Η ΔΕΕΠ Ευρυτανίας με κείμενό της τοποθετείται για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αναφέρει μεταξύ άλλων:


«Πόροι 11,08 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης για το «Ελλάδα 2.0»
 
Υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά πόρους συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ […]

Δράσεις που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά
 
Στο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται προγράμματα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ανάμεσα στα άλλα τρία προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων με βάση τα οποία 100 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, άλλες 100 χιλ. σύγχρονο εξοπλισμό για τις συναλλαγές τους, ενώ 200 επιχειρήσεις πληροφορικής επιδοτούνται για να αναπτύξουν νέα προϊόντα-υπηρεσίες. Επιχορηγούνται επίσης επενδυτικά  σχέδια έως 6 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης.  Ενισχύεται η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς. Διατίθενται επίσης 1,2 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Προβλέπεται ακόμη πρόγραμμα εξοικονομώ στο πλαίσιο του οποίου θα επωφεληθούν 10 χιλ. επιχειρήσεις.
 


Προγράμματα για Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή
 
Βασικό πυλώνα του «Ελλάδα 2.0»  αποτελεί η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής: Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα:
-Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών και προγράμματος για σχολεία με στόχο τη γνωστική ανάπτυξη νηπίων από τριών μηνών έως τεσσάρων ετών. Πρόγραμμα «Κυψέλη».
-Δράσεις για την παιδική προστασία. Τοποθέτηση ανηλίκων με βαριά αναπηρία στη φροντίδα επαγγελματιών ανάδοχων. Ολοκλήρωση διαμερισμάτων ανεξάρτητης διαβίωσης για την αποιδρυματοποίηση 200 εφήβων.
-Πιλοτικό πρόγραμμα 104 εκατ. ευρώ για στοχευμένη αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής.
-Πρόγραμμα κατάρτισης για 80.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους.
-Πέντε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και προεργασίας για 48.500 ανέργους.
-Επιδότηση δημιουργίας 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης προς τον πράσινο τομέα και πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και απασχόλησης για 13.500 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών.
-Νταντάδες γειτονιάς.
-Διευρυμένο σχολικό ωράριο για το ολοήμερο σχολείο.
-Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε 120 επιχειρήσεις.
 
Έργα και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο
 
-Παιδεία: Παροχή Voucher για ψηφιακό εξοπλισμό σε πάνω από 500.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και 166.000 εκπαιδευτικούς. Εφοδιασμός 36.000 τάξεων στα δημόσια σχολεία με διαδραστικούς πίνακες. Εξοπλισμός 177.000 σετ ρομποτικής και STEM για δημόσια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.
-ΑμεΑ: Προσωπικός Βοηθός για 2.000 άτομα με αναπηρία. Τεχνολογικά εργαλεία για 12.661  μαθητές  με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εθνική πύλη παροχών αναπηρίας, έναρξη της λειτουργίας των ψηφιακών ΚΕΠΑ και καθιέρωση της Κάρτας Αναπηρίας.

-Υγεία: Εθνικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής

 
Έργα που εντάσσονται στο σκέλος των επιδοτήσεων
 
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη ενταχθεί 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, που  εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, («Πράσινη μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας». Ανάμεσα στ’ άλλα έχουν ενταχθεί έργα που αφορούν:
-Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου.
-Αναβαθμίσεις του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας[…]

 
Έργα που εντάσσονται στο σκέλος των δανείων
 
Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια,  με συνολικό προϋπολογισμό 6,82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 2,46 δισ. ευρώ σε κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών.  Αφορούν επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους, όπως βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο[…]».