Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

355
157543 1

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι Βουλευτές της Ν.Δ. μιλούν διαρκώς για μια “εξαιρετική κατάσταση” και “πόσα χρήματα έχουν δοθεί στα δημόσια νοσοκομεία” και όλοι αναρωτιόμαστε: Από πότε έχουν να επισκεφθούν ένα δημόσιο νοσοκομείο; Το πάθημα της πανδημίας δε σας έγινε μάθημα. Χάσαμε περισσότερους από 37.000 συμπολίτες μας και δυστυχώς συνεχίζετε στην ίδια αδιέξοδη πολιτική. Διεθνώς οι προτεραιότητες όλων των κρατών στον κρίσιμο τομέα της Υγείας είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών στις εν λόγω δημόσιες υπηρεσίες. Στη χώρα μας, όμως, οι προτεραιότητες είναι τελείως διαφορετικές: Απογευματινά χειρουργεία για την πραγματοποίηση επεμβάσεων με τιμοκατάλογο και προκύπτει εδώ το ερώτημα, κ. Υπουργέ “για ποιο λόγο κάποιος πληρώνει 30-40 χρόνια ασφάλιση, για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να του πουν ότι δεν έχει σημασία που πλήρωνες τόσα χρόνια, έλα και πλήρωσε ξανά για να χειρουργηθείς;” Ανατροπή στην εργασιακή σχέση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους. Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών σε σειρά φαρμάκων, αλλά και νέα εμπόδια σε καινοτόμα φάρμακα όπως τα ογκολογικά. Αφού, όπως υποστηρίζετε, “η χώρα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς”, για ποιον λόγο προχωράτε σε αυτές τις αυξήσεις; Για ποιον λόγο καταγράφεται ρεκόρ 8ετίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τα νοσοκομεία; Γιατί δεν πληρώνετε, αφού η οικονομία “πάει εξαιρετικά”;»

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεκτάθηκε στα ζητήματα των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική περιφέρεια υπογραμμίζοντας: «Πανελλαδικά, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού, που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας, παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ στη Στερεά Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,2%. Και όμως, καθυστερείτε να προχωρήσετε στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ, οι οποίες θεσπίστηκαν με το νόμο του 2017 της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το 2018, ιδρύθηκε η πρώτη ΤΟΜΥ στη Λαμία και έκτοτε, ενώ το 2019 μπήκαν τα θεμέλια για να ανοίξει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Λαμία, ακόμη περιμένουμε. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ν.Δ. κ. Πλεύρης απάντησε σε ερώτηση το 2022 ότι “είναι δέσμευση της χώρας μας και θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα αυτών των δομών εντός του έτους”!.. Του 2022!»

Επίσης, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε και στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει και η δευτεροβάθμια περίθαλψη αναφέροντας: «Η κατάσταση με το Νοσοκομείο Λαμίας δεν είναι καλύτερη. Από τους 75 γιατρούς το 2015 φθάσαμε τους 115 το 2019 και σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε λιγότερους από 80. Επιστροφή στα σκληρά μνημονιακά χρόνια. Η Πνευμονολογική διέθετε 7 γιατρούς το 2019 και σήμερα υπηρετεί 1, ο οποίος συνταξιοδοτείται άμεσα. Η Παιδιατρική είχε 6 γιατρούς το 2019 και σήμερα υπηρετεί 1 και ψάχνουμε για μπλοκάκια αριστερά και δεξιά».