Ένα σπουδαίο επιστημονικό εκπόνημα, αποτέλεσμα δεκαετούς μελέτης και έρευνας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουλίου στο αμφιθέατρο στης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, από την ιστορικό, ερευνήτρια και συγγραφέα κα Λεωνή Θανασούλα. Το βιβλίο με τίτλο «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού – Μια βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελληνικό χώρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, κέρδισε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων και παρά το περιοδικό ψιχάλισμα, παρέμειναν στις θέσεις τους παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου. Το βιβλίο προλόγισαν κατά σειρά η εκπαιδευτικός Βασιλική Λάππα, ο θεολόγος και συγγραφέας Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος, και ο φιλόλογος, παλαιογράφος και στενός συνεργάτης και υποστηρικτής της κυρίας Θανασούλα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης της, Αγαμέμνων Τσελίκας που έγραψε και τον πρόλογό του.

Η κα Θανασούλα ευχαρίστησε θερμά όλους τους ομιλητές για τις εισηγήσεις τους, αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους, τονίζοντας με θέρμη την σπουδαιότητα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας του Προυσού, σημαντικό τμήμα της οποίας διαφυλάσσεται στην Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη, πιστεύοντας ότι η μελέτη της έχει σαν σκοπό να αποτελέσει την αφετηρία στην ανάδειξή της κληρονομιάς αυτής στο μέλλον, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ομιλία της.

Η κυκλοφορία του βιβλίου της κας Λεωνής Θανασούλα συμπίπτει με την επέτειος των 140 χρόνων από την ίδρυση της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης Προυσού το 1881 από τον Προυσιώτη ευεργέτη Αναστάσιου Αγαθίδη. Η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού είναι μέρος του κληροδοτήματος του Αναστασίου Αγαθίδη και είναι το μοναδικό υλικό τεκμήριο της ζωής ενός σημαντικού Έλληνα και του δασκάλου της Ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου με μαθητές όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης. Δημιουργήθηκε κατά τις τέσσερεις δεκαετίες παραμονής του στη Μεγάλη Βρετανία και με την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη Προυσού λειτουργούσαν ως σημείο αναφοράς για την κοινότητα της ορεινής Αιτωλίας στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου  αιώνα.

Η μελέτη της κυρίας Λεωνής Θανασούλα καταγράφει την πολυκύμαντη ιστορία της από το βικτωριανό Λονδίνο έως σήμερα, όπως και τους τίτλους των βιβλίων που διασώζονται στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης της. Επίσης εξετάζει τη σύγχρονη μουσειακή ιδιότητα και την πολιτισμική της αξία ως ιστορικής βιβλιοθήκης. Εμμέσως βιογραφεί τον κτήτορα της και σκιαγραφεί τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη λειτουργία της, ενισχύοντας την τοπική αλλά και ευρύτερη κοινοτική μνήμη.