Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης  στα πλαίσια των επετειακών

δραστηριοτήτων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και υλοποιώντας μέρος αυτών έχει εκδώσει σειρά σχετικών βιβλίων, τα οποία θα κυκλοφορηθούν εντός του α΄15νθημέρου τρέχοντος μηνός Αυγούστου.

Ήδη κυκλοφορεί το βιβλίο «Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΡΑΧΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821». Πρόκειται  για έναν καλαίσθητο τόμο, που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις  τις αναφερόμενες  στα όσα συνέβησαν εντός και πέριξ του Μοναστηριού της Βράχας και το ρόλο του στα τότε καθοριστικά για την Επανάσταση και το Έθνος μας γεγονότα και οι οποίες ανακοινώθηκαν στο 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φουρνάς το 2012 και με θέμα: «Ιστορία και Πολιτισμός Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος γράφει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του τόμου αυτού: ‘‘Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 μας προσφέρει την ευκαιρία να αναδράμουμε στο τότε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το ρόλο που έπαιξαν διάφοροι παράγοντες στην οργάνωσή της, στη διαχείρισή της και στα θετικά αποτελέσματά της, που ήταν η απελευθέρωση ενός μικρού τμήματος της πατρίδας μας, μαγιάς για κάτι μεγαλύτερο’’.

Η Εκκλησία και οι φορείς της, όπως φαίνεται από τα ιστορικά στοιχεία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ’ όλες αυτές τις φάσεις της Επανάστασης. Ο κλήρος και τα ιδρύματά της, όπως τα μοναστήρια, πρωτοστάτησαν και υπήρξαν πολύτιμοι αρωγοί σε ώρες κρίσιμες. Πέρα από το γεγονός ότι ενίσχυσαν υλικά την Επανάσταση ήταν και καταφύγια καταδιωκομένων αγωνιστών αλλά και του απλού λαού. Τα μοναστήρια διέθεσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για το Έθνος. Στα Άγραφα και στο Καρπενήσι, υπήρχαν δεκάδες μικρών αλλά και μεγάλων μοναστηριών. ΟΛΑ διέθεσαν τα πάντα για τον αγώνα. Να θυμίσουμε την Ιερά Μονή Τατάρνας, απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση στην Ευρυτανία τον Μάρτιο του 1821. Επίσης, το μοναστήρι του Προυσού με τον ηγούμενό του Κύριλλο Καστανοφύλλη, που φιλοξένησε άρρωστο για αρκετό χρονικό διάστημα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, αλλά και οι περί τον Μάρκο Μπότσαρη Έλληνες βρήκαν εκεί στήριγμα το 1823, κατά τη σύγκρουσή του με τον Μουσταή πασά.

Ένα άλλο σημαντικότατο μοναστήρι στη ΒΑ Ευρυτανία, το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Βράχας, έπαιξε και αυτό σημαντικότατο ρόλο από τους προεπαναστατικούς ακόμα χρόνους. Αλλά και κατά τους επαναστατικούς χρόνους ο ρόλος του ήταν σημαντικότατος. Το 1824, υπήρξε το καταφύγιο του καταδιωκόμενου από Έλληνες και Τούρκους Γ. Καραϊσκάκη. Στην περιοχή του έγιναν σημαντικές μάχες, σε μία από τις οποίες σκοτώθηκε το πρωτοπαλίκαρό του, ο Αντώνης Ζαραλής. Ο Καραϊσκάκης, όμως, χάρη στο καταφύγιο της Ι.Μ. Βράχας επιβίωσε, ξέφυγε από τους διώκτες του και κατόρθωσε στη συνέχεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία της Επανάστασης και να αναδειχθεί στον πιο πολύτιμο στρατιωτικό ηγέτη του Αγώνα στη Ρούμελη. Η Πανευρυτανική Ένωση συμπεριέλαβε στις εκδοτικές δραστηριότητές της, μεταξύ των άλλων, και την παρούσα επετειακή έκδοση, που αναφέρεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βράχας Ευρυτανίας, η οποία, σε καιρούς χαλεπούς για το Γένος μας, άκμασε και λειτούργησε ως πραγματικός Φάρος». Την έκδοση του βιβλίου αυτού επιμελήθηκε ο Γεν. Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος και  θα παρουσιαστεί στη Βράχα στις 9-8-2021. Για τη διάθεσή του στην Αθήνα πληροφορίες παρέχονται από τον Αντιπρόεδρο του Δ. Σ. κ. Δημήτριο Δέπο, τηλ. 6972429555.