψη προσωπικού

Επίσης αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε «Βέβαια ο αντίλογος είναι με ποιους θα τα τρέξουμε όλα αυτά τα έργα», συνέχισε λέγοντας πως «το 2020 ξεκίνησε δειλά με 583 προσλήψεις και πως αναμένονται το 2023 άλλες 2.120. Ο αριθμός, σε σχέση με τις ανάγκες είναι μικρός, αλλά τουλάχιστον κι εδώ γίνεται μια αρχή. Πετύχαμε επίσης να κινηθεί επιτέλους η διαδικασία για να δημιουργήσουμε αλλά και να στελεχώσουμε Δημοτικές Αστυνομίες με επιπλέον 1.214 θέσεις, πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης εδώ και χρόνια».

Ενεργειακό Κόστος

Στο θέμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε •Να δοθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος για να δημιουργήσουμε δικά μας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα •Να δοθεί χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για να καλύψουμε τουλάχιστον την ίδια συμμετοχή σε έναν πιθανό τραπεζικό δανεισμό •Να δημιουργηθεί μία τραπεζική διαδικασία εξπρές για να τρέξουν τα σχέδια •Να υπογραφεί (επιτέλους) η ΚΥΑ που θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους που δε διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, να πάρουν δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. «Αυτά πρέπει να συζητάμε και όχι το αν θα σβήσουμε τα λαμπάκια τα Χριστούγεννα ή τα σιντριβάνια, για να πετύχουμε εξοικονόμηση 10%» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα των Δήμων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε στη συνέχεια όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν επίλυση. Συγκεκριμένα ανέφερε:

•Η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ έμεινε στα αζήτητα. Με ένα επιπλέον ενεργειακό κόστος κοντά στα 100 εκ., δεν πήραμε ακόμα κάτι. Δεν θα αντέξουμε άλλο. Σήμερα περιμένουμε καλά νέα. Γιατί πέρα από τις καλές προθέσεις, τελικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα.

•Ναυαγοσωστική κάλυψη. Επιπλέον 20 εκ. ευρώ ψάχνουν να βρουν τον εμπνευστή αλλά και τον «πληρωτή» αυτής της «ανορθογραφίας», που συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά και πρέπει να τελειώσει.

•Κόστος καθαριότητας και θέρμανσης στα σχολεία. Κάποιες δεκάδες εκ. ευρώ κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Υπουργείων αλλά σε εμάς ακόμη δεν έχουν φτάσει, όπως εκκρεμεί και η  πλατφόρμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να δηλώσουμε το επιπλέον κόστος θέρμανσης.

•Δάνεια του ΤΠΔ. Με την ενέργεια ακόμη πολύ ψηλά και με την ακρίβεια να χτυπά όλους μας, περιμένουμε τουλάχιστον κάτι χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το πάγωμα και για το 2023 των δόσεων για τα δάνεια των Δήμων στο παρακαταθηκών.

•Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας φόρος που πληρώνουμε στα ξενοδοχεία και λέγεται citytax. Πώς αντί για φόρος της πόλης έγινε φόρος που πάει στο κράτος… δεν το έχω καταλάβει!!! Ζητάμε ξεκάθαρα τον φόρο διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb στους Δήμους!

•Παρακρατηθέντες πόροι: Η ΚΕΔΕ εξακολουθεί να θέτει θέμα επιστροφής των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε “είναι χρήματα των δήμων, δεν τα απεμπολούμε, θα τα διεκδικήσουμε».

Τέλος ταφής

Σχετικά με το τέλος ταφής, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι το κράτος έχει αλλάξει τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον 3 φορές ουσιωδώς θέσεις και απόψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις μονάδες επεξεργασίας, την καύση. Τόνισε την ευθύνη να τρέξει τις προσκλήσεις για μονάδες επεξεργασίας, πράσινα σημεία και διαλογή στην πηγή και ενώ δεν έκανε όλα οι δήμοι και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το τέλος ταφής!

Η θέση των αιρετών

Ο κ. Παπαστεργίου σχετικά με το ζήτημα της ισότιμης αντιμετώπισης των αιρετών της αυτοδιοίκησης  με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό ζήτησε: •Την επαναφορά της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των αιρετών στα Δημοτικά Συμβούλια, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. •Τη διόρθωση της μισθολογικής θέσης των αιρετών •Την επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας, ώστε οι δήμαρχοι να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. •Την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τον Επόπτη Νομιμότητας και την λειτουργία της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ. •Την επαναφορά της διάταξης για την αναγνώριση των ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξη των αιρετών. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στη διάθεση της ηγεσίας του ΥΠΕΣ να δίνει λύσεις, έστω κι αν κάποιες φορές υπάρχουν διαφωνίες.

Οι θέσεις της ΠΕΔ από τον Πρόεδρο Νίκο Σουλιώτη

O Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο. Στην ομιλία του παρουσίασε τις θέσεις της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: «Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι σημαντική για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Η υποστελέχωση μας κρατάει πίσω και χρειαζόμαστε άμεσα προσλήψεις νέων ανθρώπων. Βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν τα έργα μας, να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση πρέπει να αυξηθούν. Υπάρχουν Δήμοι που με την ΚΑΠ δεν μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία τους. Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή έργων ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων και να δοθεί κατά προτεραιότητα χώρος στο δίκτυο γιατί το όφελος επιστρέφει στον πολίτη. Απορρίμματα: Να ενταχθούν άμεσα τα έργα μας και να γίνουν με δημόσια χρηματοδότηση, όχι με ΣΔΙΤ. Εξορθολογισμός θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Καταστατική θέση αιρετών: Να μην υπάρχουν αιρετοί πολλών ταχυτήτων. Αυτό παρατηρείται μόνο στην αυτοδιοίκηση. Πρέπει επίσης να επανέλθει η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Υπάρχουν και ορεινοί και μειονεκτικοί Δήμοι. Πρέπει να αποτρέψουμε την ερημοποίηση. Πρέπει να θεσπιστούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές σε επιχειρήσεις και πολίτες. Να θεσπιστεί πρόγραμμα απασχόλησης για νέους έως 30 χρόνων για να επιστρέψουν στον τόπο τους. Να έχει 2ετή διάρκεια και επιδότηση 70%.»

Η δήλωση Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη

Ανάμεσα στους συνέδρους ήταν και ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκης ο οποίος ανέφερε: «Η ισχύς εν τη ενώσει….Μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυλώνα, την ασπίδα αλλά και τον καταλύτη στην κοινωνική πρόοδο και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων αφού η δύναμη των πολλών με ενωμένες φωνές άρα και δυνατότερες, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο και καλύτερα αποτελέσματα. Το σημαντικότερο για το Δήμο Αγράφων είναι ότι η μόνιμη πρόσληψη των πέντε νέων επιστημόνων οριστικοποιείται το επόμενο δεκαπενθήμερο από τον ΑΣΕΠ…»