Ένας χρόνος στο ‘πηδάλιο’ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τις νίκες και τις δοκιμασίες της πρώτης χρονιάς της θητείας του

Ποια η θέση της Ευρυτανίας στο σχεδιασμό του

  • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Καρπενήσι
  • Ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι
  • Το χιονοδρομικό & η Λίμνη Κρεμαστών

‘Αυτή τη χρονιά δοκιμαστήκαμε πολλές φορές και σε πολλά επίπεδα, όπως και η χώρα μας γενικότερα…’

‘Το Λαμία – Καρπενήσι βρίσκεται από την προηγούμενη Περιφερειακή θητεία στην κορυφή των στόχων μας…’

‘…δρομολογούμε τον βηματισμό για την επόμενη μέρα και τον στόχο η Λίμνη Κρεμαστών να αποτελέσει ενιαία οντότητα ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας…’

Ολοκληρώνοντας έναν χρόνο στην κεφαλή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για την πρώτη αυτή θητεία του, σε μια χρονική περίοδο γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο κ. Σπανός μας μιλά για τις νίκες, τις δοκιμασίες αλλά και τα σχέδιά του για την Στερεά γενικά και την Ευρυτανία ειδικότερα.

Κε Σπανέ, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας χρόνος σας στο ‘πηδάλιο’ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. ‘Ένας χρόνος με πολλές νίκες, αλλά και σοβαρές δοκιμασίες…’’ όπως κι εσείς αναφέρετε σε μήνυμά σας. Ποιος είναι ο απολογισμός της χρονιάς;

Αυτή τη χρονιά δοκιμαστήκαμε πολλές φορές και σε πολλά επίπεδα, όπως και η χώρα μας γενικότερα. Η διαχείριση μιας δύσκολης καθημερινότητας με πρωτόγνωρα ζητήματα όπως η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, η προσφυγική κρίση, ωστόσο, δεν μας αποπροσανατόλισε από τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει για την Περιφέρειά μας. Μια μεγάλη σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις που προχωρούν με γοργά βήματα για να υπηρετήσουν τη στοχοθεσία μας και εν τέλει τους πολίτες. Ένας χρόνος εντατικής και ομαδικής δουλειάς, με απόλυτη προσήλωση στις ανάγκες και τις ευκαιρίες της Στερεάς Ελλάδας και των πολιτών της. Για αυτόν τον χρόνο οφείλω ένα ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας. Τους αιρετούς και τα υπηρεσιακά μας στελέχη. Στο σύνολο των παρατάξεων και των μελών του Περιφερειακού μας Συμβουλίου. Σε κάθε θεσμό που συνεργαζόμαστε. Και κυρίως, σε κάθε πολίτη που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του. Στην επέτειό μας δεν πανηγυρίζουμε, αλλά ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να δουλεύουμε σκληρά και να σας κοιτάζουμε στα μάτια.

Ένα από τα έργα που βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και αφορά την Ευρυτανία, είναι ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο; Ποιος είναι ο ορίζοντας υλοποίησής του;

Το Λαμία – Καρπενήσι βρίσκεται από την προηγούμενη Περιφερειακή θητεία στην κορυφή των στόχων μας. Είδαμε να ολοκληρώνεται η τρίτη φάση, η παράκαμψη Μακρακώμης. Ολοκληρώνεται με ταχείς πια ρυθμούς το νότιο τμήμα του Ε65, που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φάση. Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε αποφασίσει τη χρηματοδότηση των μελετών για τα τμήματα Σταυρός Λαμίας – Καστρί και Νεοχωράκι – σήραγγα Τυμφρηστού. Έχουν γίνει οι προμελέτες και ολοκληρώνονται σήμερα από μεριάς Υπουργείου Υποδομών οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη οριστικών μελετητών. Η σύνδεση με το Αγρίνιο βρίσκεται σε πιο πρώιμη φάση, αλλά προκρίνεται επίσης ως μια στρατηγική επιδίωξη για την ευρύτερη περιοχή. Μοιάζει μακρινό, αλλά αν δεν επιμείνουμε σήμερα, δε θα γίνει ποτέ κοντινό…

