Σημασία στην πρώτη ύλη

Μια κακής ποιότητας πρώτη ύλη φρούτων, σημαίνει κακής ποιότητας μαρμελάδα. Αφιερώνουμε χρόνο για να ψωνίσουμε και να συγκρίνουμε τα φρούτα και δημιούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον μανάβη μας. Βεβαιωνόμαστε ότι τα φρούτα είναι τέλεια και σε όψη και σε γεύση και αν είναι δυνατόν αγοράζουμε βιολογικά που διασφαλίζουν ότι η φλούδα τους είναι επίσης απαλλαγμένη από χημικά. Η γεύση της μαρμελάδας επηρεάζεται πολύ από το πόσο άμεσα το φρούτο μπαίνει στην κατσαρόλα από την ώρα που κόβεται.

Μπείτε στο κλίμα

Φτιάχνουμε πάντα μαρμελάδα όταν έχουμε διάθεση. Δεν βιαζόμαστε και δίνουμε χρόνο στη διαδικασία, απολαμβάνοντας το τελετουργικό της παρασκευής τους.

Ψιλοκομμένα φρούτα, αλλά όχι με υπερβολή

Για να μπει το φρούτο στην κατσαρόλα είναι προτιμότερο να  ψιλοκόβεται, αλλά όχι υπερβολικά και ούτε να κόβεται σε κομμάτια. Στόχος είναι το φρούτο καθώς λιώνει στην κατσαρόλα και κρατήσει ένα μικρό επίπεδο από τη δομή του και να είναι έτσι πιο ευχάριστο σε γεύση και υφή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και φλούδες του φρούτου μέσα στη μαρμελάδα, πχ. Στο πορτοκάλι.

Μαλακώστε σωστά τη φλούδα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην παρασκευή της μαρμελάδας είναι να μην μαλακώνουμε σωστά τη φλούδα τους, κάτι που κάνει τη μαρμελάδα να μην τόσο ευχάριστη όταν τη δοκιμάζουμε. Το μαγείρεμα της φλούδας είναι επίσης σημαντικό για την απελευθέρωση πηκτίνης που βοηθάει τη μαρμελάδα σας να πήξει. Μόλις προστεθεί η ζάχαρη, η φλούδα δεν θα μαλακώσει περισσότερο, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι θα μαλακώσει είναι να μαγειρέψετε πρώτα τα φρούτα μόνα τους – τα σιγοβράζουμε σε νερό για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την προηγούμενη μέρα, αλλά στο σπίτι πιθανότατα χρειάζεται μόνο να τα σιγοβράσουν για περίπου δύο ώρες. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τη ζάχαρη και φτιάχνουμε τη μαρμελάδα.

Διαλύστε καλά τη ζάχαρη

Αφού προσθέσουμε ζάχαρη στα φρούτα, ανακατέψτε το μείγμα σε ήπια φωτιά για να βεβαιωθούμε ότι θα διαλυθεί πλήρως πριν αρχίσει να βράζει. Σε μερικά φρούτα η προσθήκη της ζάχαρης μπορεί να γίνει από το προηγούμενο βράδυ, πχ. Κεράσια, φράουλες.

Ακούστε τη μαρμελάδα σας

Όταν η μάζα των φυσαλίδων που αφρίζουν υποχωρεί σε ένα αργό, χαλαρό βρασμό, τότε η μαρμελάδα πρέπει να έχει φτάσει στο σημείο πήξης.

Δεν την ξεχνάμε στη φωτιά

Ενώ δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα για να δούμε αν έχει σταθεροποιηθεί, αφαιρούμε την από τη βράση. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βράσουμε το περιεχόμενο και να καταλήξουμε με μια σκούρα, υπερβολικά παχιά μαρμελάδα που είναι στεγνή και ελαστική.

Κρυώνουμε πριν το βάζο – αλλά όχι πολύ

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και να χαλαρώσει πριν τη βάλουμε στο βάζο. Αυτό επιτρέπει στο μείγμα να πήξει ελαφρά, ώστε η φλούδα, ώστε όταν τοποθετηθεί στο βάζο να παραμείνει ομοιόμορφα κατανεμημένη. Ωστόσο, η μαρμελάδα πρέπει να είναι πάνω από 85ºC για να σκοτώσει τυχόν σπόρια μούχλας. Μόλις τοποθετηθεί στο βάζο τοποθετούμε τα καπάκια όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να δημιουργήσετε ένα κενό και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα.

Παγώστε τα φρούτα για μαρμελάδες όλο το χρόνο

Πολλά φρούτα μπορούμε για να φτιάξουμε μαρμελάδα αργότερα μέσα στη χρονιά. Φροντίζουμε όμως να μην είναι υπερβολικά ώριμα – αν καταψύξουμε τα υπερώριμα πιθανά το τελικό αποτέλεσμα της μαρμελάδας μας να μην μας ικανοποιήσει.