Γράφει η: Καλλιόπη Κανακάκη
Τέως Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έβαλε το δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», είναι αυτός που το 2013 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανήγγειλε την απόλυση 1.349 εργαζομένων από τα οκτώ μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και μεταξύ άλλων είχε θέσει σε διαθεσιμότητα 94 βιβλιοθηκονόμους.
Η Νίκη Κεραμέως, που τώρα μας λέει πως «εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια, πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη», είναι αυτή που επί υπουργίας της, δεκάδες δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν μείνει χωρίς Εφορευτικό Συμβούλιο και δίχως εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.
Και έρχομαι στη δική μας Βιβλιοθήκη, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου, της οποίας τοποθετήθηκα Πρόεδρος του τότε νέου Εφορευτικού της Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2015.
Μετά τις εκλογές του2019 ,διαφωνώντας με την αντίληψη και τις θέσεις περί Παιδείας, Πολιτισμού και διακίνησης ιδεών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις μεθόδους εφαρμογής τους, υπέβαλα την παραίτησή μου, υποσχόμενη να εκτελώ τα απαραίτητα για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης καθήκοντά μου μέχρι την αντικατάστασή μου, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη, παρόλο που τον Αύγουστο του 2020 υπέβαλα νέα αίτηση παραίτησης και έκτοτε έπαψα να ασκώ και τα καθήκοντά μου. Όσον αφορά το υπόλοιπο συμβούλιο: από τα 5 μέλη του, 1 έφυγε εξ αρχής για Αθήνα (δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Συμβούλιο) και 2 μονίμως αναπληρώνονται. Συνεπώς από τα τακτικά μέλη μόνο 1 υπάρχει. Από δε τα αναπληρωματικά, το 1 έχει αποβιώσει εδώ και τρία χρόνια και τα υπόλοιπα…. απλά υπογράφουν για να λειτουργεί στοιχειωδώς η Βιβλιοθήκη.
Και φυσικά να μην ξεχνάμε και την έλλειψη προσωπικού. Ένα άτομο παλεύει στην κυριολεξία να ανταποκριθεί στην ατέλειωτη γραφειοκρατία για να παραμένει απλά ανοικτή η Βιβλιοθήκη (πληρωμές νερού, ρεύματος, καθαριότητας, θέρμανσης κλπ) και να εκπληρώνει έναν μόνο από τους σκοπούς λειτουργίας της: τον δανεισμό βιβλίων.
Προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι Βιβλιοθήκες, είτε Πανεπιστημίων είτε Δημόσιες, δεν ενδιαφέρουν την κ. Κεραμέως ειδικά, και την Κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη γενικά. Καθότι δεν προσφέρονται για οικονομικά οφέλη (από αναθέσεις ή μίζες, ούτε από αμειβόμενες θέσεις μετακλητών ή διευθυντικών στελεχών). Όσο για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετούν οι Βιβλιοθήκες …. απέχουν πολύ από τις απόψεις της Κυβέρνησης περί διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης.
Συνεπώς το δίλημμα «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» και η συνοδεύουσα αυτό επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές του ΑΠΘ, άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούν:
Αφ΄ενός, λόγω των επερχόμενων εκλογών, να υπενθυμήσει, για να προσελκύσει εκ νέου το ακροδεξιό ακροατήριο, το γνωστό «νόμος και τάξη», που υποσχέθηκε όταν παρέλαβε τα ηνία η παρούσα Κυβέρνηση (και το οποίο κατέρρευσε στην πράξη) και αφ΄ετέρου να προχωρήσει την εγκατάσταση της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.