Επισκεφθήκατε αρκετές φορές την Ευρυτανία το τελευταίο διάστημα. Ποια εντύπωση σας αφήνει στο σύνολό του ο νομός μας;

Οφείλω και προσπαθώ να βρίσκομαι σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε μαζί με τους συνεργάτες μου να έχουμε άμεση εικόνα και γνώση για τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές μας. Η Ευρυτανία είναι ένας τόπος όμορφος, φιλόξενος, με ζεστούς ανθρώπους και σπάνια φυσική ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήματα για την ανάδειξή της σε επίπεδο υποδομών, μέσα στο Καρπενήσι, στα χωριά των δύο Δήμων, αλλά και στη μεταξύ τους διασύνδεση. Το ίδιο έγινε και γίνεται σε επίπεδο προβολής. Με στρατηγικές συνεργασίες όπως οι πλέον πρόσφατες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημιουργούμε υπεραξία εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας και αυτό μας δίνει εντολή να συνεχίσουμε με σχέδιο, δύναμη και αποτελεσματικότητα.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας και ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα; Τι κάνει η Περιφέρεια να βρει λύση για τα προβλήματα και να αξιοποιήσει τα δυνατά χαρτιά της ΠΕ Ευρυτανίας;

Η Ευρυτανία, το ξαναλέω εμφατικά, είναι ένας πανέμορφος τόπος, με πολλές ανάγκες, αλλά και πλήθος από ποιοτικές προοπτικές. Όπως ήδη σας ανέφερα, στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τη συνεργασία μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, προχωράμε το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και της βασικής βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Καρπενησίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 €. Επενδύουμε στο χειμερινό τουρισμό, με την πλήρη ανακαίνιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου, συνολικού προϋπολογισμού 5.350.000 €.  Αξιοποιούμε τη Λίμνη των Κρεμαστών και ξεδιπλώνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για τον Αθλητικό Τουρισμό. Με την ευκαιρία θέλω να σταθώ στο σημαντικό Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράψαμε με τη ΓΓ Αθλητισμού και το Δήμο Καρπενησίου. Μια τάση που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρυτανία, αλλά μέσω αυτού του Μνημονίου την θεσμοθετούμε, την ενισχύουμε και της δίνουμε νέα ώθηση, ούτως ώστε την επόμενη μέρα να πραγματώσει το στόχο της. Να προσελκύσουμε οργανωμένους αθλητικούς φορείς για να γυμναστούν, να αγωνιστούν, να ζήσουν και να απολαύσουν το Καρπενήσι, την Ευρυτανία και εν τέλει όλη την Περιφέρειά μας!

Η αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδιασμού επενδύσεων στην Περιφέρεια ή θα κινηθεί στα ήδη γνωστά πλαίσια των δομών ως έχουν;

Στα μέσα του καλοκαιριού, ολοκληρώσαμε ένα οδοιπορικό στη Δυτική Ευρυτανία και περιηγηθήκαμε στη λίμνη Κρεμαστών, έναν επίγειο παράδεισο, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους μας, Καρπενησίου και Αγράφων, «σπάμε» τον αποκλεισμό και τον αναδεικνύουμε με δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος. Αναπτύσσουμε έναν ακόμη στρατηγικό στόχο, στηριζόμενοι στη μελέτη για την Λίμνη Κρεμαστών και στις προτάσεις για ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα, επιδιώκουμε  την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής. Κομβική στιγμή για την αλλαγή σελίδας αποτελεί αναμφίβολα η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με αυτούς τους κοινούς στόχους, καθώς και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Π.Ε. Ευρυτανίας, όπως η περιήγηση με σκάφη στην Λίμνη Κρεμαστών, καθώς και η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών – Η επόμενη μέρα», στην οποία ανταποκρίθηκε το σύνολο των προσκεκλημένων φορέων και παρακολούθησε διαδικτυακά ευρύ κοινό. Όπως ήδη έχω ξαναπεί, η  Λίμνη Κρεμαστών δε μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει. Μας ενώνει γύρω από δράσεις Ναυταθλητισμού, Πολιτισμού, Πρωτογενούς παραγωγής, Ψυχαγωγίας που μπορούμε να αναπτύξουμε στα γαλαζοπράσινα νερά της. Όλοι μαζί, με τους εμπλεκόμενους φορείς και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δρομολογούμε τον βηματισμό για την επόμενη μέρα και τον στόχο η Λίμνη Κρεμαστών να αποτελέσει ενιαία οντότητα ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. 

