Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” και “Σαλαμίς” απέναντι στο “Barbarros”.Γράφει ο Κώστας Μπουμπουρής.

26964

H πρόσφατη τριμερής Συμφωνία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Ελούντα για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, άνοιξαν τoν ασκό του Αιόλου από μέρους της Τουρκίας και ο απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν ξιφουλκεί κατά πάντων.

Ο Ερντογάν δεν αποδέχεται ότι μόνος του έχει βγει εκτός παιχνιδιού, ότι οι αντιπαραθέσεις του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τον έχουν βγάλει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Επιδιώκει λοιπόν με απειλές και με εντάσεις, να καθίσει στο τραπέζι και μάλιστα από θέση ισχύος. Δεν έμεινε μόνο στα λόγια βέβαια αλλά προχώρησε και σε πράξεις. Από την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλε το ωκεανογραφικό ερευνητικό “Barbaros” νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που ανήκει  στην κυπριακή ΑΟΖ (οικόπεδα 4 και 5)  συνοδευόμενα από τέσσερα πλοία και δυο υποβρύχια. Στην περιοχή έπλευσαν κατ’ αρχάς η ελληνική Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” και τέσσερα Αμερικανικά πλοία. Ξημερώματα (00.30′)  την Πέμπτη στις 18 Οκτώβρη έγινε η πρώτη εμπλοκή μεταξύ των δυο πλευρών, Ελλάδας-Τουρκίας. Από τον ασύρματο της ελληνικής φρεγάτας απευθύνθηκε προειδοποίηση προς το τουρκικό ερευνητικό :

 Rv Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις  αυτή την στιγμή  από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.” Η απάντηση του Τούρκου κυβερνήτη ήταν άμεση και αρνητική: “Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”. Έκτοτε σταμάτησε την εκπομπή σήματος και ακολούθησε πορεία εντός της -παράνομα- δεσμευμένης περιοχής έχοντας ανατολική κατεύθυνση, συνοδευόμενο πάντα από την φρεγάτα Giresun.

Ήταν σαφές το μήνυμα της Αθήνας  να μην επιτραπεί η παραμικρή αμφισβήτηση  για την ελληνική κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή με την χρήση του όρου υφαλοκρηπίδα. Οι στενές αυτές επαφές καταγράφονταν σε πραγματικό χρόνο στο ελληνικό εθνικό κέντρο επιχειρήσεων, παράλληλα με την συνεχή ετοιμότητα στο Πεντάγωνο. Οι Έλληνες επιτελείς έχουν διακηρυγμένη βούληση δια στόματος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την παρουσία στην περιοχή, καταστρώνοντας τα πλάνα τους  για να αντιπροετοιμαστούν όλα τα πιθανά σενάρια. Αντίθετα οι Τούρκοι δια στόματος του υπουργού τους Εξωτερικών και του ίδιου του Ερντογάν μιλούν για μονομερείς ενέργειες της Κύπρου στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο καταλήγοντας, “…είμαστε έτοιμοι  να δώσουμε ηχηρή απάντηση στο πεδίο μάχης και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στην περιοχή”. Φαίνεται καθαρά πως ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, να υποχρεώσει τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Η Αμερικανική διπλωματική κινητικότητα από τους αξιωματούχους τους βεβαίως παρατηρείται στο έπακρον. Ο Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούν επισκέψεις στην Άγκυρα και Κύπρο αντίστοιχα. Οι ίδιες τουρκικές προκλήσεις με το “Barbaros” επαναλήφθηκαν και το προηγούμενο Σάββατο, την θέση της Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” πήρε η Φ/Γ “Σαλαμίς”. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η λογική. Οψόμεθα μέχρι στις 29 τρέχοντος, που θα βγει να ενεργήσει το τούρκικο γεωτρύπανο “Πορθητής”, όπως διαδίδεται από τους απέναντι…!

    Κώστας Μπουμπουρής

                                                    Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας

                                                     (k.boubouris@yahoo.gr)