Το τραγικό συμβάν των πρόσφατων πλημμυρών στην Εύβοια και του θανάτου 8 συνανθρώπων μας, υπήρξε αφορμή –όπως οι ίδιοι αναφέρουν – για τη βίαιη παρέμβαση της αναρχικής ομάδας ‘Ρουβίκωνας’ στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Πώς θα αντιμετωπίσετε σε δεύτερο χρόνο το γεγονός αυτό. Θεωρείτε ότι υπάρχει μερίδιο ευθύνης της Περιφέρειας Στερεάς;

Ένα μήνα σχεδόν μετά, θέλω να θυμίσω ότι η  Κεντρική Εύβοια υπέστη μια μεγάλη, πρωτόγνωρη καταστροφή και εκείνη τη στιγμή έπρεπε η Πολιτεία και οι πολίτες να φανούμε δυνατοί και να κοιτάξουμε μπροστά. Από το ίδιο βράδυ, δουλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, για μια γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργικότητας στις πληγείσες περιοχές με ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα αποζημιώσεων, αλλά και στα τεχνικά μας έργα.

Ειδικότερα, ενεργοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή ένα πρόγραμμα τριών ταχυτήτων:

α) Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας οικισμών και πρώτα αντιπλημμυρικά. Δύναμη περίπου 300 μηχανημάτων έργου υπό την επίβλεψη 20 μηχανικών αποκαθιστά κοίτες, επισκευάζει και καθαρίζει δρόμους, απομακρύνει φερτά υλικά.

β) Έργα πλήρους αποκατάστασης υποδομών. Ένα πρόγραμμα 75 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε αιτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να επαναφέρουμε όλες τις υποδομές στην προτέρα κατάσταση με υψηλότερους συντελεστές ασφαλείας.

γ) στρατηγικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που μπορεί να περιλαμβάνουν φράγματα ή και διάνοιξη κοίτης με απομάκρυνση κατοικιών.

Θέλω να επαναλάβω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και σε όλους όσους δοκιμάστηκαν σκληρά από τα πρωτόγνωρης έντασης καιρικά φαινόμενα τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2020. Δε μας αρκεί η επαναφορά στο πριν. Δεν μας φτάνει η συμβατικού τύπου, συνήθης αντιπλημμυρική προστασία. Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας, των υποδομών και του περιβάλλοντος είναι και πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες.

Και βέβαια, η επίθεση του Ρουβίκωνα, όχι μόνο δε μας πτοεί, αλλά ατσαλώνει την προσπάθειά μας υπέρ των πολιτών και απέναντι στον καθέναν που επιβουλεύεται τις Δημοκρατικές αξίες και το κεκτημένο μας.

Τι να αναμένουμε την επόμενη τριετία της θητείας σας, στην Ευρυτανία αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια;

Κάθε μέρα που περνάει, θέλουμε να κερδίζουμε και από μία νίκη, μικρή ή μεγάλη, σε αυτή τη σημαντική μάχη. Ονειρεύομαι και δουλεύω με την ομάδα μου για μια Περιφέρεια ζωντανή και δυναμική. Με σύγχρονες υποδομές, ισχυρή Οικονομία και σοβαρή κοινωνική μέριμνα. Στον απολογισμό του 2020 δε στεκόμαστε σε όσα κάναμε. Κοιτάζουμε μόνο αυτά που έχουμε μπροστά μας. Είναι πολλά και σημαντικά.